Sárgarépa újratermesztése - ne dobd ki a maradékot!

Sárgarépa újratermesztése

Szélesi Ferenc
Frissítve: 2024.06.28
Frissítette: SzT
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Konyhai maradékaid hasznosabbak, mint gondolnád. Számos zöldség maradékaiból új növényeket termeszthetsz magadnak, és így a lehető legtöbbet hozhatod ki belőlük. Ilyen zöldség a sárgarépa is. Habár az internetes csodacikkek megpróbálják elhitetni veled, egész répákat nem nevelhetsz ki újra a megcsonkított gyökerekből, répaleveleket azonban igen! A sárgarépák levelei, amiket a legtöbben kidobnak, rengeteg egészséges tápanyagot tartalmaznak. Ha tehát szeretnéd gazdaságosabban felhasználni sárgarépáidat, akkor a következő cikk neked szól!

Mi szükséges a sárgarépa újratermesztéséhez

Milyen répafajtákat érdemes „újrahasznosítani”?

A répa termése valójában egy főgyökér, ami nem képes újranőni. Ha azonban a megfelelő sárgarépa-fajtákat ülteted el kertedben, akkor ezzel a módszerrel akár magzásra is ösztönözheted őket, hogy újakat ültethess belőlük. Szerencsére ehhez szinte bármilyen sárgarépát használhatsz, és akár a zöldségesnél is beszerezheted őket. Ügyelj rá, hogy nagyok és egészségesek legyenek, ép tővel – ez lesz ugyanis, amit felhasználsz majd az újrahasznosításhoz. Fontos észben tartani, hogy ha magokat is szeretnél kinyerni újratermesztett répáidból, akkor örökségfajtákat kell használnod. Ha azonban csak a levelekre van szükséged, akkor gyakorlatilag bármilyen sárgarépa megfelel majd!

Imperator 58 – Az Imperator egy Amerikában díjat nyert fajta, ami tiszteletreméltó méretet kínál és sok levelet növeszt. Egy igazán megbízható sárgarépa.

Little Fingers – Ez az örökségfajta nem csak gyorsan nő, hanem leveleket is hamar hoz. Habár kisebb, mint az Imperator 58, és ritkásabb levélzettel is rendelkezik, előbb éri el szüretelési méretét.

Parisian Heirloom – Ez a sárgarépa méretében és formájában is inkább egy golflabdára hasonlít, mint egy hagyományos répára. Nagyobb felületének köszönhetően felső tövük több levelet is növeszt.

Solar Yellow – Egy hosszabb sárgarépa, aminek hosszú levelei is vannak.

A sárgarépa-levelek újratermesztésének módszerei

Ha sárgarépa-leveleket szeretnél újratermeszteni konyhai maradékaidból, akkor két módszer közül választhatsz: csinálhatod talajban vagy vízben. Ha a vizes módszert választod, akkor idővel talajba is átültetheted répáidat, miután elkezdtek új gyökereket növeszteni.

Sárgarépa-levelek újratermesztése vízben

Először is válassz egy tartót. Egy sekély tál vagy csészealj ideális erre a célra. Ha egyszerre több sárgarépát szeretnél használni, akkor értelemszerűen egy nagyobb tárolóra lesz szükséged – például egy üvegtepsire. Ebbe folyamatosan belehelyezheted újonnan levágott répatöveidet Helyezd a tartóba a répatöveket. Amikor levágod ezeket sárgarépáidról, akkor hagyj legalább 1-1 hüvelyknyi sárga szárrészt és zöld levelet rajtuk.

Próbáld azonos méretűre vágni őket, hogy jól illeszkedjenek a tároló vízszintjéhez. Önts fel vízzel a tárolót úgy, hogy félig ellepje a sárgarépa-töveket. Ez után helyezd egy napos helyre, például az ablakpárkányra. Fontos, hogy minden nap cseréld a vizet a répatövek alatt! Óvatosan döntsd a sarkára a tárolót, öntsd ki belőle a vizet, és töltsd fel újra tisztával.

A répatövek nagyjából négy nap elteltével kis fehér gyökereket növesztenek majd, és a leveleik is elkezdenek visszanőni. 3-4 héten belül a levelek teljesen kifejlődnek (vagy hamarabb is, ha gyorsan termő fajtát használsz). A leveleket bármekkora méretükben lecsípheted a répákról. Ha szeretnéd később talajba ültetni őket, akkor várj 4 hetet, hogy leveleik teljesen kifejlődjenek. Nem ez az egyetlen módszer, a következő oldalon megismerhetitek a többit is, érdemes tehát lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Jászberényi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Jászberény Ady Endre u. 34. 5100 Magyarország Tovább

75/2006. (X. 19.) FVM rendelet

az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Zöldség