Rózsa trágyázása – Mikor kell a rózsának extra tápanyag?

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat: nagyobb, jobb virágzást és hosszú távon egészségesebb rózsák díszítik majd kertünket.

rózsa táp

Rózsa trágyázása – Mikor kell a rózsának extra tápanyag?

Általános szabály, hogy a rózsákat tavasszal és nyár végén kell etetni, de zónánként és rózsatípusonként finomabb eltérések is előfordulhatnak. A rózsák általában meglehetősen éhes növények, és nagyra értékelik, ha évente kiegyensúlyozott, lassú hatóanyag-leadású műtrágyával etetik őket tavasszal, majd ismét nyár közepén-végén.

Szerencsére a rózsák segítenek leszűkíteni ezt az időkeretet azáltal, hogy jeleket adnak arról, hogy készen állnak az extra tápanyag befogadására. Kertészeti szakértőink pedig minden szükséges információval rendelkeznek az alábbiakban.

Ilyenkor érdemes trágyázni, hogy a rózsakert a legszebb pompájában tündököljön

Mikor trágyázzuk meg a rózsákat?


Akár most ültetünk rózsát, akár a meglévő növények egészségét szeretnénk javítani, ez az útmutató lebontja, hogy mikor kell rózsákat etetni, évszakonként, fajtánként, valamint a rózsa éhes vagy túltáplált jeleinek megfelelően.

Először is! Gondoskodj a megfelelő körülményekről, hogy a rózsák a lehető legtöbb műtrágyát felvegyék: Mindig a legjobb, ha a műtrágyát (szemcsés vagy folyékony) nedves talajra juttatják, így gondoskodni kell arról, hogy a növények bőséges mennyiségű vizet kapjanak ahhoz, hogy megtermékenyüljenek és képes legyen a legtöbbet kihozni a kiegészítő tápanyagokból.

MIKOR KELL A RÓZSÁT TAVASSZAL MŰTRÁGYÁZNI

Amint az időjárás melegedni kezd, észreveszed, hogy új hajtás kezd megjelenni a már kialakult rózsákon. Ez annak a jele, hogy a rózsák készen állnak az etetésre.

A rózsák etetésének megfelelő időpontja az, amikor az első leveleik teljesen kinyílnak. A rózsaműtrágyát akkor lehet kijuttatni, amikor ezek a mohó növények újra növekedni kezdenek.

MIKOR KELL A RÓZSÁT NYÁRON MŰTRÁGYÁZNI

A rózsáknak a nyár közepén vagy végén is szükségük lesz újabb takarmányozásra, hogy elősegítsék a gyökérnövekedést és biztosítsák a jövő évi virágzás még jobb megjelenését.

Nyár közepén vigyünk fel újra műtrágyát, hogy másodlagos lendületet adjunk nekik. A rózsa metszése után etessük szemcsés rózsaműtrágyával, és óvatosan villával juttassuk a földjébe, ügyelve arra, hogy ne érjük a gyökereket. Ezután jól öntözzük meg, és fedjük be egy bőséges talajtakaróréteggel.

Külön útmutatónkból megtudhatod, hogy mikor kell metszeni a rózsákat, de általában a válasz erre a kérdésre a nyár közepétől végéig.

MILYEN GYAKRAN VAN SZÜKSÉGE MŰTRÁGYÁRA A RÓZSÁNAK


Az évente kétszeri rózsaetetési ütemterv betartása még nem a történet vége; Amíg a rózsák virágoznak, jót tesz, ha gyakrabban trágyázzák őket, általában havonta egyszer, az első virágzás elhalványulása után.

Trágyázz új rózsákat ültetés közben és azt követően. Mikor kell rózsát ültetni? Tavasszal a fagyok elmúltával vagy ősszel legalább hat héttel az első fagyok előtt, hogy legyen idejük megtelepedni. Ültesd be őket sok szerves anyagba, például jól rothadt komposztba.

Ezeket az új rózsákat ezután havonta egyszer kell etetni, de csak foszforos takarmányozással, ami elősegíti a gyökérnövekedést.

Ha egy új rózsa elvirágzott, elkezdhetünk más típusú rózsaműtrágya bevezetését.

MIKOR KELL TRÁGYÁZNI A CSEREPES RÓZSÁT

Szigorúbbnak kell lenni, amikor cserepes rózsákat etetünk. Különösen a konténerben lévő rózsák számára előnyös, ha havonta folyékonyan etetjük kiegyensúlyozott műtrágyával.

Ennek az az oka, hogy a konténeres növényeknek gyakrabban van szükségük öntözésre, és minden öntözéskor a talaj tápanyagai és minden hozzáadott műtrágya kimosódnak a tartályból.

MIKOR KELL GYAKRABBAN TRÁGYÁZNI A RÓZSÁT


A rózsák vészjelzéseket küldenek, ha alul- vagy túltáplált állapotban vannak. Lehet, hogy feltetted magadnak a kérdést, hogy miért sárgulnak rózsád levelei, és ez az egyik jel, ahogy a vártnál gyengébb virágzás és a rossz növekedés is.

Amellett, hogy nyitva tartod a szemed ezekre a jelekre, fordíts nagyobb figyelmet a hosszan tartó száraz időszakokra, és gondoskodj róla, hogy etetés előtt alaposan meglocsold őket.


MIKOR NE ETESD A RÓZSÁKAT

A nyár végi takarmányozás után hagyjuk abba a rózsák trágyázását; ez azért van, mert nem akarja ösztönözni az új növekedést, amelyet a korai fagyok károsítanak.


MILYEN RÓZSA-MŰTRÁGYÁT HASZNÁLJUNK?


Akár szerves trágyát választunk, például jól rothadt trágyát, amely fenntartható, néha ingyenes, de nem kevés munkaerőt igényel, akár egy kényelmesebben kijuttatható rózsaműtrágyát vásárolunk egy faiskolában vagy az interneten, ez az, amit keresünk.

A bevett rózsák tavasszal élvezni fogják a magas nitrogéntartalmú műtrágyát, amelyet egy enyhébb, lassú hatóanyag-leadású műtrágya követ, amikor az új növekedés körülbelül 10 cm.

A legjobb, ha a rózsát olyan általános műtrágyával etetjük, amely nagy mennyiségű foszfort tartalmaz, a gazdagságot elősegítő tápanyagot.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fehérjevizelés

a vizeletben fehérje (főképpen albumin) megjelenése. Veseelfajulás (elfajulás), vesegyulladás... Tovább

hálófajták

a hálók a halászat ősi eszközei; régebben növényi rostanyagokból csinálták, újabban... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés