Háziszabályok, amikkel rendben tarthatjuk otthonunkat

A családom 5 házirendje – nemzedékeken át öröklődött – segít rendben tartani a házat

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A családomon keresztül öröklődött apám öt házirendje segít rendben tartani otthonomat.

háziszabályok

Háziszabályok, amikkel rendben tarthatjuk otthonunkat

Tekintettel arra, hogy nagyon aktív gyerek voltam, apám gyorsan megtanulta, hogy a ház néhány alapvető szabályának megállapítása a legjobb módja a rend fenntartásának. Egyedülálló gyermek létem ellenére gyorsan sikerült kaotikussá varázsolnom a házat (és néha még mindig megteszem, amikor meglátogatom), így szabályokhoz fordult, amelyeket meg kellett tanulnia, hogy a ház a lehető legjobban nézzen ki.

Bár biztos vagyok benne, hogy a családom valószínűleg sok ilyen tippet kölcsönzött valaki mástól, ezek a „háztörvények” lehetővé tették a szórakozást, miközben azt is biztosították, hogy a ház visszakerüljön a régi állapotba – ami önmagában nem volt szórakoztató, de minden bizonnyal rendet tett velem.

Az alábbi szabályok közül ötöt szerettem volna megosztani veled, hogy átadhasd őket gyermekeidnek (vagy akár új szabályokat is felállíthass magadnak), és rendezettebbé tedd otthonodat.

1. HA MÁR NEM HASZNÁLOD TEDD A HELYÉRE

Ez az egyik legjobb és legegyszerűbb otthonszervezési ötlet, még ha időnként fárasztó is lehet. Bár ez főleg a felnövekvő, véget nem érő játékgyűjteményemre vonatkozott, ez a szabály mostanra sem lett kevésbé hasznos.

Miután gyermekkoromban belém nevelték ezt a szabályt, azzal a fenyegetéssel, hogy eladományozzák a kihagyott játékaimat, sokkal könnyebbnek találom az olyan hétköznapi dolgokat, mint az olló és a töltőkábel elpakolása, miután használtam őket.

Be kell vallanom, hogy még mindig nem vagyok tökéletes ebben, elvégre mindannyian hajlamosak vagyunk erre a „CBA” érzésre időnként, vannak olyan módszerek, amelyek még mindig segítenek megakadályozni, hogy rendetlenség gyűljön össze az asztalokon, például barátom szemetes rendszerének szervezési módszere, amely segít kezelhetőbbé tenni ezeket a kihagyott dolgokat.

2. HA KINYITOD ZÁRD IS VISSZA

Ezt most meg kell tanítanom a páromnak. „Ha kinyitod, bezárod” fontos szabály volt a házamban, amikor felnőttem, miután folyamatosan nyitva hagytam az ajtókat, amikor a barátaimmal átrohantam a házon. Bűnös voltam abban is, hogy a félig elfogyasztott ételcsomagokat nyitva hagytam a szekrényben (amikor nem fejeztem be mindent), és alapvetően ízetlenné és elhalttá tettem őket, amikor valaki más jött nassolni.

Most, hogy idősebb vagyok, és fizetem a saját étel- és fűtésszámlámat, miközben próbálok pénzt megtakarítani otthon, minden bizonnyal jobban megértem, miért kiáltja apám, hogy „csukd be azt az ajtót!” nálam a ház túloldaláról október közepén.

3. VÉGEZZ VÉGRE, ÉS LAZÍTS A NAP TOVÁBBI RÉSZÉBEN

„Csak tedd túl magad rajta, és nem kell semmit sem csinálnod a nap hátralévő részében” – folytatta mindig apám.

Bár gyerekként ez bosszantott, utálom beismerni, hogy ismét igaza volt. Az a megközelítésem, hogy először csak néhány percre leültem, szinte mindig oda vezetett, hogy a feladatot soha nem végezték el, vagy egy kicsit jobb forgatókönyv szerint el is végeztem, de rohantam, amikor már fáradt voltam.

Fiatalabb koromban ez általában azt jelentette, hogy megvetettem az ágyat, kitakarítottam a nappalit és gyakoroltam a hegedűmön, de felnőttként ez annyit jelent, mint egy mosogatót takarítani vagy a szemetet kivinni – tudod, ezek mind izgalmas felnőtt feladatok. Tényleg nem kellett volna annyit panaszkodnom.

4. NE DOBD KI, JAVÍTSD!

Bár ma már biztosan nem török össze annyi dolgot, mint régen, hamar megtanultam, hogy ha megpróbálok elrejteni vagy elfelejteni valamit, amit eltörtem, annak soha nem lesz jó vége. Felnőttként azon kapom magam, hogy még mindig próbálok megjavítani bármit, amit eltörtem (az ésszerű keretek között az az oldallemez, amit a múlt héten összetörtem, biztosan javíthatatlan volt – hopp!).

Ez nemcsak a pazarlás csökkentését segíti elő, ez az egyik módja annak, hogy otthon fenntartható legyek.

5. HA KIÜRÍTED, DOBD KI

Vissza a félig megevett, nyitott élelmiszer-csomagokhoz.

Miután bűnösnek találták a fajtazacskóban lévő összes kisebb chips-csomag kinyitásában, és a nagy csomagolópapírt visszaraktad a szekrénybe, a „ha kiüríted, megszabadulsz tőle” szabály gyorsan bekerült a családi körbe.

Felnőttként nem láttam ezt olyan nagy dolognak. Nem volt senki, aki lebeszéljen, hogy ezt csináljam, de gyorsan rájöttem, hogy ha egy üres csomagot vagy dobozt visszateszek a szekrényembe, akkor elfelejtek többet vásárolni, amikor legközelebb az élelmiszerboltba megyek. Tekintettel arra, hogy hetente csak egyszer próbálok elmenni, ez már önmagában is büntetés, mivel gyakran megélem kedvenc nassolnivalóm nélkül a következő boltomig.

Tegyük fel, hogy manapság sokkal jobban értek a konyhabútorok rendszerezéséhez, és apámnak ismét igaza volt.

MI A JÓ HÁZI SZABÁLYOKBAN?

A „jó” házirend mindenkinél másként fog kinézni, attól függően, hogy ki van a háztartásában, és mennyire tűri a rendetlenséget vagy a káoszt. Általánosságban elmondható, hogy a jó házirend az, amely segít hasznos szokások kialakításában akár önmagad, akár családtagjaid számára, lehetővé téve az olyan alapvető feladatokat, mint a rendrakás vagy az ágyazás egy automatikus folyamat, amelyre nem kell gondolni.

HOGYAN ÁLLÍTHATOK BE HÁZI SZABÁLYOKAT?

A házirend felállításának legjobb módja, ha azokat a szokásépítés kontextusába helyezzük. A megvalósíthatatlan szabályok felállítása csak megkönnyíti azok megszegését és megmagyarázását.

Jó ötlet lehet kisebb méretben kezdeni, egyszerre csak néhány házirendet bevezetni, ahogy mindegyik egyre inkább szokássá válik. Határozza meg a szabályokat, és világosan magyarázza el azokat, határozva meg saját maga vagy családja következményeit, ha azokat egy bizonyos időpontig nem teszik meg. Ezek nem lehetnek szigorú büntetések, mivel valószínűleg nem ez a megfelelő ösztönzés a feladat elvégzésére, hanem valami hétköznapi vagy unalmas dolog. Mindig jutalmazzon az elvégzett feladatokért.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klorofill

a fotoszintetizáló zöld növényekben levő növényi pigment, több komponensből áll,... Tovább

pajzsmirigy

a nyaktájékon, a gége pajzsporcán levő —>belső elválasztású mirigy. —>... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek