notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden a repce növényvédelméről

Hirdetés

Az őszi káposztarepce komplex növényvédelme

Ripka Géza, Nagy Géza és Novák Róbert NÉBIH NTAI

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az őszi káposztarepce a hazai szántóföldi növénytermesztésben a kalászosok, kukorica és napraforgó után a negyedik legfontosabb növény. Az elért hazai termésátlagok azonban azt mutatják, hogy mind a termesztéstechnológián, mind a repce növényvédelmén bőven van még javítani való.

Hasznos tudnivalók a repce növényvédelméről

Kártevők elleni védekezés

Az őszi időszakban a kártevő rovarok közül kiemelt figyelmet érdemel a nagy repcebolha, a földi bolhák és a repcedarázs. Ezek a kikelő fiatal növényeken táplálkoznak és nem ritkán komoly károkat okoznak. A nagy repcebolha egynemzedékes faj, melynek a lárvája és az imágója is károsítja a repcét. Csapadékos években képes tömegesen felszaporodni. A szintén egynemzedékes földibolha fajok esetében csak az imágók károsítanak, a lárvák kártétele a gyökérzeten jelentéktelen. Elszaporodásuknak a tartósan meleg, száraz időjárás kedvez. A nagy repcebolha imágók ősszel a leveleket lyuggatják, tavasszal a szárat és a félig érett becőket hámozgatják. A lárvák ősszel az alsó levelek nyelében furkálnak, az ilyen levelek enyhébben, majd mind erőteljesebben sárgulnak, végül elfonnyadnak s letörnek a szárról. Emiatt a növény rosszul telel, és a kifagyás gyakoribb.

Hirdetés

 

Tavasszal a lárva a szárban, ritkábban a gyökérnyaki részben rág járatokat. Emiatt a növény lassabban fejlődik, nehezebben megy szárba, kényszer érik. A földibolha fajok a leveleket szikleveles állapottól lyukszerűen hámozgatják. A megmaradt epidermisz elszárad, átszakad, a levél kilyukad. A kis levél szitaszerűvé válik, nagy egyedsűrűség esetén tarrágás is előfordulhat. Amennyiben a kelés elhúzódik, az ősz pedig száraz és meleg, számítani kell erős kártételükre. A bolhafajok megjelenését és egyedszámuk alakulását sárgatállal, sárga vagy szürke színű ragadós lapokkal vagy növényvizsgálattal állapíthatjuk meg.

Hirdetés

 

A sárgatálakat talajszintbe kell kihelyezni, s ha a napi egyedszám a 40 db-ot eléri, vagy m²-enként 1 egyed található, számottevő kártétel lehetséges. Ha növényenkénti vizsgálatot végzünk, akkor abban az esetben, ha a levelek 5–10%-án vagy levelenként 2–3 rágásnyom található, védekezni kell. A keresztesvirágú gyomok irtásával a kártevők táplálkozási és szaporodási lehetőségei csökkenthetők. A jó tápanyagellátás kedvező az állomány egyenletes növekedésére, így a repce hamarabb „kinő a kártevő foga alól”. Több hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szerrel végezhető állománykezelés. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Agrárium szaklap

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

Gyomirtó Medallon Premium

Totális gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen.Hatóanyag: 480 g/l ... Tovább

durum búza (keményszemű búza, Triticum durum Desf.)

a mérsékelt égöv melegebb tájain váltja fel a közönséges -búzát. Tavaszi és féltavaszi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 145

Átlagos értékelés: 4.8