Felszín alatti csepegtető öntözés

Felszín alatti csepegtető öntözés

Dr. Tóth Árpád
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A csepegtető cső földalatti elhelyezésének több előnye is van a felszíni telepítéssel szemben.
Felszín alatti csepegtető öntözés

A csepegtető cső földalatti elhelyezésének több előnye is van a felszíni telepítéssel szemben:

- Az öntözővíz adagolása során nincs párolgási veszteség, a talajfelszín teljesen szárazon tartható.

- Az evaporáció hiánya miatt a felszínen nem koncentrálódnak a vízben oldott sók.

- Szántóföldön a csöveket nem kell tavasszal letelepíteni, majd ősszel összegyűjteni.

- A csepegtető csövek nem akadályozzák a felszínen folyó munkákat, például a mechanikai gyomirtást.

- A csövek nincsenek kitéve a napsugárzás UV sugarainak, valamint a hőmérséklet-változásokból adódó elöregedési, lebomlási folyamatoknak, így élettartamuk hosszabb lehet.

- Ültetvények esetében a gyökerezési mélység nagyobb lesz (a cső 70 cm mélyen is telepíthető), így a fák kidőlésének veszélye kisebb, a támrendszer ebből a szempontból elhagyható.

- Egyes kultúrákban csökken a gyomosodás és a gombák okozta fertőzés veszélye.

- Az öntözött területen nem láthatók az osztó- és szárnyvezetékek, így az a természetes környezet képét mutatja.

- Az eltemetett alkatrészek csökkentik az emberi vagy állati (pl. madarak, vaddisznó) rongálás veszélyét.

- Az alkalmazott tápoldatok hasznosulása magasabb, mint a felszíni változat esetében, mert a víz nem szivárog át egy gyökérmentes rétegen, ahol az elemek egy része lekötődhet.

- Magasabb sótartalmú és tisztított szennyvizek is alkalmazhatók.

Üzemeltetésük azonban néhány problémát is felvet:

- Szántóföldön a csövek elhelyezésével ágyásokat alakítunk ki, melyek 4-5 évig lesznek művelés alatt. A talajművelés során a gépeknek évről-évre pontosan ugyanazon a helyen kell dolgozniuk.

- Szántóföldön a csöveket 4-5 évente ki kell emelni.

- A gyökerek behatolhatnak a kijuttató elembe, így eltömik azokat. A gyakorlat szerint amennyiben az öntözési szezonban, a növény szükségleteinek megfelelően folyamatosan öntözünk, kémiailag kezelt csepegtető elemet (ROOTGUARD®) és savas kémhatású műtrágyákat alkalmazunk, a behatolással nem kell számolnunk. A mélyebb (25-70 cm) telepítés ugyancsak csökkenti a behatolás esélyét.

- A kijuttató elemekbe visszaszívás hatására talaj kerül, mely eltömíti azokat. A terület mélyebb pontjain a víz kiszivárog az öntözési szakasszal határolt csepegtető csövekből és a magasabb pontokon vákuum keletkezik, mely besodorja a talaj szemcséit. A folyamat megakadályozására levegőszelepeket kell magasabb pontokon a rendszerbe beépíteni.

- A csepegtető csövek mosására külön gerincvezeték kiépítése szükséges. A mosó vezetéket kettős funkcióban (öntözés-mosás) beépítve az ágyások hosszúságát meg lehet duplázni. Ebben az esetben ugyanis a csepegtetőcsöveket mindkét végükön ellátjuk vízzel.

A ROOTGUARD®

technológia megakadályozza a gyökerek behatolását a csepegtető elemekbe, mert a gyártás során olyan kémiai (TREFLAN®) anyagot kevernek az alapanyagba, mely szántóföldön lassan oldódik ki, így 10-20 évig biztosít védelmet.

A TREFLAN® a trifluralin kereskedelmi neve, jellemzői:

- Nem toxikus a növényekre és állatokra. Hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a sejtek osztódását. A csepegtető elemek körül kb. 2,5 cm távolságban meggátolja a gyökérszőrök osztódását, növekedését.

- Nem oldódik vízben, nem felszívódó típusú, kismértékű terjedése a diffúziónak köszönhető. Nem halmozódik fel a talajban.

- Nem mozog a talajban, az öntözővíz, csapadék nem képes mélyebbre mosni.

- A kiadott hatóanyag igen kis mennyiségű, és folyamatosan oldódik a hőmérséklet és vízellátás függvényében.

- Ez a technológia alkalmas a fizikailag tisztított szennyvizek elhelyezésére is, mert nem érintkezik a termés a vízzel. A benne levő baktériumok, vírusok a talajban elpusztulnak.

- Alkalmas olyan gyepfelületek öntözésére, ahol az igénybevétel folyamatos, így a felső öntözés hátráltatja a használatot. Akár futballmeccs idején is lehetőség van a vízpótlásra.

- Lejtős területeken nincs megfolyás, a csövek látványa nem zavaró egy jól gondozott kertben.

 A gyümölcsösökben a telepítéshez megfelelő berendezés szükséges, mely megnyitja az árkot és egyenletes mélységben helyezi el a csövet. A telepítés mélysége 10-70 cm közötti, mely függ a növény gyökerezési mélységétől és a talaj mechanikai összetételétől. A csepegtető elemek távolsága szántóföldön általában 20-30 cm, gyümölcsösben a tőtávolság függvényében 0,25-5 a javasolt vízáram 2 l/h kijuttató elemenként. A cső falvastagság szántóföldi zöldségtermesztésben 8-10 mil között legyen, mivel a vékonyabb cső nem bírja a gépi telepítést. Az alkalmazott nyomás általában magasabb lehet, mint a felszínen telepített változatoknál, mivel a kijuttató elem körül a talaj telítődik vízzel, ezzel csökkenti a vízáramot. A telepítés után ugyancsak nagyobb nyomást alkalmaznak azért, hogy a cső felvegye a kör alakú keresztmetszetet. Ültetvényekben 20 mil feletti falvastagságú csövet használjunk.

A külföldi tapasztalatok alapján az eltemetett csepegtető öntözést mediterrán jellegű termőhelyeken érdemes alkalmazni, ahol a tenyészidőszak hosszabb a hazainál, esetleg folyamatos a termesztés az év során.

Hazai alkalmazását a vagyonvédelem, a sorok felszínének művelése indokolhatja.

 

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

tonnakilométer (tkm)

A szállítási teljesítmény mértékegysége; egy kilométer távolságra szállított egy tonna... Tovább

ivóvíz

ivásra, itatásra, háztartási v. élelmiszeripari célokra felhasználható, eü.-leg megfelelő... Tovább

Tovább a lexikonra