Tudd meg te is, hogyan lehetsz sikeres kertész, érdemes megfontolni tanácsainkat

Így lehetünk sikeres kertészek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kezdő kertész vagy? Mindenképp olvasd el cikkünket és fogadd meg tanácsainkat. Leslie Land írását osztjuk most meg veletek, ő egy nagyon híres és sikeres kertész, érdemes megfontolni a leírtakat.

Legyél te is sikeres kertész

Számos dolgot kell figyelembe venni kertészkedés során, megszámlálhatatlanul sok szabály létezik, éppen ezért nem tudjuk most az összeset felsorolni.  Tehát előrebocsátom, hogy korántsem sikerült csupáncsak hétre csupaszítanom a mondandómat; ez itt szimplán az első hét életbevágóan fontos dolog, ami eszembe jutott. És még csak nem is sorrendben. 

7 aranyszabály a kertészethez

1. Komposztáljunk

Dióhéjban: az Anyatermészet semmit sem hagy kárba veszni.
 

Bővebben kifejtve: A komposztálás a hires fából vaskarika, a semmiből valami ékes példája, ahol csak győztesek vannak. A kiindulópontban van egy konyha, egy udvar és valamennyi kerti hulladék. A folyamat másik végén két dolog: 1. Csodásan feljavított termőföld, és 2. Sok zöld jutalompont, mert elkerültük a hulladéklerakót. Ha bővebben szeretnél olvasni róla, akkor itt megteheted.

Könnyű abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, a komposztáló is csak egy fajta kuka, és hogy komposztálni csak nagy odafigyeléssel végzett rétegeléssel és ezek forgatásával lehet. Ezzel szemben az igazság az, hogy egy kupac felszabdalt level a sarokban már komposztálásnak számít. Ahogyan az árokban való komposztálás is, ami nagyon jól bevált kisebb kertekben, és ahogyan az is, hogy a konyhai hulladékot egyszerűen átadjuk valahol (mondjuk a legközelebbi közösen művelt kertben), ahol helyettünk komposztálják. Az egyik new yorki ismerősöm például elviszi a kávézaccát, narancshéját és hasonlókat a Lower East Side Ecology Centerbe.

2. Használjuk a komposztot

Terítsük szét a palántáink között, hogy azok erősek és egészségesek maradjanak; keverjünk egy keveset a termőföldünkbe, hogy az gazdagodjon lassan felszívódó mikró nyomelemekben; javítsunk fel vele olyan földeket, amiket évek óta vegyi anyagokkal zsákmányolnak ki. Szórjuk a gyepre tavasszal és ősszel hogy tápláljuk a felszíni gyökereket…Szinte lehetetlen túladagolni. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Encsi Földhivatal

Földhivatal Közeti Földhivatal   Cím: Encs Vasút út 2. 3861 Magyarország Telefon:... Tovább

kataszteri osztályozás

minőségi osztályozás, amely a termőföldet művelési ágak és minőségi osztályok alapján... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem