Az EU-s pályázatok nyertesei már igényelhetik a Start kezességvállalást

Az EU-s pályázatok nyertesei már igényelhetik a Start kezességvállalást (2007. július 30. 9 óra 36 perc)

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az 10 millió forintot meghaladó értékű vissza nem térítendő Európai Uniós támogatások elnyerésekor a pályázónak - nem teljesítés esetére - a támogatás visszafizetését garantáló biztosítékot kell nyújtania. Biztosítékként elfogadható ingatlan, egyéb tárgyi eszköz, bankgarancia vagy garanciaszervezet kezességvállalása. Ugyanakkor vannak olyan vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek tehermentes vagyontárggyal és fedezethiány miatt bankgaranciát sem tudnak szerezni. A Start Zrt., mint garanciaszervezet közvetlen pályázati kezességvállalás termékével ezeknek a vállalkozásoknak teremt lehetőséget a támogatás megszerzésére azzal, hogy a kezességvállaláshoz nem igényel fedezetet.
Az EU-s pályázatok nyertesei már igényelhetik a Start kezességvállalást, pályázat, növényvédelem, agrároldal, agrárium, állatorvos

"A vállalkozások számára komoly kihívást jelent a támogatott projekthez szükséges saját erő előteremtése és a támogatás előfinanszírozása, ami általában hitelből történik. A hitelekhez a vállalkozásnak biztosítékokat kell nyújtania a bank felé. Így még a tőkeerősebb vállalkozások esetében is előfordul, hogy a támogatás visszafizetését garantáló biztosítékra már nem jut szabad fedezet. Amennyiben a vállalkozás által felajánlott biztosíték érvényesítésre kerül, azaz a támogatást vissza kell fizetni, ez akár a társaság felszámolásához is vezethet." - emelte ki Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A pályázati kezességvállalás lényege, hogy a Start Zrt. készfizető kezességet vállal az irányító hatóság felé, hogy amennyiben a pályázó a támogatási szerződésben foglaltakat nem, vagy nem megfelelően teljesíti, akkor a pályázó helyett visszafizeti a támogatás összegét. Ilyen esetben a Start nem lép fel megtérítési igénnyel ügyfelével szemben.

A pályázati kezességvállaláshoz a Start Zrt. nem kér fedezetet a pályázóktól, a kifizetések forrása a 6,3 milliárd forint értékű Start Garancia Alap. A pályázati kezességvállalásának értéke legalább 5, legfeljebb 100 millió forint lehet. A pályázati kezességvállalást a Start Zrt. egy egyszeri fedezeti díj és a futamidő alatt folyamatosan fizetendő kezességi díj mellett nyújtja, az alábbiak szerint:

  • A pályázati kezességvállaláshoz kapcsolódó úgynevezett garanciaképességi kalkulátor segítségével a potenciális ügyfelek még az igénylés előtt megtudhatják, hogy esetükben a Start Zrt. vállalhat-e pályázati kezességet. Az erre vonatkozó információk a mai naptól elérhetőek a Start Zrt. honlapján a www.startgarancia.hu weboldalon.
  • További fontos feltétele a kezességvállalásnak, hogy olyan pályázathoz kapcsolódjon, amely a honlapon megtalálható, folyamatosan frissülő listán szerepel (http://www.startgarancia.hu/t/pkv-palyazat-lista.html).
  • Ezek elsősorban a GOP és KMOP keretében megjelent pályázatok. A GVOP keretében korábban kiírt pályázatokhoz kapcsolódóan a Start Zrt. egyedi elbírálás alapján vállal kezességet.

A Start Zrt. pályázati kezességvállalása olyan vállalkozások számára is lehetővé teszi az EU forrásokhoz való hozzáférést, amelyek nem rendelkeznek megfelelő fedezettel. Emellett a konstrukció azon vállalkozásoknak is előnyös lehet, amelyek rendelkeznek ugyan pillanatnyilag szabad fedezettel, azonban azokat a beruházás miatt megnövekvő üzleti aktivitás és az ezzel járó magasabb forgótőke-szükséglet áthidalására szolgáló hitelekhez kívánják felhasználni. Ilyenkor ugyanis a bankok további fedezet bevonását kérik. A pályázati kezességvállalás más biztosítékokkal is kombinálható, tehát előfordulhat, hogy egy biztosítékként bevonható ingatlan fedezi a biztosítékadási kötelezettség egy részét, és csak a fennmaradó részhez igénylik a Start Zrt. pályázati kezességvállalását.

Forrás: www.tozsdeforum.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Szóródás (diszperzió)

Az a jelenség, hogy a valamilyen módon összetartozó adatok a sorozat egészére jellemző... Tovább

Ózdi Földhivatal

Földhivatal Közerti Földhivatal Cím: Ózd 48-as út 2. 3601 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra