Így gondozzuk a rózsánkat télen, hogy átteleljen

hirdetes

Hogyan kell átteleltetni a rózsákat úgy, hogy a következő évben is virágozzanak

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Fedezd fel, hogyan lehet átteleltetni a rózsákat, hogy megvédjük őket a zord időjárástól, és évről évre csodálatos virágzásukkal ajándékozzanak meg minket. Kövesd útmutatónkat a rózsák átteleltetéséhez!

rózsa télen

A RÓZSÁK TELELTETÉSE 5 LÉPÉSBEN

Bár a rózsa nem a legjobb téli virág ültetésre, minden bizonnyal túléli és virágzik ezekben a hidegebb hónapokban is. Ezeket a lépéseket akkor is érdemes megjegyezni, ha dáliát, begóniát és hortenziát is teleltetni szeretnénk.

Ez az öt lépés segít gyorsan megtanulni, hogyan kell átteleltetni a rózsákat, és megvédeni őket a legrosszabb téli időjárástól.

1.    Hat héttel az első fagyok előtt hagyjuk abba a műtrágyázást. Ez leállítja az aktív növekedést, és arra ösztönzi a rózsákat, hogy télen aludjanak.

2.    Kerüld el az utolsó virágzások elnyílásának lemetszését.

3.    Takard le a rózsáktövét. A szalmából, levelekből vagy komposztból készült vastag talajtakaró réteg szigetelése elősegíti a növény gyökereinek szigetelését és megóvja őket a fagytól. Győződj meg róla, hogy lefedted a rügyszövetet – azt a pontot, ahol új vesszők nőnek ki – vagy oltsák be, mivel ezek nagyon érzékenyek a fagyra.

4.    A szél által okozott károk elkerülése érdekében metsszük vissza az elhalt vagy hosszú vesszőket – a hosszú vesszőket metsszük vissza körülbelül 1,5 m-re, az elhalt vesszőket pedig a vessző élő részéig. A rózsabokrot tél végén megfelelően metszheted.

hirdetes

5.    Ha szükséges, fedd le a rózsákat. Ha hidegebb éghajlaton élsz, ahol a hőmérséklet általában mínuszon van, akkor fontold meg a rózsák letakarását.

BE KELL TAKARJAM A RÓZSÁIM?

hirdetes

A rózsák lefedése a védőtakarás rétegtől az alapon, az oltványon vagy a bimbószöveten keresztül terjedhet, de lehet komolyabb is, például fagygyapjú vagy rózsagallér borítású. A választott módszerek a lakóhelyed hőmérsékletétől függ. Csak akkor fedd le teljesen a rózsákat gyapjúval vagy kúpokkal, ha ez feltétlenül szükséges és tartós mínuszok jellemzőek.

Sok cserjés rózsa strapabíró, és nem kell takarni. A sűrű hótakaró segít szigetelni és megvédeni a növényt a tél folyamán. Ezenkívül a téli szelek valóban kiszáríthatják a növényt, ezért érdemes lehet zsákvászonnal becsomagolni a növényt.

Ha rózsakúpokat használsz, ügyelj arra, hogy azok az uralkodó széltől távol eső oldalon legyenek szellőzve. Ez lehetővé teszi a forró levegő távozását a hideg, de napsütéses napokon. Amikor a hőmérséklet tavasszal fagypont körül ingadozik, vagy a növények növekedni kezdenek, ideje eltávolítani a burkolatot. A rózsatobozok felemelhetők, de kéznél tarthatók, ha visszatérne a szezonálisan hideg időjárás. Ha a növényeket túl sokáig letakarjuk, a belső hőmérséklet emelkedhet, ami károsíthatja a növényeket. Ezenkívül a rózsakúp meleg páratartalma növelheti a betegségek kockázatát.

MILYEN HŐMÉRSÉKLETEN KELL LEFEDNI A RÓZSÁKAT?

Ha rózsáid télen takarni kell, akkor várd meg, amíg a hőmérséklet folyamatosan -6 Celsius-fokra csökken a nap folyamán. Várj egy hétig fagyos hőmérsékletet ősszel vagy kora télen, mielőtt elkezdenéd takarni a növényeket. Így alvó állapotba kerülnek. A rózsák letakarása a hideg hőmérséklet beköszönte előtt növelheti a betegségek kockázatát, mivel a burkolat alatt felmelegszik, és a növény sérülését vagy halálát okozhatja.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

keverékszilázs

olyan silózott takarmány, amelyben a fehérjében dús pillangósokat szénhidrátban gazdag... Tovább

hasvízkór

a folyadékkilépés fokozódása v. a felszívódás hiányossága következményeként a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény