Hangsúlyos ''zöld'' szempontok a vidékfejlesztési stratégiában

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Társadalmi vitára bocsátják a hét évre szóló vidékfejlesztési stratégiai tervet, ami 1200 milliárdos támogatással számol. Kiemelt fejlesztési irány a gépbeszerzés és a megújuló energiaforrások.
Hangsúlyos ''zöld'' szempontok a vidékfejlesztési stratégiában, mezőgazdaság, vidékfejlesztés, biomassza-termelés, napenergia

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra várhatóan mintegy 1200 milliárd forint támogatás jut 2007-2013 között az Új Magyarország vidékfejlesztési stratégiai tervben - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón. 
Közölte, hogy a stratégiai terv gyakorlatilag a Nemzeti fejlesztési terv agrár- és vidékfejlesztési operatív programjának és a Nemzeti vidékfejlesztési tervnek az összevont folytatása. 
Az előirányzott fejlesztési forrásokba nem tartoznak bele a közvetlen földalapú agrártámogatások, amelyekkel együtt a mezőgazdaság az elkövetkező hét évben összesen mintegy 2500 milliárd forintban részesül - tette hozzá a miniszter.  

Társadalmi vitára kerül a terv 
Beszámolt arról, hogy a stratégiai tervet a kormány szerdai döntésének megfelelően társadalmi vitára bocsátják. Többnyire megyei fórumok keretében és az interneten a kormány a megjelölt célokat és a hozzájuk rendelt forrásokat egyeztetné a gazdák szakmai szervezeteivel és az önkormányzatokkal. 
A kormány terveinek megfelelően az 1200 milliárd forint fejlesztési forrás 40-50 százalékát juttatná az agrárium, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti szektor versenyképességének javítására - hangoztatta Gráf József. 
A fejlesztési irányok között hangsúlyosan szerepelnek a gépbeszerzések. A miniszter utalt arra, hogy a magyar gazdák mezőgazdasági eszközeinek egy hektárra vetített értéke 1822 euró, kevesebb, mint fele a francia és mintegy hatoda az osztrák adatnak. A korszerűsítések tekintetében különös figyelmet kap a feldolgozó- és az élelmiszeripar. 

A biomassza-termelést is támogatják 
A hangsúlyos fejlesztési irányok között említette még a megújuló energiaforrásokat. Ezen belül támogatást egyebek között a gabonafelesleg lepárlása, a növényi olaj forgalmazása élvez majd, de a kormány támogatni kívánja a biomassza-termelést általában, továbbá a szélenergia és a napenergia hasznosítását is. 
Gráf József újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pénzügyminiszternél kezdeményezni fogja a bioüzemanyagok jövedéki adójának további lefaragását. 
A stratégiai tervben környezetkímélő gazdálkodás támogatására 30-37 százalék, a vidéki kisvállalkozások erősítésére pedig 10-14 százalék jutna. A kormány a helyi közösségek fejlesztésére szolgáló Leader program folytatására 5-6 százaléknyi támogatást szán. 
Tíz százalékról később döntenek 
A források elosztásánál a kabinet 10 százaléknyi támogatásról nem döntött, azt a társadalmi vita kimenetelétől függően osztaná szét, illetve abból a pályázatok lebonyolítását lehetővé tevő technikai segítségnyújtásra juttatna pénzt. 
A társadalmi egyezetést úgy kell lefolytatni, hogy a kormánynak a stratégiát, illetve az alapján a konkrét operatív programokat október közepéig el kell küldenie Brüsszelbe jóváhagyásra. Az első pályázatok jövő év márciusában-áprilisában adhatóak majd be - fűzte hozzá Gráf József.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Magyarország.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

húgykövesség

a húgyutakban (vesemedencében, húgyhólyagban [kiválasztószervek]) a vizeletből kolloidkém.... Tovább

Lavina (2K07)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény csekély... Tovább

Tovább a lexikonra