Gyárts epertartót házilag!

hirdetes

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az elmúlt évek során rengeteg barkács raklapprojekttel találkoztam, amelyek között néhány érdekes is volt: az egyik, amit újra és újra látok, az az ötlet, hogy egyetlen fa raklapot használunk eperültetőként. Földdel megtöltjük és csodásan fog mutatni, ahogy az epres kinőnek a raklap rései között. Úgy döntöttem, hogy én is szeretnék egy epertartót, de kitalálok egy jobb dizájnt, ezt mutatom most meg nektek!

Epetartó raklapból

Az eperültetőhöz szükséges raklapméret

Ehhez a projekthez olyan raklapot kell keresned, amelynek fő felületét hat vagy kilenc deszka alkotja. Ennek az az oka, hogy az első nagyobb lépés a raklap három egyenlő méretű darabra vágása lesz (a hat és a kilenc is osztható hárommal). Ha neked tizenkét deszkából álló raklapod van, akkor annál jobb, mert ez azt jelenti, hogy még nagyobb epertartót építhetsz. Az eperültető készítéséhez olyan raklapra lesz szükséged, amelynek a lécei között van megfelelő rés. 

Hogyan készítsünk eperültetőt?

Eperültető méretei: 120 cm széles, 40 cm átmérőjű és 50 cm magas. A teljes barkácsvideó segíthet a folyamatok megértéséhez. Az elkészítéséhez a következő anyagokra lesz szükséged:

•    Megfelelő raklap a fent leírtak szerint
•    Kézifűrész 
•    Kalapács  és  hosszú szögek  vagy  elektromos csavarhúzó  és  deszkacsavarok
•    Védőfelszerelés:  védőszemüveg ,  munkakesztyű

Választható anyagok:
•    Nagy teherbírású hasítóék és kalapács
•    Csiszolópapír
•    Festék és ecset

1. lépés: Vágd a raklapot három egyenlő részre

Ennek legegyszerűbb módja, ha levágod a raklapot úgy, hogy a hosszú deszkák párhuzamosak legyenek veled. Ha a te raklapodon is kilenc deszka van, mint az enyémen, akkor számolj három deszkával, majd fűrészeld le a fát a harmadik és a negyedik deszka között. Fűrészelj közvetlenül a közepén, hogy a dolgok könnyebben menjenek, és biztosítsd, hogy minden aránya megfelelő maradjon. Folytasd további három deszkával, és vágd újra. 

2. lépés: Vágd le és távolítsd el a felesleges fadarabokat

Most három darab raklapod lesz, mindegyik azonos magasságú és szélességű. Érdemes leszedni a fahasábokból kiálló felesleges fát. Kérjük, tekintsd meg a videót az első és a második lépéshez alaposan. A raklap középső részét képező darabnak az elülső oldala között vastag fatömbök, a másikon pedig tömzsi deszkák vannak. Húzd le ezeket a blokkokat és tömzsi deszkákat, de tartsd őket tartalékban – szükség lesz rájuk a projekt befejezéséhez. 

3. lépés: A virágtartó létrehozása

hirdetes

Ennek a lépésnek a célja a tartály három fő oldalának létrehozása. A két végdarab az virágtartó oldala lesz, a középső darab pedig az alja.

Rögzítsd a két végdarabot a raklap középső részéhez úgy, hogy a középső darab aljáról csavarod be. Talán ez a legnehezebb lépés, és két emberrel könnyebben meg lehet oldani. Ezután valójában könnyebb megfordítani, hogy az alsó részt az oldalakhoz rögzítsd. Az alsó darabot be kell csavarozni vagy szögezni az oldalsó részekhez és a még mindig rögzítve lévő fahasábokba is.

4. lépés: A fa előkészítése a lábak és az utolsó két oldal létrehozásához

hirdetes

Három-négy ilyen deszkadarabnak kell lennie, amelyeket eltávolítottunk a raklap hátuljáról. Távolítsd el róluk a távtartó blokkokat, ha a távtartókat szeretné használni a lábak létrehozásához. Ez egy opcionális lépés, mivel a virágtartót ugyanolyan egyszerű téglára állítani is. Ha nem szeretnéd eltávolítani őket, hagyd őket úgy, ahogy vannak a deszkán. Azt tapasztaltam, hogy általában kalapáccsal le tudod ütni őket, de ha nem akarsz nyomokat a távtartókon, használj hasítóéket.

Ha a távtartók le vannak szerelve, több négyzet alakú blokk és rövid fa deszka marad. A tömbök lábként használhatók, a rövid deszkák pedig felcsavarozhatók a virágtartó két rövid oldalának kialakítására.

5. lépés: Készítsd el a virágtartó oldalait

Ha követted az 1. lépésben leírt utasításokat, és középen fűrészeltél a hosszú deszkák közé, akkor a negyedik lépésből megmaradt kis deszkáknak körülbelül azonos hosszúságúnak kell lenniük. Ugyanolyan szélesek lesznek, mint a virágtartó rövidebb oldalai. Ha az eredeti raklap ugyanolyan méretű volt, mint az enyém, akkor négy ilyen deszka lesz, így mindkét oldalon két darab lesz. A rövidebb oldalak alsó deszkáját úgy lehet létrehozni, hogy újra felhasználod azokat a fadarabokat, amelyeket a második lépésben levágtál az oldaldarabokról. A tetszetősebb és szimmetrikusabb hatás érdekében a kis oldaldeszkákat illessze az elülső és a hátsó darabokat alkotó deszkákhoz.

6. lépés: Add hozzá a lábakat a virágtartóhoz

Habár opcionális, célszerű lábbal bővíteni az epertartót. Magasan tartja azt, javítja a vízelvezetést, és lassítja a fenékrothadás folyamatát. A lábakat betekerheted rézcsíkokkal is, hogy a csigák ne érjenek fel az eperhez. Kétféleképpen tettem lábakat az epertartómhoz – téglával vagy fa lábakkal a raklapról. 

A fa távtartók (négyzettömbök) lábként való rögzítése kissé körülményes lehet. Az epertartóban még mindig található blokkok miatt nem könnyű közvetlenül lefúrni a lábakba. Végül nagyon hosszú csavarokat csavartam be oldalra, hogy rögzítsem őket a vetőgép aljára.

Előre látom, hogy egyesek az enyémtől kissé eltérő méretű raklapokat találnak, és ebben a lépésben kevesebb kis deszka és tömb marad. Valószínűbb, hogy mindegyikből hármat kapsz, nem pedig négyet, különösen, ha kisebb raklapot használsz. Ebben az esetben több törmeléket kell összebarkácsolni, hogy egy további oldaldarabot hozz létre, és meg kell találnia egy negyedik blokkot, amelyet utolsóként, lábként használhatsz, vagy a fent említett tégla megoldást választod. 

6. lépés: Az epertartód elkészült

Hát majdnem, ellenőrizzük. Erős, nem remeg? Vannak extra fadarabok, amelyeket visszavághatsz? Ha szálkákat vagy érdesnek tűnő területeket észlelsz, csiszolópapírral simítsd le őket. Ha úgy érzed, hogy a virágtartó készen áll, javaslom a festést a virágtartó belsejében és kívül egyaránt. Sok évre meghosszabbíthatja a tartó élettartamát, érdemes a kis réseket is betömni.

Ezek a konzerválószerek használata nélkül az epertartó három-öt évig bírja. A konzerválókkal akár tíz évig is kitarthat, bár fa lévén előbb-utóbb tönkremegy. Az első raklapból készült tartó, amit készítettem, három évig bírta, és ez igazából rendben is volt. Ez a tökéletes idő egy új építésére, az új eprek elültetéséhez.

Ültesd be eprekkel

Az ültetéshez először ki kell bélelni az ültetőgépet, meg kell tölteni egy jó virágföld keverékkel, és ezután el kell ültetni az eper növényeket. 

Az elsőt alul drótdarabokkal béleltem ki, majd szalmával tartottam bent a termesztőközeget. Más virágtartóknál szalma helyett tereprendezési szövetet használtam. Használd, ami a kezed közé kerül és szeretsz is vele dolgozni. A lényeg az, hogy meg kell akadályozni, hogy a komposzt és a virágföld kihulljon a lécek közötti lyukakból.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

savasodás

talajaink —>pH-értékének kedvezőtlen csökkenése (ennek mértéke országosan átlagosan... Tovább

hidraulikus vízáteresztés a talajban

olyan nedvességmozgás a talajban, amelynél a pórusokból a víz teljesen kiszorítja a levegőt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek