notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új támogatási rendszer 2009-től

Hirdetés

Új támogatási rendszer 2009-től

MTI
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A támogatások a termeléstől független jövedelemtámogatássá alakulnak Új mezőgazdasági támogatási rendszert vezetnek be 2009-ben Magyarországon - tájékoztatta az újságírókat Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára csütörtökön Budapesten.
SPS rendszer, mezőgazdaság, agrárpolitika, mezőgazdaság vidékfejlesztési hivatal agrár

Közölte: a 2009 elején bevezetendő összevont gazdaságtámogatási rendszer (SPS) mellett azért döntött a magyar agrárkormányzat, mert legkésőbb 2011-ig erre a rendszerre kell az unióban átállniuk az agrárgazdálkodóknak.

A rendszer lényege, hogy a korábban az ágazathoz kötött támogatások a termeléstől független jövedelemtámogatássá alakulnak. A támogatási jogosultság történelmi alapon megszerzett alanyi joggá változik, ami megilleti a termelőt függetlenül attól, hogy mit termel a földjén. 

Az államtitkár szerint az SPS-rendszer előnye a jelenleg alkalmazott rendszerrel szemben, hogy jobban igazodik az agrárpolitika prioritásaihoz, stabilizálja az üzemi struktúrát és egyszerűsíti az adminisztrációt. Gőgös Zoltán az MTI kérdésére közölte: a jövedelemtámogatássá alakuló támogatás az SPS-rendszer bevezetését követően, mint vagyonértékű jog, adható és vehető lesz. 

Hirdetés

Az SPS-rendszer bevezetésével garantálható lesz a termelők jövedelembiztonsága. Az agrártárca reményei szerint a piaci kereslethez igazodó racionális magatartásra ösztönzi majd a termelőket. A támogatásért cserébe - húzta alá a minisztériumi vezető - a gazdálkodóknak egészséges terméket kell előállítaniuk, továbbá a támogatás feltétele lesz az is, hogy 19 környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszerhigiéniai előírást kell betartaniuk. Az úgynevezett kölcsönös megfeleltetési rendszer filozófiája, hogy a társadalom egésze lássa hasznát az agrártermelők részére kifizetett pénzeknek.

Az új rendszer bevezetése mintegy 3 milliárd forint értékű új informatikai fejlesztést tesz szükségessé a kifizető ügynökségnél, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. 

Újságírói kérdésre válaszolva Gőgös Zoltán közölte: az SPS bevezetésekor alkalmazott történelmi alap várhatóan a jövő év első három hónapjának valamelyikéből tevődik majd össze, ezt a termelési szintet tekintik bázisnak.

Hirdetés

Az SPS-rendszer bevezetéséről várhatóan augusztus elejéig vitaanyag készül az agrártárcánál, amiről azután társadalmi vitát kezdeményeznek, miután az érintettek megismerték a bevezetéshez kapcsolódó elképzeléseket.

Gőgös Zoltán beszélt arról is, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ügyében az uniótól kapott észrevételek 95 százaléka technikai jellegű. Magyarországnak még tárgyalnia kell a vidékfejlesztési rendszernél alkalmazandó elképzelések bevezetéséről, amely a Leader-re alapozott támogatási formákat helyezné előtérbe.

Az államtitkár szerint ugyanakkor a programok elfogadásának várhatóan nem lesz akadálya, és azt már szeptemberben aláírhatja Magyarország az unió megbízottaival.

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
240 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 413 899
Közösség

füves vetésforgó

V. R. Viljamsz szovjet tudós dolgozta ki a füves földművelési rendszeren belül. Lényege, hogy... Tovább

vagyonérdekeltség

a vagyon gyarapításához és megőrzéséhez fűződő közvetlen gazdálkodói érdek. Egynemű a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 5.0