A retek termesztése, gondozása

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a retek termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Termesszünk sikeresen retket!

A retek gondozása

Trágyázás

A retkek gyorsan nőnek, ezért ha előtrágyázott, vályogos talajba ülteted őket, nem lesz szükségük újabb adag táplálékra.

Öntözés

A magvak elültetése után öntözd meg a talajt alaposan, illetve utána valahányszor megöntözöd a zöldségeskert többi részét is. Heti 1-2 alkalommal elég öntözni őket, habár ez attól is függ, hogy milyen meleg, vagy éppen esős az időjárás. A talaj legyen nedves, de ne álljon benne a víz. Ha két öntözés között gyakran kiszárad, akkor alkalmazz rajta talajtakarót.

A retek kártevői és betegségei

Érdemes odafigyelni rá, hogy ne hagyd túl sokáig a talajban a retkeket, mert ettől megfásodhatnak, és kevésbé állnak majd ellen a kártevőknek is.

hirdetes

Peronoszpóra

A peronoszpóra fehér, vagy sárga foltokban jelenik meg a leveleken, amelyek aljára fehér, pamutszerű gombásodás települ rá. Ez a fajta penészesedés nyirkos, hűvös helyeken alakul ki a leggyakrabban. Ügyelj rá, hogy a retkek kellő távolságban növekedjenek egymástól (és más növényektől), hogy a betegségek és kártevők nehezebben terjedhessenek közöttük.

A káposztalégy lárvái

A káposztalégy lárvái a talajban fejlődgetnek, ezért általában csak arról veszi észre őket az ember, hogy a növények elgyengülnek, vagy a levelek hervadni kezdenek. A kifejlett legyek a növények tövébe rakják le petéiket kora tavasszal – a lárvák beássák magukat a talajba, és a növény gyökerein élősködnek, amitől az idővel elgyengül és elpusztul majd. Ha szeretnéd távol tartani őket retkeidtől, akkor ültetés előtt szórj néhány neem golyót a talajba. Ezen kívül ügyelj a szigorú vetésforgózásra is.

hirdetes

Gyökérgolyva

A gyökérgolyva a gyökerek természetellenes, általában daganatszerű megnagyobbodása, amelyet a talajban élő Plasmodiophora brassicae gomba okoz. Ha egy növény elkapja, akkor valószínűleg már túl késő, ezért érdemes aktívan védekezni ellene. A tápanyagban dús talaj, a kellő térköz a növények között, és a termések időben való szüretelése (mielőtt a retek túl naggyá és fássá válna) sokat segíthet ebben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyöngykór

a gümőkór egyik jellegzetes megnyilvánulása, amikor a savóshártyákon gümők halmazai alakulnak ki. Tovább

avitaminózis (avitaminosis)

a takarmányban egy v. több ->vitaminnak a hiányából, felszívódásának v. a szervezetben... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség