Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek? Rovar alapú fehérje jelölése a boltokban

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. És nem csak hallani lehet, hanem már-már találkozni is ezzel az alapanyaggal, konkrétan a boltok polcain, az EU egyre több ilyen alapanyagot engedélyez. De ezen túl úgy fest, az ilyen alapú élelmiszerek megkülönböztető jelzést fognak kapni.

Rovar alapú fehérje jelölése

Rovarok az élelmiszerekben?

A rovarevés egyesek számára szokatlannak tűnhet, de mivel már körülbelül kétmilliárd ember fogyasztja őket szerte a világon számítani lehetett rá, hogy előbb utóbb minket is utolér, és az EU polcira is beizegi magát. Az Európai Unióban egyre több rovarfaj esetében adnak engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. 

Hogyan jelölik a rovar alapú fehérjéket tartalmazó ételeket?

A fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben hazánkban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Te hogy vagy ezzel?

Te fogyasztanál rovar alapú fehérjét bizonyos termékekben? Mennyire vagy nyitott?

    

Mennyire egészségesek a rovar alapú fehérjék a hagyományos hússal szemben?

Bár a rovarok pontos tápanyagtartalma fajuktól, étrendjüktől és életciklusuk szakaszától függ, a rovarok kiváló minőségű fehérjét és tápanyagot tudnak biztosítani az emberek és az állatok számára, összehasonlítva a hússal és halakkal- derül ki a tudományos kutatásokból. Gazdag rostokban és mikroelemekben is, például rézben, vasban és magnéziumban. A rovarok által okozott allergia kockázata azonban nagymértékben változik az elfogyasztott fajoktól függően, és ezt még bonyolultabbá teszi, hogy Európában új élelmiszerforrásnak számítanak, így keveset tudunk a populáció fogékonyságáról.

Mi szól a rovar alapú protein mellett?

Hogy hatékony, úgymond zöld. Magas takarmány-átalakítási hatékonyságuknak köszönhetően a rovarok élelmiszerként való előállítása és fogyasztása rendkívül hatékonynak tekinthető. A rovarok átlagosan 2 kg takarmányt képesek 1 kg rovartömeggé alakítani, míg a szarvasmarháknak körülbelül 8 kg takarmányra van szükségük 1 kg testtömeg-gyarapodáshoz. Olyan tényezőkkel együtt, mint például a gazdálkodáshoz és a termeléshez szükséges erőforrások, ez azt jelenti, hogy a legtöbb rovar üvegházhatású gázkibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos állatállományé. A rovarok emellett lényegesen kevesebb földet és vizet használnak fel, mint a hagyományos állatállomány, és ellenőrzött környezetben is nevelhetők. A sertések például akár 100-szor több üvegházhatást okozó gázt tudnak termelni testtömeg-kilogrammonként, mint a lisztférgek. A rovarok biohulladékkal, például élelmiszer-hulladékkal és komposzttal való etetése szintén hozzájárulhat a körforgásos gazdasághoz. A rovarok ezt a „hulladékot” kiváló minőségű fehérjévé tudják alakítani, amely élelmiszerként és takarmányként visszakerül a rendszerbe.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-05-30

5+1 tipp egy kertésztől egy fenntarthatóbb kertért

Legyen a kertünk fenntarthatóbb ezekkel a tippekkel: a kertész válaszol és elmondja, hogyan tedd kertedet könnyedén fenntarthatóvá, kövesd ezeket a tippeket!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Pets Care Állatközvetítõ Segélyegyesület

Állatvédõ szervezet Állatvédelem, állattartási tanácsadás, állatvédelmi nevelés. ... Tovább

érvényesítési mutató (életrevalósági mutató, vitalitási index)

a regenerációs gazdálkodásban használatos fogalom. Elsősorban a tájékozódáshoz nyújt... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárjog Állatok Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Nemesítés, biotechnológia