A szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák

A szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A műtrágyák előállítási technológiája napjainkban lehetővé teszi olyan műtrágyák használatát, amelyekkel a tápanyagleadás kalkulálható és a növény tápanyagigényéhez igazítható.
A szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák

A műtrágyák előállítási technológiája napjainkban lehetővé teszi olyan műtrágyák használatát, amelyekkel a tápanyagleadás kalkulálható és a növény tápanyagigényéhez igazítható.

A szabályozott tápanyagleadás kialakítására az igény nem napjainkban alakult ki.

Kezdetben csak a Nitrogén formákat burkolták, ami akkoriban (1950-60.) meglepően jó eredményeket hozott. A következő fejlődési szakasz a szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák előállításában az, hogy a burkolaton belülre nemcsak Nitrogén, hanem Foszfor és Kálium makroelemek is kerültek (1963. OSMOCOTE).

Jelenleg a csúcskategóriát azok a műtrágyák képezik, amelyek méretüket és alakjukat tekintve homogén burkolatban egyaránt tartalmaznak makro-, és mikroelemeket is. Ezekből a termékekből a legszélesebb választékot a SCOTTS műtrágyagyártó cég és importőrei biztosítják Magyarországon.

Az eltérő növényi igények kiszolgálása érdekében a SCOTTS különböző hatástartamban és összetételekben gyárt szabályozott tápanyagleadású műtrágyákat.

A zöldség és gyümölcskultúrák szabályozott tápanyagellátására az AGROBLEN, dísznövény kultúrákra az OSMOCOTE, díszparkok, díszgyepek ápolására a DÍSZPARK termékcsalád alkalmas. Ezek a termékek kivétel nélkül magas minőségi elvárások szerint készülnek, így a vásárló a termékek szakszerű használata esetén biztos lehet a sikerben.

A termesztett felületeket tekintve legnagyobb zöldség és gyümölcskultúrák táplálására alkalmas AGROBLEN termékek szemcséi makroelemeket tartalmaznak, melyek hatástartamtól függően egyedi burkolattal rendelkeznek a kimosódás minimalizálása és a hatékony feltáródás érdekében.

Az AGROBLEN hatásmechanizmusa nagyon biztonságos, ugyanis a szemcsék burkolatán keresztül a talajnedvesség behatolása után egy koncentrált tápoldat kezdi meg a szabályozott tápanyagleadást a gyártó által feltüntetett hatástartamig. A hatástartamok a 2-3 hónaptól akár a 16-18 hónapig biztosíthatóak, ezért a termékkel a rövid tenyészidejű zöldségfélék, és a különböző gyümölcskultúrák tápanyagigénye is egyaránt kiszolgálható.

Fontos megjegyezni, hogy az AGROBLEN termékcsalád tápanyagleadása az átlagos talajhőmérséklettől függ. A műtrágya zsákokon feltüntetett hatástartamok 21 oC talajhőmérsékletre vonatkoznak. Ha az átlagos talajhőmérséklet ennél alacsonyabb, akkor néhány héttel, hosszabb hatástartammal számolhatunk.

A műtrágya talajhőmérséklet hatására kiváltott tápanyag-leadási reakciója - gyorsulása vagy lassulása - a növény fejlődésének ütemével többnyire megegyező, ezért például a 14+20+10 NPK és 8-9 hónapos összetétel, telepítéskor a gyümölcsfák alá kijuttatva két tenyészidőszak alatt adja le a teljes tápanyagmennyiségét, ugyanis a téli lecsökkent talajhőmérséklet miatt a műtrágya gyakorlatilag inaktív, és csak tavasszal a gyümölcsfa fejlődésének beindulásakor, tehát az első jelentős tápanyagigénykor kezdi el a makroelemek feltárását.

Az AGROBLEN tulajdonságai lehetővé teszik tápanyagigényes és egyben a sófelhalmozódásra érzékeny kultúrák biztonságos tápanyagellátását is. Az utóbbi években azok a szamócatermesztők, akik ezt a műtrágyát használták alapkezelésként, átlagon felüli szedési eredményekről számoltak be.

A szabályozott tápanyag-leadású termék egyaránt alkalmas laza és kötött szerkezetű, tápanyagokban szegény vagy közepesen ellátott talajokon a növények fejlődésének, koraiságának fokozására. A legjobb eredményeket szamóca és zöldségfélék esetében akkor érhetjük el, ha a növény tápanyagigényét egymenetben Agroblennel 30-70%-ig fedezzük, majd a termésminőséget (beltartalom, íz, színeződés stb.) kiegészítő tápoldatozással fokozzuk. A kiegészítő tápoldatozáshoz Agrolution, Universol termékcsaládokat javasoljuk. Kérdésekkel, kérésekkel forduljanak bizalommal területi képviseleteinkhez.

AGROBUDA KFT.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

havivakság

a lovak időnként visszatérő, egyik v. mindkét szemen jelentkező, nem gennyes belső... Tovább

utalványozás

kötelező írásbeli utasítás az arra felhatalmazott gazd. dolgozóktól az anyagi... Tovább

Tovább a lexikonra