notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sikerült lefotózni a sarki fényt Magyarországon!

Hirdetés

Sarki fényt fotóztak Hazánkban!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az idokep.hu 10 év után ismét sarki fényt kapott lencsevégre kedden éjszaka. A csodálatos jelenség eléggé ritkaságnak számít Hazánkban, a napokban egy erős geo mágneses vihar következtében lehetett megfigyelni a sarki fényt.

Sarki fény Magyarországon

Az idokep.hu csapatának sikerült lefotóznia a nem mindennapi jelenséget, ráadásul egy olvasójuk is küldött be nekik képet a sarki fényről. Hasonló fotókat utoljára 2005-ben lehetett készíteni Magyarországon, azóta nem fordult elő hasonló. A képek este 9 óra körül készültek, az olvasó Soltvadkerten, a sárkányrepülő-reptéren készítette a nem mindennapi fotókat. Elmondása szerint szabad szemmel csak halványan volt látható a jelenség, de hatalmas élményt jelentett a számára.

 

Bíró Róbert képe a jelenségről

 

Az idokep.hu csapata később, éjfél körül örökítette meg a látványos fényt, Dobogókőről.

A jelenséget egy intenzív, G4-es erősségű geo mágneses vihar okozta, ami vasárnap érte el a Földet egy napkitörés következtében, így az északi pólushoz közel számos helyen meg lehetett figyelni este a sarki fényt.

Hirdetés

 

 

További érdekességek a sarki fényről a következő oldalon!

Sarki fény <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">Mag</a>yarországon

 

A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű.

 

A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős. A jelenség 80–1000 km magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg.

Hirdetés

 

A sarki fény formái változatosak, állandóan változnak, gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek. Műholdról készült felvételek tanúsága szerint a jelenség fénygyűrűként, glóriaként veszi körül a mágneses pólust. Összefüggést találtak a déli és az északi pólusnál fellépő fényjelenségek között. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető.

 

Sarki fényt a Naprendszer más mágneses bolygóinál (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) és azok egyes holdjainál (Io, Ganymedes) is megfigyeltek.

Forrás: Fotók: Időkép.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
335 491
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 919 666
Közösség

hasznosítható víz (diszponibilis víz)

a növények által felvehető, a talaj pórusaiban levő vízkészlet. Értéke megegyezik a... Tovább

Veszprém Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Veszprém Vörösmarty tér 9. 8200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 176

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek