Így tárold okosan a sárgarépát, hogy sokáig friss és ropogós maradjon!

hirdetes

Így tárold okosan a sárgarépát, hogy sokáig friss és ropogós maradjon!

VN, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha nem tárolják megfelelően, a sárgarépa rövid időn belül megpuhul, megfonnyad és megromlik. Mivel ezeknek az egészséges gyökérzöldségeknek minden része ehető, érdemes a lehető legtovább megőrizni a frissességüket. Szóval hogyan tárold a sárgarépát, hogy sokáig friss maradjon? Ma ehhez kínálunk egy részletes útmutatót!

Sárgarépa tárolása

Hogyan tároljam a friss sárgarépát?

Ha frissen szeretnéd eltenni sárgarépáidat, akkor első lépésként le kell vágnod róluk a zöld leveleket. Ezek a zöld részek folyamatosan nedvességet szívnak el a termésből, amitől a sárgarépa előbb-utóbb kiszárad majd.

A zöld levelektől persze nem kell megválnod. A cikk végén olvashatsz néhány tippet, hogy hogyan használd fel őket!
A friss, hámozatlan sárgarépáknak nedvesnek kell maradniuk, ezért némi víz kíséretében érdemes tárolni őket a hűtőben. Helyezd a sárgarépákat egészben egy nagy tárolóba vagy műanyag, lezárható zacskóba, és öntsd fel azt teljesen tiszta vízzel. Ez után zárd le a tárolót. A víz néhány (4-5) nap elteltével ködössé válik majd, ilyenkor csak öntsd ki és cseréld újra, majd mehet minden vissza a hűtőbe.

Még a bolti friss bébirépákat is hosszabb ideig tárolhatod ezzel a módszerrel.

hirdetes

Meddig tárolhatom hűtőben a sárgarépát?

Ha a fent leírt, vízben tárolós módszert használod, és nem felejted el időnként lecserélni a vizet, akkor a sárgarépáid nagyjából egy hónapig maradnak majd felhasználhatók. Akár egy nagy üvegkancsót is használhatsz erre a célra, ha szeretnél némi helyet spórolni a hűtőben.

Fontos, hogy ne tárold a sárgarépákat olyan gyümölcsök közelében, amik etént engednek ki magukból (pl. alma, körte). Az etén felgyorsítja az érési folyamatot, aminek köszönhetően a közelben tárolt gyümölcsök és zöldségek hamarabb megromlanak.

hirdetes

Muszáj hűtőben tárolni a sárgarépákat?

A legtöbbek számára ez a legegyszerűbb módszer, azonban mint sok más gyökérzöldséget (pl. burgonya) és gyümölcsöt (pl. alma), a sárgarépákat is lehet hűvös, sötét helyen tárolni – például egy pincében. Tehát nem, nem muszáj hűtőbe helyezni őket.

Fontos, hogy ne mosd meg a sárgarépáidat, mielőtt elraknád őket, mert így könnyebben bepenészednek majd. Távolítsd el továbbá róluk a szárukat és a leveleiket, hogy ne vonjanak el több nedvességet a terméstől.

Ez után helyezd a sárgarépákat, levelek közé, fűrészporba vagy nyirkos homokba, ez lezárható vödörbe. Ezzel a módszerrel akár hónapokig (általában legfeljebb hat hónapig) is tárolhatod őket.
 

Meg kell mosni a sárgarépákat tárolás előtt? Miért puhulnak meg a sárgarépáim a hűtőben? És mg sok-sok izgalmas répás kérdést vetünk fel, meg persze meg is válaszoljuk őket. Lapozzatok, ha sokáig friss répákat akartok!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

2023-11-27

4 télálló növény az ablakba - muskátli helyett

Kerestem néhány télálló növényt, amire lecserélhetem a muskátlit, hiszen a párkány télen sem maradhat üresen, ugye? Csak én imádom az ablakba tenni a virágokat?

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Ezeken a helyeken biztosan megmarad a hó: ide menj, ha élvezni akarod a hó csodáit

Fedezd fel Magyarország téli varázslatát Dobogókőn, Mátrafüreden és Kékestetőn, ahol a hó borította tájak felejthetetlen élményeket kínálnak az év utolsó napján.

2023-11-30

Az országot ugyan ellepte a hó, de olyan sose lesz, mint 1987-ben

Ahogy betoppan a hideg és a hó a városokba, időutazásra indulhatunk vissza 36 évvel ezelőtt, az 1987-es januári hóviharba, mely szinte megbénította Magyarországot.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

babeziózis (babesiosis)

véglények, a ->vörösvérsejtekben babéziák okozta betegség; Mo.-n a szm.ban, ritkábban... Tovább

juhok itatása

a kifejlett juhok összes napi vízigénye 3-5 1. Az állatok ált. kétszer annyi vizet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség