Tojás retenció, megoldások

hirdetes

Strucctenyésztőknek, ezt kell tudni a tojás retencióról!

Dr. Balogh Sándor, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Örömmel tapasztaltuk, hogy a legutóbbi számban alkalmazott módszer - a cikk egyik fele a legfrissebb eseményeket ismertette, a másik fele a strucctartók számára igyekezett gyakorlati tanácsokat adni - kedvező visszhangot váltott ki. A változatosság kedvéért most fordítunk, s először néhány, a mindennapi gyakorlatban re-mélhetően jól használható tanácsot adnánk.

Strucc

Strucc tojás retenció

Örömmel tapasztaltuk, hogy a legutóbbi számban alkalmazott módszer - a cikk egyik fele a legfrissebb eseményeket ismertette, a másik fele a strucctartók számára igyekezett gyakorlati tanácsokat adni - kedvező visszhangot váltott ki.

A változatosság kedvéért most fordítunk, s először néhány, a mindennapi gyakorlatban re-mélhetően jól használható tanácsot adnánk.
Több alkalommal előfordult az idén is, hogy a strucctartók azt tapasztalták, hogy - a főleg első szezonjukban termelő tojók - erőlködnek "befeszítenek", mintha tojni akarnának, látható-an szenvednek, de sikertelenül próbálkoznak. Egy idő után az állatok kifáradnak, kimerülten leülnek.

Ez az úgynevezett "tojás retenció", "tojásvisszatartás", "egg-binding". Egyes feltéte-lezések szerint genetikai okokra, más források szerint takarmányozási hiányosságokra, hirte-len hidegre forduló időjárásra, mozgáshiányra, a kloákanyílás körüli izomgyűrű görcsére - főleg "szűz" tojóknál, de megfigyelték a jelenséget épp ellenkezőleg, túl öreg tojók esetében is!! -, túl nagyméretű tojásra, a méh fejletlenségére, esetlegesen az oviductusban kialakult daganat, korábbi sérülések utáni hegesedési folyamatok, vagy ritkán lágyhéjú tojások esetén, amikor az oviductus falának izomzata "nem tud mit kezdeni" a puha képlettel, így az gyakran el is fakadhat.

Ha már kialakult esettel állunk szemben és az állat legyengült az eredménytelen erőlködéstől, mindenekelőtt tanácsos meleg, nyugodt környezetben elhelyezni a tojót. Jó, ha az energia-veszteséget és a Ca-hiányt (a tojás "megszülésében" részt vevő izmok működéséhez igen sok Ca szükséges), Ca-gluconát infúzióval pótoljuk, javaslom továbbá, 20 ml-nyi Catosal injekció izomba történő beadását. Javulást várhatunk még Oxytocin illetve Depotocin injekciók adago-lásától is. Ezekből 1-2 ml izomba történő beadása a célszerű.

hirdetes

Strucctenyésztőknek, ezt kell tudni a tojás retencióról még

Jótékony hatású még - főleg ha a tojás annyira kint van, hogy már látható is - testmeleg beöntés alkalmazni, és például paraffin-olajjal vagy étolajjal megkenni a beékelődött tojást. Ha ezek eredménytelenek, akkor célszerű a tojást feláldozni, összetörni, és darabokban eltávolítani. Kanadában a Harrison-fivérek laparatómiát és sebészeti eljárást alkalmaztak végső megoldásként, de mivel a fent leírt jelen-ség ismétlődésével sajnos bármikor számolni lehet és kell, megfontolandó, hogy érdemes-e a sebészeti eljárást alkalmazni. Hasonlóak voltak a hazai tapasztalataink is a beavatkozás ered-ményességét illetően, és az érintett tojó három hónapi küszködés után levágásra került.

hirdetes
Érdekes esetről számolt be egy hat éve struccokat tartó társunk.

Mintegy két hét leforgása alatt 12 darab 10-12 kilogramm súlyú strucc csibéjének törött el a lába! Nagyon helyesen a helyi állatorvost is segítségül hívva felboncolták a szerencsétlenül járt állatokat, és megdöb-benve tapasztalták, hogy a madarak lábának csontjai olyan puhák voltak, hogy akár körömmel is szét lehetett kaparni azokat. A tartó elmondta, hogy a mészgrittet az állatok tetszés szerinti mennyiségben felvehették, továbbá Promotor-43-at is itatott, s hogy tavaly ez a probléma nem jelentkezett.

Tanácsoltam, hogy a takarmányboltokban kapható Nutrafort (baromfi, sertés, szarvasmarha változatban készül), - amely tartalmaz a sok microelem között rezet is, ami a Ca-anyagcserét befolyásolja - 1:1:1 arányú keverékét helyezze az előzetesen már jóllakott csibék elé, és Lisovit-R-combit, Catosalt és D3 vitamint, továbbá csukamájolajat adagoljon állatainak. El kell, hogy mondjam, hogy ha a háttérben genetikai probléma van, vagy a D3 vitamin felszívódási zavarával állunk szemben, akkor sajnos minden igyekezetünk hiábavaló lesz, s csak a selejtezés segíthet.

Szeptember 28-án Bécsben tartotta ülését az Európai Strucctanács (EOC). Napirenden szere-peltek a 2003. október 18-19-i X., szintén Bécsben megrendezésre kerülő Strucc Világkong-resszussal kapcsolatos teendők, a kialakult pillanatnyi európai helyzet - a nyers struccbőrök iránti kereslet lassú, de fokozatos emelkedést mutat, egy év alatt kb. 180.000 tonna marhahús-sal fogyasztottak kevesebbet, miközben egyre nagyobb a strucchúst vásárló fogyasztók szá-ma.

A kialakult helyzet tovább fog bonyolódni 2004. május 1-jén, amikor az Európai Unió tíz új belépő országgal egészül ki, s így összesen már 25 tagországban lesz egységes a strucchússal szemben felállított kritériumrendszer, nevezetesen kizárólag olyan strucchúst lehet majd exportálni, amely minden szempontból megfelel az 1995. December 14-i direktíváknak, mindenben kielégíti a HACCP-elvárásokat, és az állatok az uniós előírásoknak megfelelő vágóhídon kerültek levágásra!

Érdekességként megemlítjük, hogy például a Portugáliában működő mobil struccvágóhíd, amely megfelel ugyan az uniós előírásoknak, és már 12.000 madár került azon levágásra, Por-tugálián kívül csak Spanyolországban tudja értékesíteni termékeit, jóllehet az ilyen mobil vá-góhelyen előállított hús minősége egyértelműen jobb, hiszen ezt a módszert használva ki-küszöbölhetők az állatszállítás okozta stresszhelyzetek, könnyebben betarthatóak az állatvé-delmi előírások.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

18/2007. (III. 23.) FVM rendelet

a cukoripar szerkezetátalakítási támogatásának egyes kérdéseirõl szóló 80/2006. (XI. 23.)... Tovább

árpa (Hordeum vulgare L.)

a ->pázsitfüvek családjába tartozó, egyik, sőt talán a legrégibb kultúrnövény.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok