Rózsa trágyázása – Mikor kell a rózsának extra tápanyag?

hirdetes

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat: nagyobb, jobb virágzást és hosszú távon egészségesebb rózsák díszítik majd kertünket.

rózsa táp

Rózsa trágyázása – Mikor kell a rózsának extra tápanyag?

Általános szabály, hogy a rózsákat tavasszal és nyár végén kell etetni, de zónánként és rózsatípusonként finomabb eltérések is előfordulhatnak. A rózsák általában meglehetősen éhes növények, és nagyra értékelik, ha évente kiegyensúlyozott, lassú hatóanyag-leadású műtrágyával etetik őket tavasszal, majd ismét nyár közepén-végén.

Szerencsére a rózsák segítenek leszűkíteni ezt az időkeretet azáltal, hogy jeleket adnak arról, hogy készen állnak az extra tápanyag befogadására. Kertészeti szakértőink pedig minden szükséges információval rendelkeznek az alábbiakban.

Ilyenkor érdemes trágyázni, hogy a rózsakert a legszebb pompájában tündököljön

Mikor trágyázzuk meg a rózsákat?


Akár most ültetünk rózsát, akár a meglévő növények egészségét szeretnénk javítani, ez az útmutató lebontja, hogy mikor kell rózsákat etetni, évszakonként, fajtánként, valamint a rózsa éhes vagy túltáplált jeleinek megfelelően.

Először is! Gondoskodj a megfelelő körülményekről, hogy a rózsák a lehető legtöbb műtrágyát felvegyék: Mindig a legjobb, ha a műtrágyát (szemcsés vagy folyékony) nedves talajra juttatják, így gondoskodni kell arról, hogy a növények bőséges mennyiségű vizet kapjanak ahhoz, hogy megtermékenyüljenek és képes legyen a legtöbbet kihozni a kiegészítő tápanyagokból.

MIKOR KELL A RÓZSÁT TAVASSZAL MŰTRÁGYÁZNI

Amint az időjárás melegedni kezd, észreveszed, hogy új hajtás kezd megjelenni a már kialakult rózsákon. Ez annak a jele, hogy a rózsák készen állnak az etetésre.

A rózsák etetésének megfelelő időpontja az, amikor az első leveleik teljesen kinyílnak. A rózsaműtrágyát akkor lehet kijuttatni, amikor ezek a mohó növények újra növekedni kezdenek.

hirdetes

MIKOR KELL A RÓZSÁT NYÁRON MŰTRÁGYÁZNI

A rózsáknak a nyár közepén vagy végén is szükségük lesz újabb takarmányozásra, hogy elősegítsék a gyökérnövekedést és biztosítsák a jövő évi virágzás még jobb megjelenését.

Nyár közepén vigyünk fel újra műtrágyát, hogy másodlagos lendületet adjunk nekik. A rózsa metszése után etessük szemcsés rózsaműtrágyával, és óvatosan villával juttassuk a földjébe, ügyelve arra, hogy ne érjük a gyökereket. Ezután jól öntözzük meg, és fedjük be egy bőséges talajtakaróréteggel.

Külön útmutatónkból megtudhatod, hogy mikor kell metszeni a rózsákat, de általában a válasz erre a kérdésre a nyár közepétől végéig.

MILYEN GYAKRAN VAN SZÜKSÉGE MŰTRÁGYÁRA A RÓZSÁNAK


Az évente kétszeri rózsaetetési ütemterv betartása még nem a történet vége; Amíg a rózsák virágoznak, jót tesz, ha gyakrabban trágyázzák őket, általában havonta egyszer, az első virágzás elhalványulása után.

Trágyázz új rózsákat ültetés közben és azt követően. Mikor kell rózsát ültetni? Tavasszal a fagyok elmúltával vagy ősszel legalább hat héttel az első fagyok előtt, hogy legyen idejük megtelepedni. Ültesd be őket sok szerves anyagba, például jól rothadt komposztba.

hirdetes

Ezeket az új rózsákat ezután havonta egyszer kell etetni, de csak foszforos takarmányozással, ami elősegíti a gyökérnövekedést.

Ha egy új rózsa elvirágzott, elkezdhetünk más típusú rózsaműtrágya bevezetését.

MIKOR KELL TRÁGYÁZNI A CSEREPES RÓZSÁT

Szigorúbbnak kell lenni, amikor cserepes rózsákat etetünk. Különösen a konténerben lévő rózsák számára előnyös, ha havonta folyékonyan etetjük kiegyensúlyozott műtrágyával.

Ennek az az oka, hogy a konténeres növényeknek gyakrabban van szükségük öntözésre, és minden öntözéskor a talaj tápanyagai és minden hozzáadott műtrágya kimosódnak a tartályból.

MIKOR KELL GYAKRABBAN TRÁGYÁZNI A RÓZSÁT


A rózsák vészjelzéseket küldenek, ha alul- vagy túltáplált állapotban vannak. Lehet, hogy feltetted magadnak a kérdést, hogy miért sárgulnak rózsád levelei, és ez az egyik jel, ahogy a vártnál gyengébb virágzás és a rossz növekedés is.

Amellett, hogy nyitva tartod a szemed ezekre a jelekre, fordíts nagyobb figyelmet a hosszan tartó száraz időszakokra, és gondoskodj róla, hogy etetés előtt alaposan meglocsold őket.


MIKOR NE ETESD A RÓZSÁKAT

A nyár végi takarmányozás után hagyjuk abba a rózsák trágyázását; ez azért van, mert nem akarja ösztönözni az új növekedést, amelyet a korai fagyok károsítanak.


MILYEN RÓZSA-MŰTRÁGYÁT HASZNÁLJUNK?


Akár szerves trágyát választunk, például jól rothadt trágyát, amely fenntartható, néha ingyenes, de nem kevés munkaerőt igényel, akár egy kényelmesebben kijuttatható rózsaműtrágyát vásárolunk egy faiskolában vagy az interneten, ez az, amit keresünk.

A bevett rózsák tavasszal élvezni fogják a magas nitrogéntartalmú műtrágyát, amelyet egy enyhébb, lassú hatóanyag-leadású műtrágya követ, amikor az új növekedés körülbelül 10 cm.

A legjobb, ha a rózsát olyan általános műtrágyával etetjük, amely nagy mennyiségű foszfort tartalmaz, a gazdagságot elősegítő tápanyagot.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gombák (Fungi, Mycetes, Mycota)

kizárólag —>heterotróf szervezetek, spórákkal szaporodnak, valódi eukarióták.... Tovább

Ajkai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Államizgatási szerv Cím: Ajka Eötvös u.10. 8400 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés