Spenót házikerti termesztése

Popeye nyári kedvence – Így termessz sikeresen spenótot

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A spenót (Spinacia oleracea) a világ egyik legmegosztóbb leveles zöldsége. Egyesek imádják, míg mások ránézni is képtelenek. Pedig egy különösen egészséges ételről van szó, amivel, ha saját magad termeszted meg kertedben, komoly összegeket spórolhatsz! Íme minden, amit egy kertésznek a spenót termesztéséről tudnia kell!

A sikeres spenóttermesztésről

Spenót termesztése - Mikor ültess spenótot

A spenót legtöbb fajtája 3-9 USDA zónában termeszthető évelőként. Attól függően, hogy milyen éghajlaton élsz, akár évente kétszer is ültethetsz magadnak egy adaggal belőle – egyszer kora tavasszal, egyszer pedig ősszel. A spenótot akkor kell elültetni, amikor még mindig hideg van kint.

Ez a zöldség remekül tűri a hideget, és egyenesen szenved a melegben. Érdemes tehát az utolsó várható tavaszi fagy előtt 4-6 héttel elültetni őket, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. Nagyjából 6 hétnyi hideg időre van szükségük, hogy elfogadható mennyiségű termést hozzanak. Amennyiben ősszel kerülnek a talajba, ültesd el őket 6-8 héttel az első várható fagy előtt.

Spenót termesztése – A spenót igényei

A spenót mindig napos helyen szeret lenni, de még félárnyékban is bőséges termést hozhat, különösen, ha a nap legmelegebb időszakában kerül árnyékba. Fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültesd, lehetőleg semleges, 6,5-7 pH-értékkel. A spenót éhes zöldség, ezért érdemes egy nagy adag trágyát vagy komposztot is beleforgatni a talajba ültetéskor. Előtte persze ellenőrizd annak összetételét, hogy lásd, pontosan milyen adalékokra is lesz szüksége.

Spenót termesztése – Ültetés a kertbe

A spenótmagokat házon belül is elültetheted, azonban ez nem javasolt, mert a palánták nem tűrik jól az átültetést. Sokkal jobb, ha közvetlenül a kerti ágyásokba ülteted el a magokat, nagyjából 1-1,5cm mélyre. 30 centinként nagyjából 12 magot ültess el, hogy ne nőjenek túl közel egymáshoz – a megfelelő szellőzés segít elkerülni a betegségek kialakulását és terjedését.

Ezután ügyelned kell rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon a magok körül, de vigyázz, nehogy megfulladjanak. Biztosíts nyirkos közeget nekik, amíg a csírák ki nem bújnak a talajból. Természetesen öntözésükre továbbra is figyelned kell majd, de az apró palántáknak már elég csak akkor vizet adni, amikor a talaj száraznak érződik alattuk (csak tapintsd meg). A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

üszőnevelés

a gazd.-os termelést megalapozó üszőkori takarmanyozásnak az üszők (—>szarvasmarha... Tovább

finomgyapjas juhok

azoknak a juhfajtáknak a csoportja, amelyek bundája 30 um-nél finomabb, simulékony, sűrű... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség