Sütőtök alakú zsemle – ezt az aranyos kis sütőtök ízű zsemlét könnyebb elkészíteni, mint gondolnád, és tökéletes központi elemei egy őszi étkezésnek, falatozásnak!

Ez az ősz slágerje: süss te is sütőtök formájú zsemlét!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz sütőtök formájú zsemléket, amik finom sütőtök ízűek, és könnyű elkészíteni őket. Ezek tökéletes választások az őszi ünnepekhez, mint például Halloween. A tészta enyhén sütőtökös és fűszeres, így szuper finomak, de ugyanakkor elég semlegesek ahhoz, hogy bármilyen étellel párosíthatók legyenek.

sütőtök formájú zsemle

Hozzávalók a sütőtök alakú zsemléhez

•    10 g (3 teáskanál) instant élesztő
•    160 ml tej (bármilyen, akár cukrozatlan, akár tejmentes)
•    50 g világosbarna lágy cukor
•    240 g sütőtökpüré
•    1 nagy tojás (vagy 1 lentojás)
•    510 g sima liszt (univerzális liszt)
•    1 és 1/4 teáskanál só
•    1 teáskanál őrölt fahéj
•    1 teáskanál őrölt gyömbér
•    1/2 teáskanál őrölt koriander
•    1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
•    1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
•    80 g vaj 

Sütötök formájú zsemle elkészítése:


1.    Egy elektromos keverőgép táljában keverjük össze az élesztőt, a fél teáskanál barna cukrot és a 1/3 tejet, amíg az élesztő fel nem oldódik. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, amíg habos lesz.
2.    Adjuk hozzá a maradék tejet, cukrot, sütőtökpürét, és a tojást (vagy lentojást).
3.    Adjuk hozzá a lisztet, a sót és a fűszereket, majd keverjük össze, hogy durva tésztát kapjunk. Közepes sebességgel keverjük pár percig, majd fokozatosan, evőkanálonként adjuk hozzá a vajat, minden hozzáadás után alaposan keverjük össze.
4.    Tekerd fel a keverőt magasra, és folytasd a keverést további 5-10 percig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz, és elválik a tál szélétől. Még mindig lágy és ragacsos lesz, de nem szabad, hogy nedves legyen. Ha igen, adj hozzá még egy kis lisztet.
5.    Tegyük át a tésztát egy nagy, enyhén olajozott tálba; letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg megduplázódik, kb. 1-2 óra.
6.    A megkelt tésztát osszuk 12-15 egyforma részre. Mindegyiket golyóvá formázzuk, majd két sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral.
7.    A zsinóros formázáshoz vegyünk hosszú zsinórt, és keressük meg a közepét. Helyezzük a középső pontot a tésztagolyó tetejére, majd fordítsuk meg. Húzzuk össze a két zsinórt, hogy kereszt alakú legyen a golyó alján, majd ismételjük meg, amíg 8 egyenlő részre nem osztódik a golyó. A tetejét kössük le zsinórral, majd vágjuk le a felesleget. Ügyeljünk, hogy ne húzzuk túl szorosan a zsinórt, mert a tészta tovább nő a sütés során.
8.    Helyezzük a formált zsemléket elég távol egymástól a sütőpapíros tálcákon. Laza olajjal bevont fóliával takarjuk le, majd hagyjuk kelni, amíg megduzzadnak, és ha megnyomjuk őket, visszaugranak, kb. 45 percig.
9.    Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Ha ollóval formáztunk, készítsünk egy mély lyukat középen minden zsemlében egy olajozott fakanál végével. Süsd őket körülbelül 20 percig, amíg aranybarnák és az aljuk üresnek tűnik.
10.    Vegyük ki a zsemléket a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan távolítsuk el a zsinórt (ha ezt a formázási módot használtuk). A legfinomabbak a sütés napján, és légmentesen zárt edényben tároljuk őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Muskátli

A muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú... Tovább

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek