Állattartó épületek építési rendszere, szerkezete

Állattartó épületek építési rendszere, szerkezete

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az állattartó technológiák jelentős része földszintes-horizontális -épületmegoldásokat kíván. Az istállók fokozott szellőzési igényei, valamint az istálló és a külső tér közötti kapcsolat (pl. kifutók) szükségessége miatt általában hosszúkás épületeket célszerű építenünk.
Állattartó épületek építési rendszere, szerkezete

Építési rendszerkezet

Az állattartó technológiák jelentős része földszintes-horizontális -épületmegoldásokat kíván. Az istállók fokozott szellőzési igényei, valamint az istálló és a külső tér közötti kapcsolat (pl. kifutók) szükségessége miatt általában hosszúkás épületeket célszerű építenünk.

Az ún. vázas építési mód, ami azt jelenti, hogy az épület teherhordó tartószerkezete különböz

ő anyagú (vasbeton, acél, fa) vázak pillérek, jól használhatók az állattartó épületek építésénél. A vázas építési mód biztosítja az alaprajzi szerkesztés kötetlenséget hiszen csak a pillérvázak kiosztásához kell alkalmazkodnunk -, valamint az állattartás igényeinek legjobban megfelelő külső térelhatárolás alkalmazását. A falakat a statikai állékonyságtól függetlenül utólag is megépíthetjük, ill. átalakítás során elbonthatjuk. (1. ábra).

Az istállók vagy tároló csarnokok tartószerkezetei különböz

ő anyagú (vasbeton, acél, fa) vázak. A keretállások leggyakrabban 3,00 ill. 6,00 m-es távolságban állnak. Ezek között szelemenek hidalják át a keretállás-távolságot. Az épületek szélessége a keretek fesztávolságától függ, hosszát a kerettávolságok többszöröse adja.

Minden fajta vázas szerkezet alkalmazásánál azonban ügyelnünk kell arra, hogy a szerkezet hossz-és keresztirányú merevségét már az építés során is biztosítsuk. Átalakításoknál, ha merevít

ő falakat szerkezeteket szükséged elbontanunk, akkor kiváltásukat meg kell oldanunk.

A hosszanti irányú merevséget általában elég egy-egy széls

ő keretállásban megadni átlós irányú („andráskereszt") támasszal, vagy merev falszakasszal.

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon több fajta mez

őgazdasági hasznosításra alkalmas vázszerkezetet fejlesztettek ki. A vasbeton és fém előregyártott szerkezetek (2, 3. ábra ) mellett sikeres kísérleteket folytattak előregyártott faszerkezetű keretállások alkalmazásával is (4., 5. ábra).

A tartóváz és a szelemenek anyaga el

őregyártott vasbeton. A pilléreket, a rájuk kerülő szaruzatot és szelemenrendszert az építkezés színhelyén csavarzással szerelik össze. A szarupárok szétcsúszását acél vonórúd akadályozza meg.

A tartószerkezet anyaga vasbeton, a tet

őfödém 5% lejtésű. A 6,0 x 7,0 m-es váz a 60-as években terjedt el, főleg állattartó épületek számára.

A tartószerkezet anyaga vasbeton. A pilléreket és a szaruzatot az építkezés helyszínén állítják össze. A szaruk könnyítettek, vasbeton rácsszerkezet

űek, szétcsúszásukat acél vonórúd akadályozza meg (2. ábra).

A melegen hengerelt szabványos I - acélgerendák közvetlenül tartószerkezeti célra való alkalmazása zömök keresztmetszetüket tekintve nem gazdaságos. A gerendák hosszanti fogazatos elvágásával és magasított formában való összehegesztésével a tartók inerciája megn

ő, „takaréküreges" (hatszöges) kivágással többletanyag felhasználás nélkül. Az I tartók kedvezően nagy falvastagsága megmarad, ami a korrózióveszély szempontjából előnyös. A pillérek, gerendák változó szélességét a statikai erőjáték indokolja (3. ábra).

A tartószerkezet anyaga hazai lombos fa (akácfa deszka). A tartókereteket a helyszínen csavarozzák össze, a 2,0-3,0 m hosszú 3/12 cm keresztmetszet

ű anyagból, laposacél kapcsoló elemekkel rögzítve. A hézagosan egymás mellé sorolt deszkaelemek rétegszáma a fesztávval nő a statikai számítások szerint (4. ábra).

A hazai lombos fa f

űrészáru hulladékméretű deszkaanyaga is felhasználható a FATIP váz készítéséhez. Az akác deszkákból H - alakú elemeket alkotva ragasztással és szegezéssel készülnek a 2 vagy 3 csuklós váz tartókeretei, azokat pedig a helyszínen szerelik összeg. Az íves szerkezet igen kedvező tartószerkezeti erőjátékot eredményes, így az olcsó és a hulladékjellegű anyagfelhasználás is kicsi (5. ábra).

Az el

őregyártott vázszerkezetek előnye, hogy a helyszínen viszonylag gyorsan felépíthetők, de különösen a vasbeton és fém anyagú szerkezetek hátránya, hogy szállításuk nehézkes és költséges, kivitelezésükhöz speciális építőgépekre van szükség.

Vázszerkezet

ű épületek természetesen készülhetnek egyedi szerkezeti tervek alapján, egyedi kivitelezéssel is. A hagyományos jellegű fa pillérvázas szerkezetek különösen alkalmasak állattartás céljára (6. ábra).

Az igénytelen, egyszer

ű rövid elemekből álló akác szerfás szerkezet alacsony költségű és csekély megmunkálással készül, kis energia- és élőmunka felhasználással. A szelemenek nyárfából készülnek, mely könnyebben alakítható sima felületűre, ott ahol a hullámlemezfedés felfekszik.

A vázas szerkezetek mellett, az állattartásban is használatos az ún. hosszfalas építési rendszer.

A hosszfalas rendszer azt jelenti, hogy az épület terheit általában kett

ő hosszirányú fal hordja. Hosszfalas rendszert akkor érdemes használni, ha jó hőszigetelő és jó hőtartó képességű falakra van szükség. Az ilyen falazatok leggyakrabban a téglafalazatok, amelyek kisebb fesztáv esetén 25 cm, nagyobb fesztáv (kb. 6,00-8,00 m) esetén 38. cm vastagságban építve egyszintes épületeknél még teherhordásra megfelelhetnek.

Az egyes állattartó épületeknél a funkcionális, speciális h

őgazdálkodási igények miatt használható a hosszfalas és a vázas építési mód együttesen. A hosszfalas építési rendszer építése esetén ügyelnünk kell arra, hogy a hosszfalakba milyen méretű és mennyi nyílást vágunk. A sűrűn egymás mellett elhelyezett ablakok, ajtók esetén előfordulhat, hogy a nyílások fölött elhelyezett kiváltók csak téglapilléreken nyugszanak, így az épület tartószerkezeti jellege megváltozik: hosszfalas rendszer helyett tulajdonképpen vázas rendszer épül. Természetesen épülhet téglapilléres épület is, csak akkor a pilléreket pillérként statikailag méreteznünk kell.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

indiai kender (Cannabis indica L.)

a hazai kendernél hosszabb tenyészidejű, melegigényes növény. Szára alacsonyabb, gyakran... Tovább

vérfoltos tojás

Ha a tojásképződéskor ( a petefészekben a tüszőhám felrdepedésekor) vérzés lép fel,akkor... Tovább

Tovább a lexikonra