Szamóca szalmával

hirdetes

Szamóca szalmával

Már javában virágzik a földieper. A szokatlanul meleg időjárás következtében két-három héttel hamarabb szedhetjük majd a finom gyümölcsöt - ha gondosan végezzük a legfontosabb ápolási munkákat. Idén különösen fontos feladatunk az öntözés, hiszen áprilisban nem áztatta eső a földeket.

Szamóca szalmával

Márpedig az epernek virágzástól érésig sok vízre van szüksége. Igaz, az sem kedvez neki, ha állandóan esik az eső, mert olyankor a bogyókat megtámadja a botritisz, ami rothadásukhoz vezet. A betegség ellen úgy védekezhetünk, ha a sorközök talaját szalmával terítjük le - ez megakadályozza a termés szennyeződését is.

Ezzel máris tettünk egy lépést a második legfontosabb feladatunk teljesítése felé: a gyomok elnyomására. Az epertáblákat kapálni kell virágzás előtt, a virágzás és az érés között, majd szüret után is. Vigyáznunk kell, hogy 3-5 centiméternél mélyebbre ne bolygassuk meg a talajt, mert akkor károsíthatjuk a gyökereket. A vegyszeres gyomirtás nem pótolhatja a kapálást, csak kiegészítője lehet, a szamócában használható gyomirtó szerek ugyanis csak az egyéves gyomok ellen hatnak. Inkább telepítéskor kell kerülni az olyan területeket, amelyek évelő gyomnövényekkel fertőzöttek.

hirdetes
hirdetes

A bő terméshez tápanyagokra van szüksége a növénynek. Telepítés előtt fontos a szerves trágya, majd év elején a foszfor- és káliumműtrágya kijuttatása. A sok nitrogén inkább káros, mert nagy levelei nőnek tőle, ami akadályozza a légmozgást és páradússá teszi a mikrokörnyezetet, s emiatt úgyszólván lehetetlen megvédeni a gyümölcsöket a rothadástól. A szamóca sajátos ápolási munkái közé tartozik az inda- és a szüret utáni lombeltávolítás. Termő ültetvényekben a képződött indákat el kell távolítanunk, így növelhetjük a hozamot és megelőzhetjük a betegségeket. Az első indák már a virágzás elején megjelennek, de a legtöbb szüret után képződik.

Az erdőkben növő szamócát, mint a kertekben is bőven termő, a levegőt átható illattal betöltő, sokoldalúan felhasználható növényt régen a tündérekkel hozták kapcsolatba. Később Szűz Mária oltalmába ajánlották. Szárított levelét teakeverékekhez keverve gyógyfűteák íz-, és illatjavítója. Gyümölcse frissen, tejszínhabbal tálalva nagyon finom, de dzsemnek és sütemények készítésére is használjuk. A levél szárításakor ügyelni kell arra, hogy a fonnyadó levelekben káros anyagok keletkeznek, amely csak a száraz levelekből tűnik el. Vasat (Fe), 9 g fehérjét, 6 g növényi zsírt, 72 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 8 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Forrás: Szabad Föld

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


irodaépület

a mezőgazdasági üzemek központjai fokozatosan beköltöznek a centrális fekvésű közeli... Tovább

97/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

Tovább a lexikonra