Szamóca szalmával , virágzik, földieper, eper, virágzás, víz, szükség, rothadás, botritisz, gyom, gyomirtás, gyomnövények, termés, gyümölcs, ültetvény, nitrogén, foszfor-, káliumműtrágya, szüret, ind

Szamóca szalmával

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Már javában virágzik a földieper. A szokatlanul meleg időjárás következtében két-három héttel hamarabb szedhetjük majd a finom gyümölcsöt - ha gondosan végezzük a legfontosabb ápolási munkákat. Idén különösen fontos feladatunk az öntözés, hiszen áprilisban nem áztatta eső a földeket.
Szamóca szalmával , virágzik, földieper, eper, virágzás, víz, szükség, rothadás, botritisz, gyom, gyomirtás, gyomnövények, termés, gyümölcs, ültetvény, nitrogén, foszfor-,  káliumműtrágya, szüret, ind

Márpedig az epernek virágzástól érésig sok vízre van szüksége.

Igaz, az sem kedvez neki, ha állandóan esik az eső, mert olyankor a bogyókat megtámadja a botritisz, ami rothadásukhoz vezet. A betegség ellen úgy védekezhetünk, ha a sorközök talaját szalmával terítjük le - ez megakadályozza a termés szennyeződését is.


Ezzel máris tettünk egy lépést a második legfontosabb feladatunk teljesítése felé: a gyomok elnyomására. Az epertáblákat kapálni kell virágzás előtt, a virágzás és az érés között, majd szüret után is. Vigyáznunk kell, hogy 3-5 centiméternél mélyebbre ne bolygassuk meg a talajt, mert akkor károsíthatjuk a gyökereket. A vegyszeres gyomirtás nem pótolhatja a kapálást, csak kiegészítője lehet, a szamócában használható gyomirtó szerek ugyanis csak az egyéves gyomok ellen hatnak. Inkább telepítéskor kell kerülni az olyan területeket, amelyek évelő gyomnövényekkel fertőzöttek.

Hirdetés

A bő terméshez tápanyagokra van szüksége a növénynek. Telepítés előtt fontos a szerves trágya, majd év elején a foszfor- és káliumműtrágya kijuttatása. A sok nitrogén inkább káros, mert nagy levelei nőnek tőle, ami akadályozza a légmozgást és páradússá teszi a mikrokörnyezetet, s emiatt úgyszólván lehetetlen megvédeni a gyümölcsöket a rothadástól. A szamóca sajátos ápolási munkái közé tartozik az inda- és a szüret utáni lombeltávolítás. Termő ültetvényekben a képződött indákat el kell távolítanunk, így növelhetjük a hozamot és megelőzhetjük a betegségeket. Az első indák már a virágzás elején megjelennek, de a legtöbb szüret után képződik.

Hirdetés

Forrás: Szabad Föld

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

kallusz (hegszövet)

1. A már nem osztódó, állandósult szövetből másodlagosan kialakult növényi osztódó... Tovább

magzat beszáradása

akkor alakul ki, ha a méhben elhalt és megrekedt —>magzat testének szövetnedvei és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 4.8