A retek fajtái - Melyiket termesszem?

A retek fajtái - Melyiket termesszem?

A reteknek számtalan fajtája van, de most csak azokból sorolunk fel néhányat, amikkel érdemes próbálkozni a kertben. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyiket válaszd, akkor próbálj ki egyszerre többet is!

 


A retek fajtái - Melyiket termesszem?

Cherry Belle – Ez a legelterjedtebb retekfajta, amiket az ember a leggyakrabban lát az üzletek polcain és a piacokon. Ha valakinek azt mondod, hogy „retek” akkor nagy valószínűséggel ez a fajta fog beugrani neki.

White Icicle – Ha kevésbé csípős ízekre vágysz, akkor próbáld ki a white icicle („fehér jégcsap”) retkeket. Ezek nagyjából 15cm hosszúra nőnek meg, és gyengébb ízük van, mint a klasszikus Cherry Belle-eknek.

California Mammoth White – Valamivel hosszabbak, mint az előbb említett Icicle retkek – nagyjából 20cm-esre nőnek meg, ízük enyhe, de kemény, testes retkek.

Chinese Red Meat – Első ránézésre ez a retekfajta olyan, mintha egy apróbb görögdinnye lenne – kívül zöld, belül pedig élénk pirosas-lilás színe van. Íze édeskés, és egyben csípős is. 

Fekete retek – Formájukban egy megnyúlt tarlórépára hasonlítanak, és akár 20cm-esre is megnőhetnek. Habár termésük kívülről fekete, húsuk fehér, és szárazabb, mint a legtöbb reteké. Legelterjedtebb változatuk a Spanish Black, ami hosszúkás vagy kerek formájú is lehet.

Snowball – Nevükhöz méltóan a „hógolyó” retkek kicsik és fehérek, ráadásul rendkívül ropogósak. Ezeknek még a leveleit is meg lehet enni, amelyeknek hasonlóan borsos, csípős ízük van, mint a húsuknak.

Daikon – Ezek a retkek hosszukhoz képest vékonyak, de nagyra nőnek. Egy-egy darab akár 45cm-esre és megnőhet, és súlya elérheti a 90dkt-t is.

French Breakfast – Ez a sötétrózsaszín retekfajta hosszúkás formájú termést hoz. Kevesebb, mint 30 nap alatt beérik, és enyhe ízt kínál.

Purple Plum – Ez a mutatós retekfajta sötétlila színben pompázik, és krémes fehér húsa van. Kis méretét édeskés ízével kompenzálja.

Singara Rat's Tail Küllemre inkább egy babra hasonlít, és ennek a retekfajtának nem is a gyökértermését szokás elfogyasztani, hanem a magtokját, amik csípős ízt kölcsönöznek különféle sülteknek.

Pexels képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


340/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a magyar FAO/WHO Codex Alimentarius munka szakmai irányítását végzõ szerv kijelölésérõl... Tovább

kisárutermelés a mezőgazdaságban

a mezőgazdasági kisárutermelés sajátos vállalkozási forma, mint gyűjtőfogalom magában... Tovább

Tovább a lexikonra