Új támogatási rendszer 2009-től

Hirdetés

Új támogatási rendszer 2009-től

MTI
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A támogatások a termeléstől független jövedelemtámogatássá alakulnak Új mezőgazdasági támogatási rendszert vezetnek be 2009-ben Magyarországon - tájékoztatta az újságírókat Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára csütörtökön Budapesten.
SPS rendszer, mezőgazdaság, agrárpolitika, mezőgazdaság vidékfejlesztési hivatal agrár

Közölte: a 2009 elején bevezetendő összevont gazdaságtámogatási rendszer (SPS) mellett azért döntött a magyar agrárkormányzat, mert legkésőbb 2011-ig erre a rendszerre kell az unióban átállniuk az agrárgazdálkodóknak.

A rendszer lényege, hogy a korábban az ágazathoz kötött támogatások a termeléstől független jövedelemtámogatássá alakulnak. A támogatási jogosultság történelmi alapon megszerzett alanyi joggá változik, ami megilleti a termelőt függetlenül attól, hogy mit termel a földjén. 

Az államtitkár szerint az SPS-rendszer előnye a jelenleg alkalmazott rendszerrel szemben, hogy jobban igazodik az agrárpolitika prioritásaihoz, stabilizálja az üzemi struktúrát és egyszerűsíti az adminisztrációt. Gőgös Zoltán az MTI kérdésére közölte: a jövedelemtámogatássá alakuló támogatás az SPS-rendszer bevezetését követően, mint vagyonértékű jog, adható és vehető lesz. 

Hirdetés

Az SPS-rendszer bevezetésével garantálható lesz a termelők jövedelembiztonsága. Az agrártárca reményei szerint a piaci kereslethez igazodó racionális magatartásra ösztönzi majd a termelőket. A támogatásért cserébe - húzta alá a minisztériumi vezető - a gazdálkodóknak egészséges terméket kell előállítaniuk, továbbá a támogatás feltétele lesz az is, hogy 19 környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszerhigiéniai előírást kell betartaniuk. Az úgynevezett kölcsönös megfeleltetési rendszer filozófiája, hogy a társadalom egésze lássa hasznát az agrártermelők részére kifizetett pénzeknek.

Az új rendszer bevezetése mintegy 3 milliárd forint értékű új informatikai fejlesztést tesz szükségessé a kifizető ügynökségnél, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. 

Újságírói kérdésre válaszolva Gőgös Zoltán közölte: az SPS bevezetésekor alkalmazott történelmi alap várhatóan a jövő év első három hónapjának valamelyikéből tevődik majd össze, ezt a termelési szintet tekintik bázisnak.

Hirdetés

Az SPS-rendszer bevezetéséről várhatóan augusztus elejéig vitaanyag készül az agrártárcánál, amiről azután társadalmi vitát kezdeményeznek, miután az érintettek megismerték a bevezetéshez kapcsolódó elképzeléseket.

Gőgös Zoltán beszélt arról is, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ügyében az uniótól kapott észrevételek 95 százaléka technikai jellegű. Magyarországnak még tárgyalnia kell a vidékfejlesztési rendszernél alkalmazandó elképzelések bevezetéséről, amely a Leader-re alapozott támogatási formákat helyezné előtérbe.

Az államtitkár szerint ugyanakkor a programok elfogadásának várhatóan nem lesz akadálya, és azt már szeptemberben aláírhatja Magyarország az unió megbízottaival.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

szuperpresszió

Olyan gén. folyamat, amelyben egy mutáció hatását egy másik, tőle független mutáció... Tovább

PR64A30 (XF4129)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja nem antociános. Levelének alakja széles... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.