Trükkök, melyeket nem ismertél, a spenót magról nevelése, spenótot magról

Így nevelj spenót magról! Trükkök, melyeket nem ismertél idáig!

GE., NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

spenót

Így nevelj spenótot magról

Ami az ültetés legalkalmasabb időpontját illeti, a magokat kora tavasszal vessd el, amikor a föld a hóolvadás után már eléggé felengedett ahhoz, hogy meg tudd művelni. Azt is megteheted, hogy a magokat augusztus közepén veted el, így ősszel tudod betakarítani a termést. Ez esetben viszont arra kell ügyelned, hogy a talaj már kellően lehűlt legyen. Ebből kikövetkeztetve mondhatjuk azt, hogy a megfelelő föld, az sem nem túl meleg, sem nem túl hideg. 

Ez a legjobb ültető távolság a spenótnak

A távolság kb. 30 cm legyen, a palánták 10-20 cm távolságra legyenek egymástól. Ügyelj arra, hogy az új-zélandi spenót nagyobb, mint más fajták, ezért nagyobb ültetési távolságot igényel: a sortávolság 60 cm, az ültetési távolság pedig 30 cm legyen. A spenótmagot is ajánlatos a vetés előtti este vízbe áztatni, mert lassabban csírázik. 
A csírázási idő általában egy-két hét. Amikor elkezdenek megjelenni az apró növénykék, mérsékelten öntözzd meg a talajt, hogy a talaj kellően nedves legyen, ha a palánták kifejlődése közben kevés az eső. Magas nitrogéntartalmú műtrágyát is alkalmazz, amikor a palánták elérik a 6-8 cm-es magasságot. A spenóthoz a 6,0-7,5 pH-értékű talaj az ideális.

Így takarítsd be a spenótot

Ha eléggé nagyra nőttek már a spenótok, akkor a növény tövéhez közel vágd le. Két lehetőségünk is van ebben az esetben: vagy learatod a teljes növényt, vagy csak a külső leveleket szeded le, és hagyod, hogy a belső, kisebb, fiatalabb levelek tovább fejlődjenek.
Ne számíts arra, hogy olyan gyorsan visszanő, mint a saláta vagy a mángold. Ez mondjuk nem igaz az új-zélandi spenótra, mivel az általában gyorsan visszanő. Amikor a növény szára eléri a 20 cm-es magasságot, vágd vissza a csúcsát, hogy gátat szabj a növekedésének, valamint kellően formás maradjon.
+1 tipp
Miután összegyűjtötted a leveleket, mosd meg hideg vízzel!

Így tárolhatod megfelelően a spenótot

A spenótleveleket kb. 10 napig érdemes a hűtőszekrényben tárolni, de a legjobb, ha a többi betakarított terméstől elkülönítve tartod, hogy elkerüld az etiléngázzal való érintkezését. A spenót kiválóan le is fagyasztható, így későbbi felhasználásra, fogyasztásra is alkalmas!


+Tippek


Sikeresen termeszthetsz spenót cserépben vagy virágládában, már csak azért is, mert így még hosszabb ideig eltartható és a környezetének a hőmérsékletet is befolyásolni tudod.
Egy ilyen esetben, a csírázási folyamat felgyorsításához az elvetett magok edényét takard le fóliával vagy nejlonzacskóval, majd állítsd meleg helyre. A hűtőszekrény teteje például tökéletes hely a művelethez, mivel tartós meleget bocsát ki.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magtisztító és -osztályozó gépek

az elcsépelt v, betakarított magvakat felhasználás előtt szennyezettségüktől (szármaradék,... Tovább

testnagyság

Mértéke a gyak. áll.-ben v. a marmagasság, v.az élőtömeg. Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség