notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szalonna és a kolbász is rákkeltő?

Hirdetés

Valóban rákkeltő lehet a szalonna és a kolbász?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hétfőn került nyilvánosság elé a WHO legújabb tanulmánya, ami eddig nagyon megosztotta a közösséget. A legtöbben nem tartják normálisnak a feltételezést, sokan viszont elgondolkodtak azon, hogy mi van akkor, ha ez tényleg igaz.

Rákkeltő ételek- szalonna, kolbász

 

A WHO rákkutató ügynökség kimutatása szerint már 50 gramm feldolgozott kolbász vagy szalonna mindennapi fogyasztása 18 százalékkal növeli meg a vastag-, illetve a végbélrák kialakulásának kockázatát. Azt is igazolni szeretnék, bár eddig nem sikerült, hogy a vörös húsok is rákkeltő hatásúak. Érdekes, hogy a WHO azt is hozzátette, hogy ezeknek a húsoknak pozitív hatásaik is vannak. Bennem felmerült a kérdés azonnal, most ez csak azért derült ki, mert valakinek nem áll érdekében az, hogy az emberek szalonnát vagy kolbászt fogyasszanak vagy valóban így van.

 

Nem vagyok sem orvos, sem pedig rákkutató, de azt azért tudom, hogy nagyapáink minden nap elindultak reggel dolgozni, nagymamáink pedig vitték nekik az ebédet minden egyes nap, és nem volt más az ebéd, mint szalonna, kolbász és kenyér. És lássatok csodát, soha nem volt szinte semmi bajuk és akár 80-100 évig is éltek boldogan. Manapság pedig érdekes módon minden rákkeltővé vált.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete, a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik. Székhelye a svájci Genf városban található. A szervezet alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe, s e nap óta minden évben ez az egészségügyi világnap. A WHO a felhatalmazását és forrásait döntő mértékben a Nemzetek Szövetsége Egészségügyi Szervezetétől (Health Organization, HO) örökölte. A WHO irányító testülete a 193 tagállamból álló közgyűlés (beleértve a Cook-szigeteket is), amely minden évben ülésezik. Döntéseit és politikáját a Végrehajtó Testület valósítja meg, amely kormányok által kinevezett 32 egészségügyi szakemberből áll, évente kétszer ülésezik. 2002/2003-ban a WHO kétéves költségvetése 935,7 millió dollár volt.

Hirdetés

 

A WHO-nak mintegy 3500 alkalmazottja van. Gondolná az ember, hogy ők nem mondanak nekünk ostobaságot, de mi az igazság? A következő oldalon elolvashatod te is!

Rákkeltő ételek- szalonna, kolbász

 

A kolbász, szalonna, és a vörös hús feldolgozási módja növelheti a rák kialakulásának kockázatát, gondolunk itt a füstölésre, sózásra, különböző kezelésekre, és természetesen a tartósítószerek hozzáadására. A WHO értékelte az eredményeket és arra jutottak, hogy ezeket a termékeket feljebb sorolja, rákkeltővé nyilvánítja.

 

A furcsa az egészben az, hogy olyan új besorolást kapott, amely alapján ugyanannyira veszélyes, mint az alkohol vagy éppen a plutónium. Azt azonban még mindig nem tudják (és szerintem soha nem is fogják tudni), hogy mennyire veszélyes a kolbász és a szalonna, nem tudják azt mondani, hogy olyan veszélyes, mint mondjuk a dohányzás. Nagyon kicsi annak az esélye, hogy valakinek ilyen hústermékek fogyasztásától rákja lesz- ezt a WHO egyik munkatársa mondta, majd hozzátette, hogy az az illető, aki minden nap fogyaszt ilyen terméket és sokat, akkor megnő a rák kialakulásának kockázata. Itt hozzátenném, hogy ez sok mindennel így van, elég valószínű, hogyha valaki minden nap csak mekis kaját eszik, akkor egy: elhízik, kettő: előbb-utóbb kialakul a rák. Most mondtam egy példát, de nem csak a mekis kajával van így, hanem szinte mindennel.

Hirdetés

 

Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy nem ismertem nagyon olyan embert már régen, aki minden nap kolbászt evett szalonnával. A vörös hús fontos táplálék, fő forrása a B12 vitaminnak, illetve az olyan nyomelemeknek, amik tartalmaznak vasat és cinket. A lényeg a lényegben, hogy a WHO nem azt mondja, hogy hagyjunk fel a vörös húsok fogyasztásával, hanem arra, hogy mértékletesen fogyasszuk….Nem tudom, mit szeretnének elérni, nem akarok belemenni összeesküvés elméletekbe sem, én csak megosztom veletek azt, amit kimondott a WHO….

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-05

Nem láthatunk többé vadállatokat a cirkuszokban!

Végre valami valóban elindult, újabb országban tiltották be a vadállatok cirkuszban való szerepeltetését, reméljük, hogy minél több nemzet változtat a törvényeken.

2019-11-13

Végre segít a kormány – 100 millió forintot adnak kutyák ivartalanítására!

A kóbor kutyák ivartalanításához kapnak százmillió forintos támogatást azok a civil szervezetek, amelyek állatmenhelyet működtetnek, végre valami elkezdődött!

2019-11-16

Tiltólistára került a magyar baromfi!

A magyar baromfi is tiltólistára került, a listát az olasz élelmiszertermelők szövetsége állította össze. Nézzük, miért került tiltólistára a magyar baromfi!

2019-11-08

Teljesen egészséges, mégis halálsorra küldenék Ödönt, a népszerű szürkemarhát!

Ödön makkegészséges, mégis halálsorra küldi a hatóság. Mostani cikkemben bemutatom nektek Ödönt, a csodálatosan szép magyar szürke bikát!

2019-11-11

Kihalás fenyegeti a Magyarországon őshonos háziállatfajtát – Segíts te is!

Kihalás szélére került a Magyarországon őshonos fajtának számító parlagi kecske. Mostani cikkemben bemutatom nektek a magyar parlagi kecskét, és kiderül, mit tehettek a megmentéséért!

2019-10-18

Kevés a termés, pofátlanul drága a dió – Nézzük az okokat!

Elképesztően drága lesz idén a dió, lassan ott fogunk tartani, hogy igazi luxuscikké fog válni a dióbél. Nézzük, miért ilyen drága a dió, a dióbél drágulása.

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-09-21

Védekezés a taplótámadás ellen

Erdészeti területeken, gyümölcsösökben, de már házikertekben is egyre gyakrabban találkozhatunk a taplógombával, éppen ezért most elmondom nektek, mit érdemes tenni ellene!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
250 011
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 834 186
Közösség

kobalt

a vascsoport elemei közé tartozó fém. A talajban igen változó mennyiségben található.... Tovább

kaloda

nagyobb állatok rögzítésére szolgáló, fa- v. vasrudakból készített, az állatot... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 193

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság