Sarki fényt vettek lencsevégre Magyarországon

Lenyűgöző természeti jelenség! – Magyarországról is lehetett látni a sarki fényt

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hétfő este 20 óra 20 perc körül csillant fel a sarki fény Magyarország egén is. Az Időkép prédikálószéki és mátraszentistváni éjjellátó kameráinak sikerült elcsípnie ezt a fantasztikus, ritka légköri jelenséget mely a rózsaszín árnyalatainak különböző színeiben pompázott. A cikk végén láthatod a felvételt!Hétfő este 20 óra 20 perc körül csillant fel a sarki fény Magyarország egén is. Az Időkép prédikálószéki és mátraszentistváni éjjellátó kameráinak sikerült elcsípnie ezt a fantasztikus, ritka légköri jelenséget mely a rózsaszín árnyalatainak különböző színeiben pompázott. A cikk végén láthatod a felvételt!

Sarki fény Magyarországon

Mi az a sarki fény és hogyan keletkezik?

A sarki fényjelenség egyszerűen elmagyarázva az, amikor a világűrből érkező és a Föld légkörében található részecskék nagy sebeséggel összeütköznek majd ennek következtében létrejön a színes, fényes kavalkád, amit sarki fénynek nevezünk. Az északi féltekén északi fénynek van Aurora Borealisnak nevezik, a délin pedig déli fénynek vagy Aurora Australisnak hívják.
Ahhoz, hogy mi itt a Földön jól láthassuk ezt a jelenséget, először is napszélre van szükség, azon belül pedig arra, hogy erősebb lökések keletkezzenek, azaz egy plazmacsomag távozzon a bolygónk irányába. A napszél nem más, mint a Nap rendkívül összetett mágneses terében és ezen erővonalai mentén folyton távozó anyag áramlása.


Mi okozza a sarki fény különböző színeit?

A sarki fény különböző színeit és alakzatait egy nagyon összetett folyamat, ami a naptevékenység erőssége, a Föld mágneses terének állapota, illetve a légkörben található részecskék milyensége és a reakció során felszabaduló energia határozza meg.
A leggyakoribb szín a zöld és annak árnyalatai, a legritkább pedig a vöröses, rózsaszínes árnyalatok, ami most Magyarországon is látszódott, így duplán szerencsésnek mondhatjuk ezt a sarki fényjelenséget.

Mi okozza azt a vöröses-rózsaszínes színt, amit most Magyarországon is lencsevégre kaptak?

Ezt a színt az oxigén okozza, de a reakció ebben az esetben a légkör magasabb rétegeiben megy végre. A vöröses fények sokkal gyakrabban vannak jelent, mint az emberi szemmel láthatjuk. Ahhoz, hogy mi is lássuk, egy nagyon, az átlagnál erősebb naptevékenység szükséges, ami kifejezetten ritkán fordul elő.

Mik szükségesek ahhoz, hogy láthassuk a sarki fényt?

Több minden! Hisz akár az Északi-sarkig is elmehetsz, ott se feltétlen fogod látni a fényjelenséget, ha az alábbi feltételek nem jönnek létre. Ha mindenképpen látni szeretnéd intenzíven a sarki fényt, akkor nem feltétlen hazánkban kell gondolkodnod, hisz itt ritka, hogy látható ez a jelenség. 


•    Fontos, sarki fény zónában legyél, ami leginkább az északi féltekén jellemző, ami Grönland, Izland, Észak-Kanada és Észak-Skandinávia felett húzódik.
•     Semmiképp ne nyáron utazz, hisz a sokáig tartó világosságban alig észlelhető a fényt, az ősztől tavaszig tartó időszak a legmegfelelőbb erre.
•    Legyen az égbolt tiszta, az időjárás nyugodt és csendes. Hiába vagy jó helyen, jó időben ha az égbolt felhős, mert akkor sajnos nem fog jól látszódni a fény.
•    Ezt nem tudod befolyásolni, de ha nem erős a naptevékenység, akkor sajnos nem lesz intenzíven látható a fényjelenség.


Most pedig nézzük a Magyarországról is látható sarki fény felvételét:

Forrás: helloizland.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szájterpesztő

az állatok szájának kinyitása és hosszabb időn át való nyitva tartására szolgáló... Tovább

babeziózis (babesiosis)

véglények, a ->vörösvérsejtekben babéziák okozta betegség; Mo.-n a szm.ban, ritkábban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek