Tudd meg te is, hogyan lehetsz sikeres kertész, érdemes megfontolni tanácsainkat

hirdetes

Így lehetünk sikeres kertészek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN

Kezdő kertész vagy? Mindenképp olvasd el cikkünket és fogadd meg tanácsainkat. Leslie Land írását osztjuk most meg veletek, ő egy nagyon híres és sikeres kertész, érdemes megfontolni a leírtakat.

Legyél te is sikeres kertész

Számos dolgot kell figyelembe venni kertészkedés során, megszámlálhatatlanul sok szabály létezik, éppen ezért nem tudjuk most az összeset felsorolni.  Tehát előrebocsátom, hogy korántsem sikerült csupáncsak hétre csupaszítanom a mondandómat; ez itt szimplán az első hét életbevágóan fontos dolog, ami eszembe jutott. És még csak nem is sorrendben. 

7 aranyszabály a kertészethez

1. Komposztáljunk

Dióhéjban: az Anyatermészet semmit sem hagy kárba veszni.
 

Bővebben kifejtve: A komposztálás a hires fából vaskarika, a semmiből valami ékes példája, ahol csak győztesek vannak. A kiindulópontban van egy konyha, egy udvar és valamennyi kerti hulladék. A folyamat másik végén két dolog: 1. Csodásan feljavított termőföld, és 2. Sok zöld jutalompont, mert elkerültük a hulladéklerakót. Ha bővebben szeretnél olvasni róla, akkor itt megteheted.

hirdetes

Könnyű abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, a komposztáló is csak egy fajta kuka, és hogy komposztálni csak nagy odafigyeléssel végzett rétegeléssel és ezek forgatásával lehet. Ezzel szemben az igazság az, hogy egy kupac felszabdalt level a sarokban már komposztálásnak számít. Ahogyan az árokban való komposztálás is, ami nagyon jól bevált kisebb kertekben, és ahogyan az is, hogy a konyhai hulladékot egyszerűen átadjuk valahol (mondjuk a legközelebbi közösen művelt kertben), ahol helyettünk komposztálják. Az egyik new yorki ismerősöm például elviszi a kávézaccát, narancshéját és hasonlókat a Lower East Side Ecology Centerbe.

hirdetes

2. Használjuk a komposztot

Terítsük szét a palántáink között, hogy azok erősek és egészségesek maradjanak; keverjünk egy keveset a termőföldünkbe, hogy az gazdagodjon lassan felszívódó mikró nyomelemekben; javítsunk fel vele olyan földeket, amiket évek óta vegyi anyagokkal zsákmányolnak ki. Szórjuk a gyepre tavasszal és ősszel hogy tápláljuk a felszíni gyökereket…Szinte lehetetlen túladagolni. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-10-03

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. Kerted egy része egésznap teljes árnyékban van? Így is gondozhatsz ott növényeket!

2022-10-03

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás! Cserje metszés

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-10-03

A kínai bazsarózsa termesztése és gondozása - Kerti bazsarózsa

Kevés növény rendelkezik hosszabb termesztési múlttal vagy fontosabb szerepet a díszkertészetben, mint a bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása, nevelése és fajtái

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

További cikkek ebben a témában


bunda belszerkezete

a bundának az elemi-, a kötő- és fátyolszálak, ill. a belőlük felépülő pászmák és... Tovább

füves vetésforgó

V. R. Viljamsz szovjet tudós dolgozta ki a füves földművelési rendszeren belül. Lényege, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem