Sárgarépa újratermesztése

hirdetes

Így termessz új sárgarépát a kidobásra szánt darabokból!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Konyhai maradékaid hasznosabbak, mint gondolnád. Számos zöldség maradékaiból új növényeket termeszthetsz magadnak, és így a lehető legtöbbet hozhatod ki belőlük. Ilyen zöldség a sárgarépa is. Habár az internetes csodacikkek megpróbálják elhitetni veled, egész répákat nem nevelhetsz ki újra a megcsonkított gyökerekből, répaleveleket azonban igen! A sárgarépák levelei, amiket a legtöbben kidobnak, rengeteg egészséges tápanyagot tartalmaznak. Ha tehát szeretnéd gazdaságosabban felhasználni sárgarépáidat, akkor a következő cikk neked szól!

Mi szükséges a sárgarépa újratermesztéséhez

Milyen répafajtákat érdemes „újrahasznosítani”?

A répa termése valójában egy főgyökér, ami nem képes újranőni. Ha azonban a megfelelő sárgarépa-fajtákat ülteted el kertedben, akkor ezzel a módszerrel akár magzásra is ösztönözheted őket, hogy újakat ültethess belőlük. Szerencsére ehhez szinte bármilyen sárgarépát használhatsz, és akár a zöldségesnél is beszerezheted őket. Ügyelj rá, hogy nagyok és egészségesek legyenek, ép tővel – ez lesz ugyanis, amit felhasználsz majd az újrahasznosításhoz. Fontos észben tartani, hogy ha magokat is szeretnél kinyerni újratermesztett répáidból, akkor örökségfajtákat kell használnod. Ha azonban csak a levelekre van szükséged, akkor gyakorlatilag bármilyen sárgarépa megfelel majd!

Imperator 58 – Az Imperator egy Amerikában díjat nyert fajta, ami tiszteletreméltó méretet kínál és sok levelet növeszt. Egy igazán megbízható sárgarépa.

Little Fingers – Ez az örökségfajta nem csak gyorsan nő, hanem leveleket is hamar hoz. Habár kisebb, mint az Imperator 58, és ritkásabb levélzettel is rendelkezik, előbb éri el szüretelési méretét.

hirdetes

Parisian Heirloom – Ez a sárgarépa méretében és formájában is inkább egy golflabdára hasonlít, mint egy hagyományos répára. Nagyobb felületének köszönhetően felső tövük több levelet is növeszt.

Solar Yellow – Egy hosszabb sárgarépa, aminek hosszú levelei is vannak.

A sárgarépa-levelek újratermesztésének módszerei

Ha sárgarépa-leveleket szeretnél újratermeszteni konyhai maradékaidból, akkor két módszer közül választhatsz: csinálhatod talajban vagy vízben. Ha a vizes módszert választod, akkor idővel talajba is átültetheted répáidat, miután elkezdtek új gyökereket növeszteni.

Sárgarépa-levelek újratermesztése vízben

Először is válassz egy tartót. Egy sekély tál vagy csészealj ideális erre a célra. Ha egyszerre több sárgarépát szeretnél használni, akkor értelemszerűen egy nagyobb tárolóra lesz szükséged – például egy üvegtepsire. Ebbe folyamatosan belehelyezheted újonnan levágott répatöveidet Helyezd a tartóba a répatöveket. Amikor levágod ezeket sárgarépáidról, akkor hagyj legalább 1-1 hüvelyknyi sárga szárrészt és zöld levelet rajtuk.

hirdetes

Próbáld azonos méretűre vágni őket, hogy jól illeszkedjenek a tároló vízszintjéhez. Önts fel vízzel a tárolót úgy, hogy félig ellepje a sárgarépa-töveket. Ez után helyezd egy napos helyre, például az ablakpárkányra. Fontos, hogy minden nap cseréld a vizet a répatövek alatt! Óvatosan döntsd a sarkára a tárolót, öntsd ki belőle a vizet, és töltsd fel újra tisztával.

A répatövek nagyjából négy nap elteltével kis fehér gyökereket növesztenek majd, és a leveleik is elkezdenek visszanőni. 3-4 héten belül a levelek teljesen kifejlődnek (vagy hamarabb is, ha gyorsan termő fajtát használsz). A leveleket bármekkora méretükben lecsípheted a répákról. Ha szeretnéd később talajba ültetni őket, akkor várj 4 hetet, hogy leveleik teljesen kifejlődjenek. Nem ez az egyetlen módszer, a következő oldalon megismerhetitek a többit is, érdemes tehát lapozni egyet! 

klimkin képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Mezõkovácsházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mezõkovácsháza Hársfa u. 3. 5800 Magyarország Tovább

Jupiter

Burgonya Cél: chips célfajta Leírás:A növény magas, átmeneti típust képez a szár- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség