Spóroljunk a kertben

hirdetes

9 spórolási technika, amiket minden kertésznek ismernie kell!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A kertészkedés lehet egyszerre a leghasznosabb munka és a legjobb szórakozás is. Elérheted vele, hogy tiszta, teljes mértékben természetes ételek kerüljenek az asztalodra, ráadásul egy igényesen karban tartott kert még a birtok esztétikai értékét is megnöveli. Azonban mint a legtöbb hasznos és szórakoztató hobbi (vagy munka), a kertészkedés is költséges lehet. Íme néhány tipp, amik segíthetnek minimalizálni ezeket a költségeket!

Így spórolj a kertben

1. Készítsd el a saját komposztodat 

A kertnek mindenek előtt megfelelő talajra van szüksége, hogy jól „működjön”. A talaj vizsgálata és a megfelelő adalékanyagok hozzáadása az általános eljárás a megfelelő minőségű talaj kialakítására. Ez sajnos kifejezetten drága folyamat lehet. Egy költséghatékonyabb megoldás trágyával gazdagítani a talajt. Ez az agyagos, homokos, savas és lúgos talajra is megoldás lehet. A jó komposzt általában az összes tápanyagot tartalmazza, amire egy növénynek szüksége van – így a műtrágyákon is sokat spórolhatsz!

Habár komposztot sok helyen vásárolhatsz, a saját, házi készítésű minőségét semmi nem múlja felül. Komposztálás során a kerti „hulladék” és a konyhai maradékok mágikus (pontosabban biológiai) módon „fekete arannyá” változnak. A komposztálás nem kifejezetten nehéz feladat. Alapjaiban nincs szükséged másra, mint egy kijelölt helyre, ahová összegyűjtheted a komposztálnivalót, amit aztán nedvesen tudsz tartani – a többit a természet elvégzi helyetted. A mikroorganizmusok lebontják a különböző anyagokat és növelik a komposzt halom hőmérsékletét, bizonyos értelemben sterilizálva azt.

{cikk}komposztolas{/cikk}

A jó minőségű komposzthoz nitrogénben (zöld) és szénben (barna) gazdag hozzávalókat is hozzá kell adnod a komposzthoz, méghozzá megfelelő arányokban. A zöld hozzávalók közé tartoznak a konyhai maradékok, lenyírt fű, zöld levelek stb. A barnák halmazát a kávézacc, fakéreg, szalma, száraz levelek és hasonlók alkotják. Ha nincs elegendő zöld vagy barna alapanyagod, viszonylag olcsón beszerezheted őket, a legtöbb szomszéd pedig biztosan szívesen és mosolyogva adja majd át neked azt a több zsák „szemetet” amiknek ők semmi hasznát nem vennék.

Így spórolj a kertben

Az organikus, vagy szerves kertészet különösen akkor fontos, ha haszonnövényeket termelsz, hiszen az egyik legnagyobb előnye, hogy minden mesterséges adalékanyagtól mentes élelmiszerek kerülhetnek így az asztalodra. Hosszú távon természetesen nem csak egészségesebb, de olcsóbb megoldás is. Ha dísznövényekből alakítod ki kertedet, akkor az organikus módszerekkel sokat spórolhatsz a rovar- és gyomirtókon, illetve más vegyi anyagokon.

A vegyi anyagok mellőzése biztonságosabb megoldás a kertben játszadozó gyerekek és állatok számára is, nem is beszélve az elfogyasztott vegyszerek egészségügyi veszélyeiről. A kertbe érkező beporzást végző állatok sem szívesen látogatnak majd el hozzád, ha telemérgezed a virágokat.

A gyomok és kártevők minden kertben megjelenhetnek, függetlenül attól, hogy természetes, vagy vegyi ellátást kapott az adott terület. Azonban ezek ellen is léteznek bevált organikus megoldások. Ha biológiailag szeretnéd szabályozni a kártevőket kertedben, akkor azt természetes ragadozóik bevonzásával teheted meg. Az imádkozó sáskák és katicabogarak például előszeretettel fogyasztják a levéltetveket. Madáretetőkkel és vizes díszekkel szárnyas segítőket csalogathatsz a kertedbe, akiknek kedvenc csemegéik a különböző kártevők.

A mosószerhez kevert chilipor, a szappanos zöldségolaj és más keverékek hatékonyak lehetnek a nem kívánatos látogatók megfékezésében. A felszín sűrű talajtakaróval való lefedése megvédi a növényeket a talajban található kórokozóktól és azok spóráitól.

Így spórolj a kertben

A magok, hagymák és hasonló ültetnivalók beszerzése költséges mulatság lehet. Egy sokkal gazdaságosabb megoldás csak néhányat vásárolnod, majd később megtermelni belőlük saját magjaidat és lemetszeni a hajtásokat dugványozásra. Számos növényt termeszthetsz a piacon vásároltakból. A zsálya, bazsalikom, rozmaring és menta is gyökeret növesztenek, ha egy nagyjából 10 centis hajtást vízbe teszel vagy azok szárai köré nedves papírt tekersz. Helyezd őket átlátszó vázákba és várd, hogy meginduljanak. Egy kevés gyökereztető hormon keverékkel elősegítheted számos dísz-, és haszonnövény fejlődését.

hirdetes

A kúszónövények hosszú szárait bujtással veheted rá arra, hogy több hajtást hozzanak. Fejbujtással különösen a hajlékony, lágyszárú növényekkel érhetsz el remek eredményeket. A légbujtást főleg az egyenes, fás szárú növényeknél szokás alkalmazni.

Ha dísz- vagy haszonnövények hagyaték változatait termeszted, akkor érdemes összegyűjteni a magjaikat, amikből újakat ültethetsz. A hibridekkel ellentétben, amik nem minden esetben fejlődnek olyanná, mint felmenőik, a hagyaték változatokon általában megjelennek az elődök jellegzetességei.

Így spórolj a kertben

A legtöbb kertész szívesen megosztja terményét és ültetésre szánt magjait, hagymáit másokkal. Egy barátságosabb környéken elég, ha a helyiek fülébe jut, hogy kertet szeretnél indítani, és elképzelhető, hogy máris érkeznek majd az ajándék ültetnivalók (magok, vágott hajtások, stb.)

Ha nincs a közelben sok kertet gondozó ismerősöd, akkor a saját magad termesztett levágott hajtásokat akár el is ajándékozhatod. Ha valaki nem szeretné elültetni őket, a konyhában is jó hasznát veheti.

Az internet is remek eszköze lehet a cserélgetésnek. Elég csak felnézni néhány kertész fórumra vagy hasonló oldalakra és biztosan találsz majd néhány adok-veszek lehetőséget a különböző ültetnivalókra. Az eladásra vagy cserére szánt magokat gyűjtsd kis zacskókba, és írd rájuk a növény nevét, fajtáját, és a magok begyűjtésének dátumát.

Így spórolj a kertben

Az idő előtt elültetett magokból nevelt növények szezonja meghosszabbítható. Ha megfelelő berendezéssel rendelkezel, akkor ez egy viszonylag egyszerű feladat, de nem feltétlenül van szükséged drága eszközökre a sikeres palántázáshoz. Palántázót műanyag tálakból, papírpoharakból, régi mosóedényekből és más hasonló jellegű otthoni tárolóból is készíthetsz magadnak.

A magoncokat tároló palántázókat egy napsütötte ablakban érdemes elhelyezni. Extra fényforrásokat alakíthatsz ki izzó és fluoreszkáló fényekből is, viszonylag olcsón. Az előző több fényt, míg a második a fény mellett hőt is termel.

hirdetes

A meleget továbbá átlátszó műanyaggal is biztosíthatod a palántáknak. A műanyag takarót a mélyebb tányérok szélére rögzítheted, vagy hurkapálcákkal meg is emelheted őket. A kisebb palántázókban nevelkedő növények számára műanyag palackok levágott aljából is készíthetsz fedőt ilyen célokra. Ezek a megoldások meleg, párás körülményeket biztosítanak a magoncok számára, ami elősegíti a növekedésüket.

Így spórolj a kertben

A szezonvégi leárazások idején ugyan olcsón beszerezheted a legtöbb egynyári növényt, azonban akkorra már nincs értelme elültetni sem őket. A virághagymák és évelő magok azonban sokkal nagyobb értéket képviselnek, ha akciósan juthatsz hozzájuk. Ha egy szezonon keresztül vigyázol rájuk és gondozod őket, a következőben biztos lehetsz, hogy megjutalmaznak érte.

A leárazott növényeket azonban érdemes megvizsgálnod, hogy nem-e látszódik rajtuk valamilyen fertőzés, gyökérsérülések vagy más hasonló probléma. Vizsgáld meg a gyökereiket, és ha penészesnek, száraznak, vagy sötétnek tűnnek, akkor inkább nézz szét máshol.

Fák esetén is fontos, hogy ellenőrizd az állapotukat: ha el vannak deformálódva, vagy gyökerük teljesen belenőtt a tartóba, esetleg csomós, vagy össze van gubancolódva, akkor ne pazarold rá a pénzed. Nem csak a növényeket vásárolhatod meg jó áron – virágtartók, lugasok, függőleges virágfuttató rácsok, kerti szerszámok és egyéb fontos kellékek is kaphatók, ha jókor és jó helyen keresed őket.

Így spórolj a kertben

Igyekezz főleg évelőket ültetni a kertedben. Akár dísznövényekről, akár termésük miatt ültetett fajokról van szó, az évelőkkel az ember hosszú távra tervez. Mivel minden évben új életre kapnak és teremnek (gyakran egyre többet), így sok pénzt és időt takaríthatsz meg velük (sem megvásárolni, sem elültetni nem kell a magokat vagy a palántákat minden évben).

Szerezd be egyet vagy kettőt kedvenc évelőid közül egy megbízható kertészetből és vágj le, majd ültess el néhány hajtást belőlük, hogy tovább gyarapíthasd kertedet. Az évelők ültetésénél előrelátónak kell lenned, hiszen évek múlva is ott lesznek majd, ahová elhelyezed őket, csak éppen sokkal több helyet foglalnak majd el.

Így spórolj a kertben

A kertek (még a száraz változatok is) rendszeres öntözést igényelnek, különösen a forró, száraz napok során. A nagyobb kerteknek több vízre van szükségük, ami gyakran a számlákon is egyértelműen meglátszik. Ezeket a költségeket drasztikusan csökkentheted, ha odafigyelsz a víz összegyűjtésére és tárolására.

Az esővízgyűjtés valószínűleg a leghatékonyabb módja ennek. Az összegyűjtött esővíz habár nem feltétlenül képes egy nagyobb kert teljes öntözését biztosítani, jelentős segítséget nyújthat. Az esővíz összegyűjtésének legegyszerűbb módja néhány méretes kád kihelyezése a kertbe. Ha nem riadsz vissza egy kis extra munkától (és valamivel több, ámde megtérülő költségtől) akkor az ereszből közvetlenül a hordókba vezetheted az esővizet. A hordók helytakarékosabbak, és könnyebben mozgathatók, mint a kádak. Ha később több hordóra lenne szükséged, akkor elég csak újakat vásárolnod és összekötni őket a bővített tárolókapacitás érdekében.

Ha kész vagy egy nagyobb beruházásra, akkor egy, a kertben kiásott medence műanyag fóliával bélelve rengeteg víz tárolására képes. A télen leeső ból olvasztott és a természetes esővíz is általában puha ezért kiváló öntözővizet biztosít a növények számára. Ha szeretnél spórolni a vízzel és hatékonyan felhasználni azt, akkor alkalmazz csepegtető öntözést. Ez a módszer segít közvetlenül a gyökerekhez eljuttatni a vizet, így abból szinte semmi nem veszik kárba. A módszer továbbá a gyomok fejlődését is visszaszorítja, mert nem kapnak annyit az öntözővízből, mint a növények, amiknek szánod azt. Fontos megjegyezni, hogy csepegtető öntözőrendszerek költségesek lehetnek és rendszeres karbantartás igényelnek.

A csepegtetéshez hasonló házi megoldás lehet még a slagos öntözés, amihez egy több helyen kilyukasztott slagra és egy vízforrásra van szükséged. Ez ugyan több vizet pazarol, mint a csepegtetős megoldás, de képes eljuttatni a növények számára a vizet, amit igényelnek. Bármelyik módszert is választod, fontos, hogy a víz minden esetben mélyen a talajba is bejusson. Ez egyrészt csökkenti a felszíni párolgásból származó pazarlást, másrészt pedig könnyebben elérhetővé teszi a vizet a gyökerek számára. A nedves talajból a gyökerek tovább képesek felvenni a vizet, így ritkábban van szükség az öntözésre is.

Így spórolj a kertben

Az elektromos és automatikus kerti szerszámok és eszközök nem garantálják a sikeres kertészetet és bőséges termést. Ugyan megkönnyíthetik a munkád bizonyos részeit és egy kis időt is megspórolhatsz velük, idővel a beszerzési árukat bőven meghaladja majd a rendszeres karbantartás és az esetleges javítások, vagy cserealkatrészek költsége. Ha mindenképpen szükséged van valamilyen hatékonyabb szerszámra, akkor érdemes inkább bérelni egyet.

Koncentrálj a legalapvetőbb szerszámokra, és azok karbantartására. Idővel látni fogod majd, hogy gyakran a leghasznosabb és leggyakrabban használt eszközök a legolcsóbbak és legegyszerűbbek is. Ha több generációnyi kertésznek megfeleltek, akkor neked is jók lesznek.

Egy dupla kapa tökéletesen elég a talaj megmunkálásához, egy pár metszőolló vagy sövényvágó a metszéshez és szüreteléshez, egy kerti locsolótömlő pedig az öntözéshez. Nagyobb mennyiségek mozgatására egy jó öreg, megbízható talicskánál nincs jobb, kisebb méretekben ezt két sima vödörrel helyettesítheted.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-07

Július – ezeket érdemes elvégezned kertedben a hónapban!

A kertészkedésben sosincs megállás – minden hónapnak megvannak a saját jellegzetességei, elvégzendő feladatai. Nézzük, miket végezz el júliusban Te is!

2021-06-26

A fából, kőből való mulcsolás csodákra képes

Mulcsolás kapcsán többféle anyagról is beszélhetünk – mégis mindnek rengeteg előnye van. Most ismerjétek meg Ti is a kővel, fával való mulcsolás előnyeit!

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-07-28

Vigyázz Te is megfelelően kerti tavadra a nyári időszakban – mutatom, hogyan tartsd azt tisztán

Amennyiben valakinek megtalálható egy kerti tó udvarában, tudja, hogy körülményes karbantartást igényelhet egy-egy alkalommal. Mutatjuk, mire kell figyelned.

2021-07-30

Méhbarát kert – hogyan alakítsd ki, miért fontos?

Fontos, hogy megfelelően vigyázzunk a különböző beporzó rovarokra, köztük a méhekre is. Most elárulom, hogy ez miért fontos és hogyan készíts számukra kertet!

2021-07-28

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

Ismerd meg most Te is ezt a különleges megjelenésű dísznövényt, mely képes könnyedén egzotikus hangulatot teremteni kertedben - bemutatkozik a selyemakác.

További cikkek ebben a témában


Lakástakarítás Budapest

Az otthonunkat folyamatosan tisztán kell tartani, így a lakástakarítási feladatok... Tovább

állatorvosi körzet

az ->állatorvosi gyakorlatot folytató állatorvosnak az ->Állategészségügyi és Élelmiszer... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert