Hogyan fertőz a rotavírus, érdemes-e a rotavírus betegség ellen védőoltás, vakcina használata

Kórházi tapasztalatok rotavírus okozta fertőző hasmenéses megbetegedések kapcsán

Vincze Magdolna dr., Mózes Katalin dr., Sipos Péter dr.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az elmúlt években a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztályán fertőző betegség miatt az osztályos kezelést igénylő betegek között évről-évre nőtt a bélrendszeri fertőzésben szenvedők aránya, melynek hátterében zömmel a rotavírus állt.
Hogyan fertőz a rotavírus, érdemes-e a rotavírus betegség ellen védőoltás, vakcina használata

     

A rotavírus  


Békés megyében a gyermekkorú fertőző betegek kórházi ellátása a Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórháza Gyermekosztályán működő 10 ágyas Gyermek-fertőző-részlegen történik. A 70000 gyermeklakos közül osztályunkon 0-6 éves korig, esetenként 14 éves korig kerülnek elhelyezésre a kórházi felvételt igénylő fertőző betegek.


Tekintettel arra, hogy 2006 őszén Magyarországon is forgalomba került a rotavírus elleni védőoltás, áttekintettük, hogy osztályunkon 2001-2005 között ellátott betegek közül hányan szenvedtek ebben a fertőzésben. Azt tapasztaltuk, hogy fertőző betegség miatt osztályos kezelést igénylő betegek között évről-évre nőtt a bélrendszeri fertőzésben szenvedők aránya, ezen belül is emelkedő tendenciát mutatott a rotavírus fertőzöttek száma. 2005-ben láttuk el a legtöbb, rotavírus gasztroenteritiszben szenvedő beteget. Az ő eseteiket dolgoztuk fel vizsgálatunkban. Természetesen ezen időszakban lényegesen több rotavírus megbetegedés zajlott, nekünk csak a kórházi felvételt igénylő esetekről vannak pontos adataink.
A vírus világszerte elterjedt és a fejlett és fejlődő országokban azonos arányban észlelhető.

A rotavírus háttére


A fertőzés elsősorban a csecsemőket és fiatal gyermekeket támadja meg, a legtöbb beteg a 6-24 hónaposok között diagnosztizálható. A 3 hónaposnál fiatalabbak az anyai ellenanyagok segítségével viszonylag védettek. A kórkép évszaki ingadozást mutat, a mérsékelt égövön télen-tavasszal a leggyakoribb. Magyarországon december és március között éri el a maximumát.


A betegség lappangási ideje átlagosan 2 nap (0,5-4 nap). Emberről emberre terjed, elsősorban széklettel fertőz, de kontaminált étel, ital fogyasztásával, tárgyak közvetítésével (a vírus a bölcsődék berendezésein hetekig életképes marad) és cseppfertőzéssel is. A beteg a székletében a vírust már a tünetek megjelenése előtt üríti, és ez eltart 5-7 napig (kórosan legyengült védekezőképességű szervezet esetében akár 30 napig). A gyorsan terjedő kórházi fertőzések leggyakoribb kórokozója a rotavírus.


A betegség kezdetekor rossz közérzet, hányás, hasi fájdalom esetleg felső- és alsó légúti tünetek is jelen lehetnek. Az orvosi szakirodalom a fertőzés gyomor-bélrendszeri megjelenésén kívül egyéb súlyos kórképeket is említ, pl. középfül- és gégegyulladás, tüdőgyulladás, hasnyálmirigy és a máj megbetegedése, agyvelő- és agyhártyagyulladás, melyek nagyon ritkán fordulnak elő.


A diagnózis a mindennapi gyakorlatban székletvizsgálattal állítható fel.
A kezelés tüneti jellegű, bázisát az elvesztett só-és folyadékpótlás adja.

Megfigyeléseink a rotavírus megbetegedéssel kapcsolatban


2005-ben osztályunkra 434 fertőzéses eredetű hasmenésben szenvedő gyermek került felvételre. A tüneteket kiváltó kórokozót - székletmintáikat vizsgálva - 178 esetben tudtunk kimutatni, ezek közül 83-ban rotavírus fertőzés igazolódott. Legtöbb betegünk februárban jelentkezett, a legkevesebb július-október hónapokban.

Rotavírus statisztikák:


a betegek 66%-a volt 2 évesnél fiatalabb, 25%-a pedig 2-5 év közötti, amely mutatja, hogy a betegség főként a kicsiket veszélyezteti
a betegek 53%-a volt fiú és 47% lány, tehát a betegség nemek szerint nem válogat
a betegek 59%-a 24 órán belül került kórházba a tünetek megjelenését/észlelését követően
az összes ápolt 78%-a az első 2 napban került osztályos felvételre, ami mutatja a fertőzés heveny kialakulását, és az állapot gyors rosszabbodását
a kezdeti tünetek között 62%-kal vezet a híg, gyakori vizes székletürítés, ezt követi 54%-kal a hányás, majd 32%-kal a felső és alsó légúti tünetek
érdekes módon a láz csak a 4. a tünetek előfordulásának gyakorisága között, az esetek 29%-ában volt csak jellemző. Ez azért fontos, mert nagyon sokszor akkor veszünk komolyan egy betegséget, ha az lázzal jár.
A kezelés során a só- és folyadékháztartás zavarának helyreállítására, a sav-bázis viszonyok normalizálására törekedtünk. A folyadékpótlást az esetek többségében (69%) infúzióban, kisebb arányban (31%) szájon át tudtuk biztosítani.
A kórházi tartózkodás átlagos időtartama 5,8 nap (1-15 nap) volt, de betegeink 29%-a csak 7 napon túl gyógyult.

Összefoglalás

A saját tapasztalataink alapján az alábbi következtetéseket vontuk le:

Osztályunk beteganyagában évről-évre nőtt a fertőzéses hasmenésben szenvedők aránya, ezen belül is emelkedő tendenciát mutatott a rotavírus fertőzöttek száma.
A rotavírus fertőzés elsősorban az esendő csecsemő és kisded korosztályt érinti, heves tünetekkel kezdődve, sürgős kórházi felvételt tesz szükségessé.
A kezelés megterhelő a beteg gyermek és családja számára, valamint a gyakori esetszám jelentős költséget ró az egészségügyi ellátó rendszerre is.
A betegség megelőzése céljából javasolt a védőoltás alkalmazása.

Forrás: HáziPatika.com

 
Kiszáradás ellen

Sok betegség kísérő tünete is lehet a hányás, ezért azonnal forduljunk orvoshoz. Teát, limonádét lehűtve, kávéskanalanként kínáljuk a gyereknek 2-3 percenként. 1 liter teába tegyünk csipetnyi sót is. Ha nem hányja ki, adjunk többet. Ha sikerül a szükséges folyadékmennyiséget apránként (súlytól függően 7 dl-től 1,5 liter) pótolni, a kicsi elkerüli a kiszáradást. Ha nem sikerül, kórházi kezelésre lesz szükség. 
  
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Auriga (Nord 95045D1)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

izzadmány

a gyulladás folyamán a vérerekből kilépett nagy fehérjetartalmú, zavaros, a szöveteket... Tovább

Tovább a lexikonra