Hogyan fertőz a rotavírus, érdemes-e a rotavírus betegség ellen védőoltás, vakcina használata

hirdetes

Kórházi tapasztalatok rotavírus okozta fertőző hasmenéses megbetegedések kapcsán

Vincze Magdolna dr., Mózes Katalin dr., Sipos Péter dr.
Az elmúlt években a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztályán fertőző betegség miatt az osztályos kezelést igénylő betegek között évről-évre nőtt a bélrendszeri fertőzésben szenvedők aránya, melynek hátterében zömmel a rotavírus állt.
Hogyan fertőz a rotavírus, érdemes-e a rotavírus betegség ellen védőoltás, vakcina használata

     

A rotavírus  


Békés megyében a gyermekkorú fertőző betegek kórházi ellátása a Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórháza Gyermekosztályán működő 10 ágyas Gyermek-fertőző-részlegen történik. A 70000 gyermeklakos közül osztályunkon 0-6 éves korig, esetenként 14 éves korig kerülnek elhelyezésre a kórházi felvételt igénylő fertőző betegek.


Tekintettel arra, hogy 2006 őszén Magyarországon is forgalomba került a rotavírus elleni védőoltás, áttekintettük, hogy osztályunkon 2001-2005 között ellátott betegek közül hányan szenvedtek ebben a fertőzésben. Azt tapasztaltuk, hogy fertőző betegség miatt osztályos kezelést igénylő betegek között évről-évre nőtt a bélrendszeri fertőzésben szenvedők aránya, ezen belül is emelkedő tendenciát mutatott a rotavírus fertőzöttek száma. 2005-ben láttuk el a legtöbb, rotavírus gasztroenteritiszben szenvedő beteget. Az ő eseteiket dolgoztuk fel vizsgálatunkban. Természetesen ezen időszakban lényegesen több rotavírus megbetegedés zajlott, nekünk csak a kórházi felvételt igénylő esetekről vannak pontos adataink.
A vírus világszerte elterjedt és a fejlett és fejlődő országokban azonos arányban észlelhető.

A rotavírus háttére


A fertőzés elsősorban a csecsemőket és fiatal gyermekeket támadja meg, a legtöbb beteg a 6-24 hónaposok között diagnosztizálható. A 3 hónaposnál fiatalabbak az anyai ellenanyagok segítségével viszonylag védettek. A kórkép évszaki ingadozást mutat, a mérsékelt égövön télen-tavasszal a leggyakoribb. Magyarországon december és március között éri el a maximumát.


A betegség lappangási ideje átlagosan 2 nap (0,5-4 nap). Emberről emberre terjed, elsősorban széklettel fertőz, de kontaminált étel, ital fogyasztásával, tárgyak közvetítésével (a vírus a bölcsődék berendezésein hetekig életképes marad) és cseppfertőzéssel is. A beteg a székletében a vírust már a tünetek megjelenése előtt üríti, és ez eltart 5-7 napig (kórosan legyengült védekezőképességű szervezet esetében akár 30 napig). A gyorsan terjedő kórházi fertőzések leggyakoribb kórokozója a rotavírus.

hirdetes


A betegség kezdetekor rossz közérzet, hányás, hasi fájdalom esetleg felső- és alsó légúti tünetek is jelen lehetnek. Az orvosi szakirodalom a fertőzés gyomor-bélrendszeri megjelenésén kívül egyéb súlyos kórképeket is említ, pl. középfül- és gégegyulladás, tüdőgyulladás, hasnyálmirigy és a máj megbetegedése, agyvelő- és agyhártyagyulladás, melyek nagyon ritkán fordulnak elő.


A diagnózis a mindennapi gyakorlatban székletvizsgálattal állítható fel.
A kezelés tüneti jellegű, bázisát az elvesztett só-és folyadékpótlás adja.

Megfigyeléseink a rotavírus megbetegedéssel kapcsolatban


2005-ben osztályunkra 434 fertőzéses eredetű hasmenésben szenvedő gyermek került felvételre. A tüneteket kiváltó kórokozót - székletmintáikat vizsgálva - 178 esetben tudtunk kimutatni, ezek közül 83-ban rotavírus fertőzés igazolódott. Legtöbb betegünk februárban jelentkezett, a legkevesebb július-október hónapokban.

Rotavírus statisztikák:


a betegek 66%-a volt 2 évesnél fiatalabb, 25%-a pedig 2-5 év közötti, amely mutatja, hogy a betegség főként a kicsiket veszélyezteti
a betegek 53%-a volt fiú és 47% lány, tehát a betegség nemek szerint nem válogat
a betegek 59%-a 24 órán belül került kórházba a tünetek megjelenését/észlelését követően
az összes ápolt 78%-a az első 2 napban került osztályos felvételre, ami mutatja a fertőzés heveny kialakulását, és az állapot gyors rosszabbodását
a kezdeti tünetek között 62%-kal vezet a híg, gyakori vizes székletürítés, ezt követi 54%-kal a hányás, majd 32%-kal a felső és alsó légúti tünetek
érdekes módon a láz csak a 4. a tünetek előfordulásának gyakorisága között, az esetek 29%-ában volt csak jellemző. Ez azért fontos, mert nagyon sokszor akkor veszünk komolyan egy betegséget, ha az lázzal jár.
A kezelés során a só- és folyadékháztartás zavarának helyreállítására, a sav-bázis viszonyok normalizálására törekedtünk. A folyadékpótlást az esetek többségében (69%) infúzióban, kisebb arányban (31%) szájon át tudtuk biztosítani.
A kórházi tartózkodás átlagos időtartama 5,8 nap (1-15 nap) volt, de betegeink 29%-a csak 7 napon túl gyógyult.

hirdetes

Összefoglalás

A saját tapasztalataink alapján az alábbi következtetéseket vontuk le:

Osztályunk beteganyagában évről-évre nőtt a fertőzéses hasmenésben szenvedők aránya, ezen belül is emelkedő tendenciát mutatott a rotavírus fertőzöttek száma.
A rotavírus fertőzés elsősorban az esendő csecsemő és kisded korosztályt érinti, heves tünetekkel kezdődve, sürgős kórházi felvételt tesz szükségessé.
A kezelés megterhelő a beteg gyermek és családja számára, valamint a gyakori esetszám jelentős költséget ró az egészségügyi ellátó rendszerre is.
A betegség megelőzése céljából javasolt a védőoltás alkalmazása.

Forrás: HáziPatika.com

 
Kiszáradás ellen

Sok betegség kísérő tünete is lehet a hányás, ezért azonnal forduljunk orvoshoz. Teát, limonádét lehűtve, kávéskanalanként kínáljuk a gyereknek 2-3 percenként. 1 liter teába tegyünk csipetnyi sót is. Ha nem hányja ki, adjunk többet. Ha sikerül a szükséges folyadékmennyiséget apránként (súlytól függően 7 dl-től 1,5 liter) pótolni, a kicsi elkerüli a kiszáradást. Ha nem sikerül, kórházi kezelésre lesz szükség. 
  
 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Langerhans-szigetek

a —>hasnyálmirigy hormontermelő sejtjeinek a halmaza, amelyek a glukagont és az inzulint... Tovább

brucellózis (brucellosis)

a szm., a kiskérődzők és a sertés brucellózisának van a legnagyobb gyak. jelentősége.... Tovább

Tovább a lexikonra