Hasznos információk a salátatermesztésről

A salátatermesztés rejtelmei

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes
A salátatermesztés rejtelmeiről mindenkinek

Kártevők és fertőzések

A salátát sajnos nem csak az emberek, hanem több kártevő is szereti. A csigák és az egerek távoltartása az ágyástól egy folyamatos küzdelem. A meztelencsigák megállítására olyan házi praktikákat szokás használni, mint üdítős vagy sörös dobozok, drót vagy só. Sajnos ezek nem túl hatékony megoldások, ráadásul a talaj felsózása csak árthat a növényeknek. Vigyázni kell a túlöntözéssel is. Habár a saláták szeretik a nedvességet, ugyan így vannak ezzel a meztelencsigák és a penész is. A saláták sajnos többféle penészre és gombára is érzékenyek, amelyek imádják a nyirkos körülményeket. Ezek a fertőzések hervadást és rothadást okoznak a száron vagy a leveleken.

Néhány salátafajtát úgy tenyésztettek ki, hogy ellenállóbbak legyenek a fertőzések ellen. Ezért ha túl sok problémád adódik a betegségekkel, akkor keress ellenállóbb fajtákat a mostaniak helyett. A talaj felszíne lehetőleg legyen száraz, és várj, míg a talaj nagyjából 1 cm vastagon kiszárad, mielőtt öntöznél. Hasonlóan fontos a megfelelő szellőzés is – ezért kell adott távolságra ültetni egymástól a salátákat. A túl sűrűn öltetett növények levelei párás, nyirkos környezetet alkotnak, ami ideális a betegségek és gombák számára.

hirdetes

Szüretelés

Mint ahogy már korábban is említettük, a saláta igen hamar keserűvé válik, különösen meleg időben. Ha bébisalátát termesztesz, akkor akár háromszor is leszüretelheted őket egymás után, mielőtt az új hajtások keserűvé válnának. Csípd le a leveleket szabad kézzel, vagy fogj egy ollót, és vágd le őket nagyjából 5 cm-rel a növény szárának töve felett. Ha levágod a fő leveleket, akkor a saláta abbahagyja a termést. A fejes saláták esetén az előtt szüretelj, hogy a középső levelek elkezdenének kinyílni, és a központi fej még feszes. A fejet egy késsel távolítsd el.

hirdetes

A szüretelést kora reggel vagy késő délután végezd, amikor még vagy már nincs túl meleg. A szüretelt leveleket azonnal helyezd hideg vízbe, miután levágtad őket. Ez segít késleltetni a szüretelt levelek hervadását. Tárolás előtt alaposan mosd át őket hideg folyó víz alatt, különös tekintettel az alsó levelekre. A salátaleveleket légmentesen záró tárolóban, hűtőbe helyezve is lehet tárolni. A fajtától függően 1-2 hétig maradnak frissek. A római saláta nem kifejezetten tartós – könnyedén felsérthető és ez korai fonnyadáshoz vezet, ezért bánj vele nagyon óvatosan.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-06

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A neem olaj a kertészkedés titkos fegyvere: természetes, környezetbarát és könyörtelen a kártevőkkel, miközben megóvja a növényeidet és a hasznos rovarokat.

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-09-03

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Itt az almamoly kártevő következő generációja, így érdemes bio megoldásokkal védekezzünk a kártevő ellen, megőrizve az alma egészségét, a termés minőségét.

2024-08-28

Megmutatjuk hogyan használd a csodás bio faecetet a poloskák ellen

A faecet nemcsak elűzi a kártevőket, hanem új életre kelti kertedet—természetes, hatékony, és környezetbarát megoldás, amire a növényeid is rábólintanak!

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-08-31

Nevelj otthon rukkolát – egyszerűen konténerben vagy mikrozöldként

Tapasztald meg a friss rukkola ízét közvetlenül a saját otthonodból – neveld konténerben vagy mikrozöldként, és élvezd a frissességet minden étkezésnél!

2024-09-23

Október elején készüljünk elő a faültetéshez Bálint gazda örökzöld tanácsaival

Készülj fel te is az őszi faültetésre Bálint gazda és saját tapasztalataim alapján! Tippek a tökéletes talaj-előkészítéshez és a sikeres kertészkedéshez.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Virsli

A virsli a vörösáruk csoportjába tartozó, pépesítéssel készülő... Tovább

kecsege (Acipenser ruthenus)

a tokfélék (Acipen-seridae) családjába tartozó szálkátlan, ízletes húsú édesvízi hal. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem