Vajon tényleg helyettesítheti a rovarzsír a vajat?

Hamarosan érkezik a jövő - A rovarzsír helyettesítheti a vajat?

B. Á. , AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nem is olyan távoli ez a jövő, már az ízpróbát is sikeresen kiállta a rovarzsír, egy tanulmány szerint könnyedén pótolhatnánk vele a vajat. Na de mit nyerünk ezzel? Elmondom ezt is! 

Hamarosan érkezik a jövő - A rovarzsír helyettesítheti a vajat!

Egy új tanulmány szerint a vajat könnyedén helyettesíthetjük a vajjal, ez pedig egészségügyi, valamint ökológiai szempontból is indokolt lenne. A Belgiumban található Genti Egyetem tudósai kezdték el a rovarzsír tanulmányozását, ők voltak azok, akik kóstoltatással kóstolgatták. A cél az volt, hogy kiderüljön, az ízeltlábúakból származó anyag mennyire lehet képes helyettesíteni a vajat. 

A kísérlet főszerepében a rovarzsír! 

A kísérletben különböző élelmiszereket használtak, mindegyikből összesen háromféle verziót szolgáltak fel a résztvevő önkénteseknek. Az egyik fogás hagyományos vajjal készül, a másik kettő viszont negyed-, valamint fele részben már rovarzsírt, egész pontosan fekete katonalegyek lárváiból készült rovarzsírt tartalmazott. 

A kísérlet eredményeképp győzött a rovarzsír!

Bármennyire is fura, de a kísérlet nagyon kedvező eredményt hozott, a kísérleti alanyok nem tudták megkülönböztetni a vajjal és a rovarzsírral készült sültet, és gofrit sem.     

Miért fontos a rovarzsír? 

A tanulmányt jegyző egyik tudós, Daylan Tzompa-Sosa szerint a rovarok ökológiai lábnyoma a többi élelmiszerforrásnak számító állaténál jelentősebb kisebb. Rovarok tenyésztésére a világ számos pontján, így Európában is van lehetőség, ráadásul óriási volumenben, így a szállítmányozás szénlábnyomát is lehet csökkenteni. Azonban nemcsak a környezetre gyakorolt hatásokat érdemes megvizsgálnunk, hanem az egészségügyi vonzatokat is!

A rovarzsír laurinsavat tartalmaz, aminek köszönhetően sokkal könnyebben meg lehet emészteni, mint a vajat, ezért előnyösebb táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik. A laurinsav ráadásul bizonyos antibakteriális, antimikrobiális és gombaölő adottságokat tudhat magáénak, ez pedig annyit jelent, hogy némely káros hatású mikroorganizmust maradéktalanul száműzhet az emberi szervezetből. Minden egybevetve készülhetünk a jövőre, mert minden bizonnyal képes lesz kiváltani a rovarzsír a vajat! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kazal

a renden szárított széna és a szalma hosszabb időre és szabadban történő tárolásának... Tovább

karbamát és tiokarbamát típusú gyomirtó szerek

az utóbbi években nagyon elterjedt gyomirtószer-csoport. A karbamátok a sejtosztódást... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek