Tojás retenció, megoldások

Strucctenyésztőknek, ezt kell tudni a tojás retencióról!

Dr. Balogh Sándor, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Örömmel tapasztaltuk, hogy a legutóbbi számban alkalmazott módszer - a cikk egyik fele a legfrissebb eseményeket ismertette, a másik fele a strucctartók számára igyekezett gyakorlati tanácsokat adni - kedvező visszhangot váltott ki. A változatosság kedvéért most fordítunk, s először néhány, a mindennapi gyakorlatban re-mélhetően jól használható tanácsot adnánk.

Strucc

Strucc tojás retenció

Örömmel tapasztaltuk, hogy a legutóbbi számban alkalmazott módszer - a cikk egyik fele a legfrissebb eseményeket ismertette, a másik fele a strucctartók számára igyekezett gyakorlati tanácsokat adni - kedvező visszhangot váltott ki.

A változatosság kedvéért most fordítunk, s először néhány, a mindennapi gyakorlatban re-mélhetően jól használható tanácsot adnánk.
Több alkalommal előfordult az idén is, hogy a strucctartók azt tapasztalták, hogy - a főleg első szezonjukban termelő tojók - erőlködnek "befeszítenek", mintha tojni akarnának, látható-an szenvednek, de sikertelenül próbálkoznak. Egy idő után az állatok kifáradnak, kimerülten leülnek.

Ez az úgynevezett "tojás retenció", "tojásvisszatartás", "egg-binding". Egyes feltéte-lezések szerint genetikai okokra, más források szerint takarmányozási hiányosságokra, hirte-len hidegre forduló időjárásra, mozgáshiányra, a kloákanyílás körüli izomgyűrű görcsére - főleg "szűz" tojóknál, de megfigyelték a jelenséget épp ellenkezőleg, túl öreg tojók esetében is!! -, túl nagyméretű tojásra, a méh fejletlenségére, esetlegesen az oviductusban kialakult daganat, korábbi sérülések utáni hegesedési folyamatok, vagy ritkán lágyhéjú tojások esetén, amikor az oviductus falának izomzata "nem tud mit kezdeni" a puha képlettel, így az gyakran el is fakadhat.

Ha már kialakult esettel állunk szemben és az állat legyengült az eredménytelen erőlködéstől, mindenekelőtt tanácsos meleg, nyugodt környezetben elhelyezni a tojót. Jó, ha az energia-veszteséget és a Ca-hiányt (a tojás "megszülésében" részt vevő izmok működéséhez igen sok Ca szükséges), Ca-gluconát infúzióval pótoljuk, javaslom továbbá, 20 ml-nyi Catosal injekció izomba történő beadását. Javulást várhatunk még Oxytocin illetve Depotocin injekciók adago-lásától is. Ezekből 1-2 ml izomba történő beadása a célszerű.

Strucctenyésztőknek, ezt kell tudni a tojás retencióról még

Jótékony hatású még - főleg ha a tojás annyira kint van, hogy már látható is - testmeleg beöntés alkalmazni, és például paraffin-olajjal vagy étolajjal megkenni a beékelődött tojást. Ha ezek eredménytelenek, akkor célszerű a tojást feláldozni, összetörni, és darabokban eltávolítani. Kanadában a Harrison-fivérek laparatómiát és sebészeti eljárást alkalmaztak végső megoldásként, de mivel a fent leírt jelen-ség ismétlődésével sajnos bármikor számolni lehet és kell, megfontolandó, hogy érdemes-e a sebészeti eljárást alkalmazni. Hasonlóak voltak a hazai tapasztalataink is a beavatkozás ered-ményességét illetően, és az érintett tojó három hónapi küszködés után levágásra került.
Érdekes esetről számolt be egy hat éve struccokat tartó társunk.

Mintegy két hét leforgása alatt 12 darab 10-12 kilogramm súlyú strucc csibéjének törött el a lába! Nagyon helyesen a helyi állatorvost is segítségül hívva felboncolták a szerencsétlenül járt állatokat, és megdöb-benve tapasztalták, hogy a madarak lábának csontjai olyan puhák voltak, hogy akár körömmel is szét lehetett kaparni azokat. A tartó elmondta, hogy a mészgrittet az állatok tetszés szerinti mennyiségben felvehették, továbbá Promotor-43-at is itatott, s hogy tavaly ez a probléma nem jelentkezett.

Tanácsoltam, hogy a takarmányboltokban kapható Nutrafort (baromfi, sertés, szarvasmarha változatban készül), - amely tartalmaz a sok microelem között rezet is, ami a Ca-anyagcserét befolyásolja - 1:1:1 arányú keverékét helyezze az előzetesen már jóllakott csibék elé, és Lisovit-R-combit, Catosalt és D3 vitamint, továbbá csukamájolajat adagoljon állatainak. El kell, hogy mondjam, hogy ha a háttérben genetikai probléma van, vagy a D3 vitamin felszívódási zavarával állunk szemben, akkor sajnos minden igyekezetünk hiábavaló lesz, s csak a selejtezés segíthet.

Szeptember 28-án Bécsben tartotta ülését az Európai Strucctanács (EOC). Napirenden szere-peltek a 2003. október 18-19-i X., szintén Bécsben megrendezésre kerülő Strucc Világkong-resszussal kapcsolatos teendők, a kialakult pillanatnyi európai helyzet - a nyers struccbőrök iránti kereslet lassú, de fokozatos emelkedést mutat, egy év alatt kb. 180.000 tonna marhahús-sal fogyasztottak kevesebbet, miközben egyre nagyobb a strucchúst vásárló fogyasztók szá-ma.

A kialakult helyzet tovább fog bonyolódni 2004. május 1-jén, amikor az Európai Unió tíz új belépő országgal egészül ki, s így összesen már 25 tagországban lesz egységes a strucchússal szemben felállított kritériumrendszer, nevezetesen kizárólag olyan strucchúst lehet majd exportálni, amely minden szempontból megfelel az 1995. December 14-i direktíváknak, mindenben kielégíti a HACCP-elvárásokat, és az állatok az uniós előírásoknak megfelelő vágóhídon kerültek levágásra!

Érdekességként megemlítjük, hogy például a Portugáliában működő mobil struccvágóhíd, amely megfelel ugyan az uniós előírásoknak, és már 12.000 madár került azon levágásra, Por-tugálián kívül csak Spanyolországban tudja értékesíteni termékeit, jóllehet az ilyen mobil vá-góhelyen előállított hús minősége egyértelműen jobb, hiszen ezt a módszert használva ki-küszöbölhetők az állatszállítás okozta stresszhelyzetek, könnyebben betarthatóak az állatvé-delmi előírások.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

edafon

a talaj élővilágának az összessége. A —>talajképződésben jelentős; a talajba került... Tovább

generátor

olyan villamos gép, amely mechanikai munka segítségével villamos áramot fejleszt. Működése... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok