Nem szereti a pulykakakas a gyenge forintot

Nem szereti a pulykakakas a gyenge forintot

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A mostani helyzetben a baromfiágazat vesztét jelentené az erős forint a Gallicoop szerint. A hazai pulykahús piac majd harmadát felügyelő cég az idén növekvő nyereségre számít.Húsz éve kezdték Szentesen, ma az ország legnagyobb pulykatenyésztő és -feldolgozó integrációját működteti a Gallicoop Zrt. Akkoriban még jóformán alig lehetett a boltban pulykahúst kapni, ma a világon a harmadikok vagyunk.
Nem szereti a pulykakakas a gyenge forintot

Húsz éve kezdték Szentesen, ma az ország legnagyobb pulykatenyésztő és -feldolgozó integrációját működteti a Gallicoop Zrt. Akkoriban még jóformán alig lehetett a boltban pulykahúst kapni, ma a világon a harmadikok vagyunk – Izrael és az Amerikai Egyesült Államok után – az egy főre jutó fogyasztást illetően.

Míg a víziszárnyas-tenyésztők és feldolgozók nagy bajban vannak, addig a pulykások viszonylag bizakodóan néznek a következő időszak elébe. A gyenge forint ugyanis gátat szab az importnak, így az itthoni termelés a honi igényeket ki tudja elégíteni. A kivitelből pedig sokkal nagyobb forintbevétel származik, míg egy éve, amikor 240-250 forint volt egy euró.


Egyértelműen előnyösen hat a forint gyengülése a baromfiipari értékesítési lehetőségekre – jelentette ki Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó (GP) Zrt. elnök-vezérigazgatója a cég tegnapi tájékoztatóján.
Hozzátette: a belföldi kereslet növekszik, mivel a forint euróval szembeni árfolyamváltozása nehezíti a sokszor rossz minőségű termékek importját. Emellett a társaság tapasztalatai szerint a szomszédos államok fogyasztóinak magyarországi „vásárlói turizmusa” is élénkül. A GP versenyképességi szempontból 280-290 forintos euróárfolyamot tartana ideálisnak.
Tönkretenné a hazai baromfiágazatot, ha a hazai fizetőeszköz ennél ismét jóval erősebb (túlértékelt) lenne – állapította meg az elnök-vezérigazgató.


A kedvező piaci események nyomán a gazdasági válság eddig nem érintette tragikusan a vállalatot – fogalmazott Erdélyi István. Bár a cég óvatosságból a tavalyi 34 000 tonnánál háromezer tonnával kevesebb pulyka feldolgozását ütemezte be, összességében a múlt évihez hasonló, 24-25 milliárd forintos árbevételre számít 2009-ben is. A cég a tavalyi 128 millió forinttal szemben az idén 320 millió forint adózás előtti eredményt vár.
Megkezdi egy 5 milliárd forint értékű biogázüzem építését. Ehhez a feldolgozó hulladékait használják fel, s áramot, illetve meleg vizet állítanak majd elő a gyár számára. Ezzel évi 100 milliót takaríthatnak meg.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

eke

a talajművelés legfontosabb munkagépe. A termőföld forgatásának, lazításának, a... Tovább

emfizéma (emphysema)

olyan kóros folyamat, amikor a szerveket, szöveteket levegő-, ill. gázbuborékok hatják át.... Tovább

Tovább a lexikonra