notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Állattartó épületek építési rendszere, szerkezete

Hirdetés

Állattartó épületek építési rendszere, szerkezete

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az állattartó technológiák jelentős része földszintes-horizontális -épületmegoldásokat kíván. Az istállók fokozott szellőzési igényei, valamint az istálló és a külső tér közötti kapcsolat (pl. kifutók) szükségessége miatt általában hosszúkás épületeket célszerű építenünk.
Állattartó épületek építési rendszere, szerkezete

Építési rendszerkezet

Az állattartó technológiák jelentős része földszintes-horizontális -épületmegoldásokat kíván. Az istállók fokozott szellőzési igényei, valamint az istálló és a külső tér közötti kapcsolat (pl. kifutók) szükségessége miatt általában hosszúkás épületeket célszerű építenünk.

Az ún. vázas építési mód, ami azt jelenti, hogy az épület teherhordó tartószerkezete különböz

ő anyagú (vasbeton, acél, fa) vázak pillérek, jól használhatók az állattartó épületek építésénél. A vázas építési mód biztosítja az alaprajzi szerkesztés kötetlenséget hiszen csak a pillérvázak kiosztásához kell alkalmazkodnunk -, valamint az állattartás igényeinek legjobban megfelelő külső térelhatárolás alkalmazását. A falakat a statikai állékonyságtól függetlenül utólag is megépíthetjük, ill. átalakítás során elbonthatjuk. (1. ábra).

Az istállók vagy tároló csarnokok tartószerkezetei különböz

ő anyagú (vasbeton, acél, fa) vázak. A keretállások leggyakrabban 3,00 ill. 6,00 m-es távolságban állnak. Ezek között szelemenek hidalják át a keretállás-távolságot. Az épületek szélessége a keretek fesztávolságától függ, hosszát a kerettávolságok többszöröse adja.

Minden fajta vázas szerkezet alkalmazásánál azonban ügyelnünk kell arra, hogy a szerkezet hossz-és keresztirányú merevségét már az építés során is biztosítsuk. Átalakításoknál, ha merevít

ő falakat szerkezeteket szükséged elbontanunk, akkor kiváltásukat meg kell oldanunk.

A hosszanti irányú merevséget általában elég egy-egy széls

ő keretállásban megadni átlós irányú („andráskereszt") támasszal, vagy merev falszakasszal.

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon több fajta mez

őgazdasági hasznosításra alkalmas vázszerkezetet fejlesztettek ki. A vasbeton és fém előregyártott szerkezetek (2, 3. ábra ) mellett sikeres kísérleteket folytattak előregyártott faszerkezetű keretállások alkalmazásával is (4., 5. ábra).
Hirdetés

A tartóváz és a szelemenek anyaga el

őregyártott vasbeton. A pilléreket, a rájuk kerülő szaruzatot és szelemenrendszert az építkezés színhelyén csavarzással szerelik össze. A szarupárok szétcsúszását acél vonórúd akadályozza meg.

A tartószerkezet anyaga vasbeton, a tet

őfödém 5% lejtésű. A 6,0 x 7,0 m-es váz a 60-as években terjedt el, főleg állattartó épületek számára.

A tartószerkezet anyaga vasbeton. A pilléreket és a szaruzatot az építkezés helyszínén állítják össze. A szaruk könnyítettek, vasbeton rácsszerkezet

űek, szétcsúszásukat acél vonórúd akadályozza meg (2. ábra).

A melegen hengerelt szabványos I - acélgerendák közvetlenül tartószerkezeti célra való alkalmazása zömök keresztmetszetüket tekintve nem gazdaságos. A gerendák hosszanti fogazatos elvágásával és magasított formában való összehegesztésével a tartók inerciája megn

ő, „takaréküreges" (hatszöges) kivágással többletanyag felhasználás nélkül. Az I tartók kedvezően nagy falvastagsága megmarad, ami a korrózióveszély szempontjából előnyös. A pillérek, gerendák változó szélességét a statikai erőjáték indokolja (3. ábra).

A tartószerkezet anyaga hazai lombos fa (akácfa deszka). A tartókereteket a helyszínen csavarozzák össze, a 2,0-3,0 m hosszú 3/12 cm keresztmetszet

ű anyagból, laposacél kapcsoló elemekkel rögzítve. A hézagosan egymás mellé sorolt deszkaelemek rétegszáma a fesztávval nő a statikai számítások szerint (4. ábra).

A hazai lombos fa f

űrészáru hulladékméretű deszkaanyaga is felhasználható a FATIP váz készítéséhez. Az akác deszkákból H - alakú elemeket alkotva ragasztással és szegezéssel készülnek a 2 vagy 3 csuklós váz tartókeretei, azokat pedig a helyszínen szerelik összeg. Az íves szerkezet igen kedvező tartószerkezeti erőjátékot eredményes, így az olcsó és a hulladékjellegű anyagfelhasználás is kicsi (5. ábra).

Az el

őregyártott vázszerkezetek előnye, hogy a helyszínen viszonylag gyorsan felépíthetők, de különösen a vasbeton és fém anyagú szerkezetek hátránya, hogy szállításuk nehézkes és költséges, kivitelezésükhöz speciális építőgépekre van szükség.
Hirdetés

Vázszerkezet

ű épületek természetesen készülhetnek egyedi szerkezeti tervek alapján, egyedi kivitelezéssel is. A hagyományos jellegű fa pillérvázas szerkezetek különösen alkalmasak állattartás céljára (6. ábra).

Az igénytelen, egyszer

ű rövid elemekből álló akác szerfás szerkezet alacsony költségű és csekély megmunkálással készül, kis energia- és élőmunka felhasználással. A szelemenek nyárfából készülnek, mely könnyebben alakítható sima felületűre, ott ahol a hullámlemezfedés felfekszik.

A vázas szerkezetek mellett, az állattartásban is használatos az ún. hosszfalas építési rendszer.

A hosszfalas rendszer azt jelenti, hogy az épület terheit általában kett

ő hosszirányú fal hordja. Hosszfalas rendszert akkor érdemes használni, ha jó hőszigetelő és jó hőtartó képességű falakra van szükség. Az ilyen falazatok leggyakrabban a téglafalazatok, amelyek kisebb fesztáv esetén 25 cm, nagyobb fesztáv (kb. 6,00-8,00 m) esetén 38. cm vastagságban építve egyszintes épületeknél még teherhordásra megfelelhetnek.

Az egyes állattartó épületeknél a funkcionális, speciális h

őgazdálkodási igények miatt használható a hosszfalas és a vázas építési mód együttesen. A hosszfalas építési rendszer építése esetén ügyelnünk kell arra, hogy a hosszfalakba milyen méretű és mennyi nyílást vágunk. A sűrűn egymás mellett elhelyezett ablakok, ajtók esetén előfordulhat, hogy a nyílások fölött elhelyezett kiváltók csak téglapilléreken nyugszanak, így az épület tartószerkezeti jellege megváltozik: hosszfalas rendszer helyett tulajdonképpen vázas rendszer épül. Természetesen épülhet téglapilléres épület is, csak akkor a pilléreket pillérként statikailag méreteznünk kell.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
492 441
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 205 523
Közösség

hemangióma (haemangioma)

a vérereket képző szövet jóindulatú daganata. Tovább

ataxia

bizonytalan, ingadozó járás, amely egyébként ép izomműködés mellett az izomműködés... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 244

Átlagos értékelés: 4.9