A rózsák szakszerű oltása

Itt az ideje a rózsák oltásának – Teljes útmutató szakértőktől

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A rózsák oltásáról fogunk most elmondani nektek mindent, olvassátok el írásunkat, és próbálkozzatok meg mindenképpen a rózsák oltásával, ugyanis egyáltalán nem olyan nehéz a művelet, mint ahogyan hangzik – Nézzük, mi szükséges a rózsák oltásához! 

Minden a rózsák oltásáról

A rózsák oltása

A rózsák oltása (vagy „szemzése”) sokak számára egy rejtélyes, profiknak való feladatnak hangzik, pedig viszonylag egyszerűen összefoglalható. Az oltás nem más, mint két növény különböző részeinek egymáshoz rögzítése, természetesen speciális módszerekkel. Ez népszerű szaporítási módszer, amelyet első sorban gyümölcsfáknál használnak, hogy az utódok megőrizzék elődjeik tulajdonságait.

A rózsákat valójában dugványozással a legegyszerűbb szaporítani, de az oltás is egy jó opció lehet bizonyos esetekben. Például, ha van egy bokrod, aminek gyönyörű virágai, de gyenge gyökerei vannak, akkor beolthatod azt egy erősebb gyökerű példányba, kombinálva ezzel mindkét fajta legjobb tulajdonságait. A rózsáknál leggyakrabban az úgynevezett „T szemzés” módszerrel szokás oltani. Nézzük, hogy miről is van szó!

A rózsák oltása - Ügyelj az időzítésre

A rózsákat a nyár közepén, vagy azután ajánlott oltani, mert ilyenkor a rózsákban még áramlanak a nedvek és a tápanyagok. Ez növeli az esélyét annak, hogy az oltás után rózsáid új erőre kapnak majd. A legtöbb rózsát a nyár közepén lezajló virágzás utáni érdemes oltani.

A rózsák oltása - Válassz oltványt

Az oltvány az a növényrész, amelyet beleoltasz egy másik növénybe – esetedben egy másik rózsába. A rózsák oltásakor általában arról a növényről választanak oltványt, aminek a legszebb, legnagyobb virágai vannak, hiszen ezek a virágok tündökölnek majd az oltott palántán is. Érdemes egy fiatal szárat lemetszeni rózsádról oltvány gyanánt. Az ideális oltványon van néhány kifejlett levél, nemrégiben virágzott el, és kezd kissé fássá keményedni.

A rózsák oltása - Válassz gyökéralanyt

A gyökéralany az a növény, amibe beleoltod az oltványt. A gyökéralanyt általában az alapján választják ki, hogy melyik növénynek vannak a legerősebb, legegészségesebb gyökerei és szárai. A virágaik szépsége nem szempont, hiszen ezeket az oltvány határozza majd meg. Ahhoz, hogy egy rózsa oltványát sikeresen beolthasd, egy másik rózsát kell keresned gyökéralanynak.

A rózsák oltása - Fokozottan ügyelj növényeid öntözésére az oltás előtt

A rózsáknak rengeteg vízre van szükségük, hogy egészségesek legyenek, és az oltás sikereihez sokat számít, ha mind az oltványt, mind pedig a gyökéralanyt kellően megöntözöd a „műtét” előtt. Ha teheted, már két héttel az oltás előtt napi szinten öntözd mindkét növényt, egészen az oltás napjáig. A következő oldalon várnak a további teendők, érdemes tehát lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lárvanemzés

lárvakori (—>átalakulás) ->szűznemzéssel való szaporodás. A fejl. lárva ivaréretté... Tovább

Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal

Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétfõ: 7:00 - 17:00 Kedd: 7:00 - 17:00 Szerda: 7:00 - 17:00 ... Tovább

Tovább a lexikonra
virág