Sárgarépa újratermesztése- ne dobd ki a maradékot!

hirdetes

Sárgarépa újratermesztése

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Konyhai maradékaid hasznosabbak, mint gondolnád. Számos zöldség maradékaiból új növényeket termeszthetsz magadnak, és így a lehető legtöbbet hozhatod ki belőlük. Ilyen zöldség a sárgarépa is. Habár az internetes csodacikkek megpróbálják elhitetni veled, egész répákat nem nevelhetsz ki újra a megcsonkított gyökerekből, répaleveleket azonban igen! A sárgarépák levelei, amiket a legtöbben kidobnak, rengeteg egészséges tápanyagot tartalmaznak. Ha tehát szeretnéd gazdaságosabban felhasználni sárgarépáidat, akkor a következő cikk neked szól!

Mi szükséges a sárgarépa újratermesztéséhez

Milyen répafajtákat érdemes „újrahasznosítani”?

A répa termése valójában egy főgyökér, ami nem képes újranőni. Ha azonban a megfelelő sárgarépa-fajtákat ülteted el kertedben, akkor ezzel a módszerrel akár magzásra is ösztönözheted őket, hogy újakat ültethess belőlük. Szerencsére ehhez szinte bármilyen sárgarépát használhatsz, és akár a zöldségesnél is beszerezheted őket. Ügyelj rá, hogy nagyok és egészségesek legyenek, ép tővel – ez lesz ugyanis, amit felhasználsz majd az újrahasznosításhoz. Fontos észben tartani, hogy ha magokat is szeretnél kinyerni újratermesztett répáidból, akkor örökségfajtákat kell használnod. Ha azonban csak a levelekre van szükséged, akkor gyakorlatilag bármilyen sárgarépa megfelel majd!

Imperator 58 – Az Imperator egy Amerikában díjat nyert fajta, ami tiszteletreméltó méretet kínál és sok levelet növeszt. Egy igazán megbízható sárgarépa.

Little Fingers – Ez az örökségfajta nem csak gyorsan nő, hanem leveleket is hamar hoz. Habár kisebb, mint az Imperator 58, és ritkásabb levélzettel is rendelkezik, előbb éri el szüretelési méretét.

hirdetes

Parisian Heirloom – Ez a sárgarépa méretében és formájában is inkább egy golflabdára hasonlít, mint egy hagyományos répára. Nagyobb felületének köszönhetően felső tövük több levelet is növeszt.

Solar Yellow – Egy hosszabb sárgarépa, aminek hosszú levelei is vannak.

hirdetes

A sárgarépa-levelek újratermesztésének módszerei

Ha sárgarépa-leveleket szeretnél újratermeszteni konyhai maradékaidból, akkor két módszer közül választhatsz: csinálhatod talajban vagy vízben. Ha a vizes módszert választod, akkor idővel talajba is átültetheted répáidat, miután elkezdtek új gyökereket növeszteni.

Sárgarépa-levelek újratermesztése vízben

Először is válassz egy tartót. Egy sekély tál vagy csészealj ideális erre a célra. Ha egyszerre több sárgarépát szeretnél használni, akkor értelemszerűen egy nagyobb tárolóra lesz szükséged – például egy üvegtepsire. Ebbe folyamatosan belehelyezheted újonnan levágott répatöveidet Helyezd a tartóba a répatöveket. Amikor levágod ezeket sárgarépáidról, akkor hagyj legalább 1-1 hüvelyknyi sárga szárrészt és zöld levelet rajtuk.

Próbáld azonos méretűre vágni őket, hogy jól illeszkedjenek a tároló vízszintjéhez. Önts fel vízzel a tárolót úgy, hogy félig ellepje a sárgarépa-töveket. Ez után helyezd egy napos helyre, például az ablakpárkányra. Fontos, hogy minden nap cseréld a vizet a répatövek alatt! Óvatosan döntsd a sarkára a tárolót, öntsd ki belőle a vizet, és töltsd fel újra tisztával.

A répatövek nagyjából négy nap elteltével kis fehér gyökereket növesztenek majd, és a leveleik is elkezdenek visszanőni. 3-4 héten belül a levelek teljesen kifejlődnek (vagy hamarabb is, ha gyorsan termő fajtát használsz). A leveleket bármekkora méretükben lecsípheted a répákról. Ha szeretnéd később talajba ültetni őket, akkor várj 4 hetet, hogy leveleik teljesen kifejlődjenek. Nem ez az egyetlen módszer, a következő oldalon megismerhetitek a többit is, érdemes tehát lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-18

Így nevelhetsz te is mézédes koktélparadicsomot cserépben

Nem számít, hol laksz, kis házban, vagy nagyban, hatalmas udvarod van kerttel, vagy sem egy cserépben neked is lehet otthon termett mézédes koktélparadicsomod.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2023-01-11

10 meglepő növény, amit már februárban el lehet ültetni

Gondoltad volna, hogy bizonyos tavaszi virágzású növényeket, nyári terményeket és gyógynövényeket már februárban el lehet ültetni? Mutatjuk mit ültess télen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

disznóparéj (Amaranthus)

a disznóparéjfélék (Amaranthaceae)családjába tartozó nemzetség. Karcsú disznóparéj (A.... Tovább

agrárgazdaság

a mg., az élelmiszerip., az erdészet az elsődleges faiparral együttesen alkotja az a. fogalmába... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Zöldség Zöldségtermesztés