Hasznos információk a salátatermesztésről

hirdetes

A salátatermesztés rejtelmei

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A salátatermesztés rejtelmeiről mindenkinek

Kártevők és fertőzések

A salátát sajnos nem csak az emberek, hanem több kártevő is szereti. A csigák és az egerek távoltartása az ágyástól egy folyamatos küzdelem. A meztelencsigák megállítására olyan házi praktikákat szokás használni, mint üdítős vagy sörös dobozok, drót vagy só. Sajnos ezek nem túl hatékony megoldások, ráadásul a talaj felsózása csak árthat a növényeknek. Vigyázni kell a túlöntözéssel is. Habár a saláták szeretik a nedvességet, ugyan így vannak ezzel a meztelencsigák és a penész is. A saláták sajnos többféle penészre és gombára is érzékenyek, amelyek imádják a nyirkos körülményeket. Ezek a fertőzések hervadást és rothadást okoznak a száron vagy a leveleken.

Néhány salátafajtát úgy tenyésztettek ki, hogy ellenállóbbak legyenek a fertőzések ellen. Ezért ha túl sok problémád adódik a betegségekkel, akkor keress ellenállóbb fajtákat a mostaniak helyett. A talaj felszíne lehetőleg legyen száraz, és várj, míg a talaj nagyjából 1 cm vastagon kiszárad, mielőtt öntöznél. Hasonlóan fontos a megfelelő szellőzés is – ezért kell adott távolságra ültetni egymástól a salátákat. A túl sűrűn öltetett növények levelei párás, nyirkos környezetet alkotnak, ami ideális a betegségek és gombák számára.

hirdetes

Szüretelés

Mint ahogy már korábban is említettük, a saláta igen hamar keserűvé válik, különösen meleg időben. Ha bébisalátát termesztesz, akkor akár háromszor is leszüretelheted őket egymás után, mielőtt az új hajtások keserűvé válnának. Csípd le a leveleket szabad kézzel, vagy fogj egy ollót, és vágd le őket nagyjából 5 cm-rel a növény szárának töve felett. Ha levágod a fő leveleket, akkor a saláta abbahagyja a termést. A fejes saláták esetén az előtt szüretelj, hogy a középső levelek elkezdenének kinyílni, és a központi fej még feszes. A fejet egy késsel távolítsd el.

hirdetes

A szüretelést kora reggel vagy késő délután végezd, amikor még vagy már nincs túl meleg. A szüretelt leveleket azonnal helyezd hideg vízbe, miután levágtad őket. Ez segít késleltetni a szüretelt levelek hervadását. Tárolás előtt alaposan mosd át őket hideg folyó víz alatt, különös tekintettel az alsó levelekre. A salátaleveleket légmentesen záró tárolóban, hűtőbe helyezve is lehet tárolni. A fajtától függően 1-2 hétig maradnak frissek. A római saláta nem kifejezetten tartós – könnyedén felsérthető és ez korai fonnyadáshoz vezet, ezért bánj vele nagyon óvatosan.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anya

a ->méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől... Tovább

lapályrét

mély fekvésű, televényes talajon települt —>rét. Ha nem vizenyős, rendszerint jó... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem