A szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák

Hirdetés

A szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A műtrágyák előállítási technológiája napjainkban lehetővé teszi olyan műtrágyák használatát, amelyekkel a tápanyagleadás kalkulálható és a növény tápanyagigényéhez igazítható.
A szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák

A műtrágyák előállítási technológiája napjainkban lehetővé teszi olyan műtrágyák használatát, amelyekkel a tápanyagleadás kalkulálható és a növény tápanyagigényéhez igazítható.

A szabályozott tápanyagleadás kialakítására az igény nem napjainkban alakult ki.

Kezdetben csak a Nitrogén formákat burkolták, ami akkoriban (1950-60.) meglepően jó eredményeket hozott. A következő fejlődési szakasz a szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák előállításában az, hogy a burkolaton belülre nemcsak Nitrogén, hanem Foszfor és Kálium makroelemek is kerültek (1963. OSMOCOTE).

Jelenleg a csúcskategóriát azok a műtrágyák képezik, amelyek méretüket és alakjukat tekintve homogén burkolatban egyaránt tartalmaznak makro-, és mikroelemeket is. Ezekből a termékekből a legszélesebb választékot a SCOTTS műtrágyagyártó cég és importőrei biztosítják Magyarországon.

Az eltérő növényi igények kiszolgálása érdekében a SCOTTS különböző hatástartamban és összetételekben gyárt szabályozott tápanyagleadású műtrágyákat.

A zöldség és gyümölcskultúrák szabályozott tápanyagellátására az AGROBLEN, dísznövény kultúrákra az OSMOCOTE, díszparkok, díszgyepek ápolására a DÍSZPARK termékcsalád alkalmas. Ezek a termékek kivétel nélkül magas minőségi elvárások szerint készülnek, így a vásárló a termékek szakszerű használata esetén biztos lehet a sikerben.

Hirdetés

A termesztett felületeket tekintve legnagyobb zöldség és gyümölcskultúrák táplálására alkalmas AGROBLEN termékek szemcséi makroelemeket tartalmaznak, melyek hatástartamtól függően egyedi burkolattal rendelkeznek a kimosódás minimalizálása és a hatékony feltáródás érdekében.

Az AGROBLEN hatásmechanizmusa nagyon biztonságos, ugyanis a szemcsék burkolatán keresztül a talajnedvesség behatolása után egy koncentrált tápoldat kezdi meg a szabályozott tápanyagleadást a gyártó által feltüntetett hatástartamig. A hatástartamok a 2-3 hónaptól akár a 16-18 hónapig biztosíthatóak, ezért a termékkel a rövid tenyészidejű zöldségfélék, és a különböző gyümölcskultúrák tápanyagigénye is egyaránt kiszolgálható.

Fontos megjegyezni, hogy az AGROBLEN termékcsalád tápanyagleadása az átlagos talajhőmérséklettől függ. A műtrágya zsákokon feltüntetett hatástartamok 21 oC talajhőmérsékletre vonatkoznak. Ha az átlagos talajhőmérséklet ennél alacsonyabb, akkor néhány héttel, hosszabb hatástartammal számolhatunk.

A műtrágya talajhőmérséklet hatására kiváltott tápanyag-leadási reakciója - gyorsulása vagy lassulása - a növény fejlődésének ütemével többnyire megegyező, ezért például a 14+20+10 NPK és 8-9 hónapos összetétel, telepítéskor a gyümölcsfák alá kijuttatva két tenyészidőszak alatt adja le a teljes tápanyagmennyiségét, ugyanis a téli lecsökkent talajhőmérséklet miatt a műtrágya gyakorlatilag inaktív, és csak tavasszal a gyümölcsfa fejlődésének beindulásakor, tehát az első jelentős tápanyagigénykor kezdi el a makroelemek feltárását.

Hirdetés

Az AGROBLEN tulajdonságai lehetővé teszik tápanyagigényes és egyben a sófelhalmozódásra érzékeny kultúrák biztonságos tápanyagellátását is. Az utóbbi években azok a szamócatermesztők, akik ezt a műtrágyát használták alapkezelésként, átlagon felüli szedési eredményekről számoltak be.

A szabályozott tápanyag-leadású termék egyaránt alkalmas laza és kötött szerkezetű, tápanyagokban szegény vagy közepesen ellátott talajokon a növények fejlődésének, koraiságának fokozására. A legjobb eredményeket szamóca és zöldségfélék esetében akkor érhetjük el, ha a növény tápanyagigényét egymenetben Agroblennel 30-70%-ig fedezzük, majd a termésminőséget (beltartalom, íz, színeződés stb.) kiegészítő tápoldatozással fokozzuk. A kiegészítő tápoldatozáshoz Agrolution, Universol termékcsaládokat javasoljuk. Kérdésekkel, kérésekkel forduljanak bizalommal területi képviseleteinkhez.

AGROBUDA KFT.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

bolhásság

emlősökön és madarakon (és azok szűkebb környezetében) élősködő, szárnyatlan... Tovább

Rovarölo Actellic 25 EC

Szívó és rágó kártevők ellen zöldség kultúrákban raktár fertőtlenítésre,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.