gyapjúfélék

Kiszállító és termelő kereső

gyapjúfélék

hirdetes

aszerint, hogy a juhok bundájamilyen szálakból tevődik össze, kereskedelmi és textilip. érték tekintetében megkülönböztetnek finom gyapjút (merinókon növő 26 um-nél átlagosan nem durvább, pehelyszálakból áll), crossbred gyapjút (26 um-nél durvább szálú, de felszőrt nem tartalmaz); e csoporton belül több kategória van: finom crossbred (26 — 28 um), középfinom crossbred (28 — 33 um) és durva crossbred (33 um-nél durvább); kevert gyapjút (pehelyszálakból és fedószőrökből áll), és kizárólag fedőszőrökből álló gyapjút. A finom gyapjúból lazán sodort fonalakat készítenek, ebből kötöttáru v. finom szövet készíthető. Crossbred az alapanyaga a durvább fonalból készített kötött és szövött anyagoknak (pl. sportszövet). A kevert gyapjú szőnyeg, filc, háziszőttes, lakástextil (függöny, bútorhuzat) céljaira használható föl. A kizárólag fedőszőrökből álló bundának nincs textilip. értéke. Egynyiratú gyapjú: a juhokon az egész éven át nőtt gyapjú elnevezése; az évenként egy alkalommal nyírt juhok adják. Hazánkban a juhok egynyiratú gyapjút adnak, mivel évente csak egyszer nyírják őket. Kétnyiratú gyapjú: az évente kétszer, 5—6 hónapi növés után nyírt gyapjú; bár a kétszeri nyírás gyapjútöbblettel jár, ezt a minőségromlás miatti kárt nem képes ellensúlyozni. Fürthosszúsága (pászma) csak fele az egynyiratú gyapjúnak, ezért ip. értéke is kisebb. Az éretlen gyapjú a 9—11 hónapig nőtt gyapjú, csak akkor tekintik csökkent értékűnek, ha a fürtök 6 cm-nél rövidebbek, mert ebben az esetben fésűsfonal előállítására nem alkalmas. Az érett gyapjú az egy évig nőtt, egynyiratú gyapjú, főleg a fürthosszúsága teszi értékessé, ált. egy év szükséges ahhoz, hogy a fürtök az értékesebb textíliák készítésére alkalmas fésűs hosszúságot elérjék. A bőr gyapjú a leölt juhokról lenyírt gyapjú; ha az állat a leölés előtt tartósan beteg volt v. koplalt, értéke kisebb az élő állatról lenyírt gyapjúnál, mert nyújthatósága és szakítószilárdsága gyengébb. A döggyapjú az elhullott juhokról nyert gyapjú. A haslábgyapjú a juh hasáról és lábáról lenyírt, lényegesen csekélyebb értékű gyapjú, az értékesebb gyapjúféléktől elkülönítik. A különböző anyagokkal erősen szennyezett gyapjú a hulladékgyapjú, a beteg állatról levált gyapjú a vedlett gyapjú. Az ivar és a kor szerint csoportosított gyapjúfélék: az anyagyapjú lágy és simulékony, hosszú szálú, de a szoptatás alatti takarmányozás mértékétől függően lehet éhfinom gyapjú v. elvékonyodott, nagymértékben csökkent értékű, ún. hűtlen gyapjú. A kosgyapjú zsíros, erős, hosszú szálú, jó minőségű, de néhány um-rel vastagabb, mint az anyagyapjú. Az ürügyapjú normális hosszúságú, erős, rugalmas, jó minőségű gyapjú. A báránygyapjú nem erős, hegyes szálú, lágy, simulékony, laza pászmájú; a féléves kor előtt nyírt kisebb értékű a rövidsége miatt. A nyak, a far, a hát és a törzs oldaláról lenyírt gyapjú a színgyapjú.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Sünbarát kert létrehozása

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Ha kertészként sündisznóra bukkansz kertedben, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad. Ezek az apró állatok vidáman pusztítják a csigákat és különféle rovarokat, amelyek...

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...

Fűszernövények termesztése télen

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Kevesen tudják, de léteznek olyan fűszernövények, amik a fagyos időszakokban is sikeresen termeszthetők. Mostani cikkemben hat ilyen fantasztikus fűszernövényt mutatok be nektek,...

Így készül a tökéletes paradicsomlekvár

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi...

A dió sikeres szárításának, tárolásának titka

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

Az ősz az év talán legszínesebb időszaka, tele meleg takarókkal, forró italokkal és gyönyörű, házi készítésű díszekkel. A nyár végét azonban nem csak a hűvösebb...

Házilag készül a legjobb almalé

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Ha szereted az almát és a gyümölcsleveket, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan készíthetnél magadnak saját almalevet terméseidből. A folyamat...

Minden az esővízgyűjtésről

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

A víz egy mindenki számára nélkülözhetetlen eleme életünknek, legyen szó akár a növényekről, állatokról, valamint rólunk, emberekről. Természetesnek tekinthető, hogy...

Kerítés

Hogyan válassz kerítést?

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot...

A mezei zsurló jótékony hatásai

Ismerd meg az aranyat érő gyógynövényt: A mezei zsurlót

A mezei zsurlót a magyarok már régóta használják gyógynövényként, azonban manapság már nem igazán elterjedt használata, pedig hihetetlen tulajdonságai vannak ennek a...

Poloskacsapda készítésének menete

Poloskacsapdák készítése házilag - Bevált módszerek mindenkinek!

Egyre jobban gyűlik meg a bajunk ezekkel a büdös kis rovarokkal, éppen ezért hoztam el most nektek a legjobb, leginkább bevált megoldásokat. Tartsatok velem és nézzétek meg,...

A zöld vándorpoloska bemutatása

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

Bizonyám, régebben még nem is nagyon lehetett találkozni a mostanra elképesztő módon elszaporodó ázsiai márványospoloskával, sokkal inkább láthattuk a kertekben a zöld...