Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek? Rovar alapú fehérje jelölése a boltokban

hirdetes

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. És nem csak hallani lehet, hanem már-már találkozni is ezzel az alapanyaggal, konkrétan a boltok polcain, az EU egyre több ilyen alapanyagot engedélyez. De ezen túl úgy fest, az ilyen alapú élelmiszerek megkülönböztető jelzést fognak kapni.

Rovar alapú fehérje jelölése

Rovarok az élelmiszerekben?

A rovarevés egyesek számára szokatlannak tűnhet, de mivel már körülbelül kétmilliárd ember fogyasztja őket szerte a világon számítani lehetett rá, hogy előbb utóbb minket is utolér, és az EU polcira is beizegi magát. Az Európai Unióban egyre több rovarfaj esetében adnak engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. 

Hogyan jelölik a rovar alapú fehérjéket tartalmazó ételeket?

A fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben hazánkban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Te hogy vagy ezzel?

hirdetes

Te fogyasztanál rovar alapú fehérjét bizonyos termékekben? Mennyire vagy nyitott?

    

hirdetes

Mennyire egészségesek a rovar alapú fehérjék a hagyományos hússal szemben?

Bár a rovarok pontos tápanyagtartalma fajuktól, étrendjüktől és életciklusuk szakaszától függ, a rovarok kiváló minőségű fehérjét és tápanyagot tudnak biztosítani az emberek és az állatok számára, összehasonlítva a hússal és halakkal- derül ki a tudományos kutatásokból. Gazdag rostokban és mikroelemekben is, például rézben, vasban és magnéziumban. A rovarok által okozott allergia kockázata azonban nagymértékben változik az elfogyasztott fajoktól függően, és ezt még bonyolultabbá teszi, hogy Európában új élelmiszerforrásnak számítanak, így keveset tudunk a populáció fogékonyságáról.

Mi szól a rovar alapú protein mellett?

Hogy hatékony, úgymond zöld. Magas takarmány-átalakítási hatékonyságuknak köszönhetően a rovarok élelmiszerként való előállítása és fogyasztása rendkívül hatékonynak tekinthető. A rovarok átlagosan 2 kg takarmányt képesek 1 kg rovartömeggé alakítani, míg a szarvasmarháknak körülbelül 8 kg takarmányra van szükségük 1 kg testtömeg-gyarapodáshoz. Olyan tényezőkkel együtt, mint például a gazdálkodáshoz és a termeléshez szükséges erőforrások, ez azt jelenti, hogy a legtöbb rovar üvegházhatású gázkibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos állatállományé. A rovarok emellett lényegesen kevesebb földet és vizet használnak fel, mint a hagyományos állatállomány, és ellenőrzött környezetben is nevelhetők. A sertések például akár 100-szor több üvegházhatást okozó gázt tudnak termelni testtömeg-kilogrammonként, mint a lisztférgek. A rovarok biohulladékkal, például élelmiszer-hulladékkal és komposzttal való etetése szintén hozzájárulhat a körforgásos gazdasághoz. A rovarok ezt a „hulladékot” kiváló minőségű fehérjévé tudják alakítani, amely élelmiszerként és takarmányként visszakerül a rendszerbe.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-02-10

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

A komposztálás nem csak környezetbarát tevékenység, de csodálatos módja a növényeink táplálásának: kezdd el te is még ma, és sohasem akarod majd abbahagyni ezt!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-03-15

Így hasznosítsd fel a háztartási cikkeket a kertedben

Nem is gondolnád, mennyi féle módon fel tudod használni a kiürült háztartási cikkek tárolóit a kertészkedésed során: kövesd környezetbarát tippjeinket te is!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tenyészcél

A gazd. állatok valamely előnyös tulajdonságának... Tovább

biometria

a biol. és a matematika határtudományának a biomatematikának egy területe; a biol. jelenségek... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárjog Állatok Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Nemesítés, biotechnológia