Elképesztő, ahogy ezek az állatok képesek álcázni magukat!

Ezek az állatok profin álcázzák magukat!

Petra, AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hihetetlen, hogy ezek az állatok mennyire képesek beleolvadni a környezetükbe! Ráadásul olyan állatokat láthatunk ezeken a képeken, akikből ki se néznénk, hogy képesek így eltűnni.

Így álcázzák magukat az állatok

A túlélés sokszor nagy kihívást jelent a vadonban, különösen akkor, ha az adott állat nem éppen a tápláléklánc csúcsán helyezkedik el. Így sokkal nagyobb az esélye, hogy nála nagyobb és erősebb ragadozóknak esik áldozatul, ezért más eszközökhöz kell folyamodnia, mint a fizikai ereje. Éppen ezért fejlesztett ki nem is egy állatfaj olyan képességeket az evolúció során, aminek segítségével eggyé tudnak válni a környezetükkel. Ezeken a képeken például olyan állatok szerepelnek, amikből ki se néznénk, hogy képesek így eltűnni.

Leginkább a kaméleon ismert arról, hogy álcázza magát, de ezzel nincs egyedül. Bár az állatok többsége nem képes megváltoztatni a színét, viszont ha éppen olyan környezetbe kerülnek, ami passzol a szűrük, vagy a tolluk színéhez, szinte észre se vesszük őket. Néhány bogár és kétéltű például nagyon rafináltan meg tud bújni a fákon, vagy a falevelek között.

Néhány állatfaj viszont egyedül nem képes erre az álcázós trükkre, hanem csak akkor, ha csoportban vannak. Bár minket, embereket ők már nem tudnak becsapni, viszont például a zebrák könnyen túljárnak az oroszlánok eszén, amikor csordába verődnek. Ugyanis a csíkok sokasága miatt az oroszlán csak egy hatalmas vonalkódot lát zebracsorda helyett, viszont ha a zebra egyedül kószálna a szavannákon, azonnal kiszúrná. De ugyanez a helyzet egyes halfajokkal is, amiken fényes függőleges csíkok találhatók. Ezeknek a csíkoknak köszönhetően, amikor meglátják őket a ragadozó halak, csak egy nagy foltot látnak belőlük.

Az eddig látott állatok valóban mesterei az álcázásnak, viszont ezt a sünit már nem kell túl sokáig keresni a képen. Bár ha egy nagyobb és erősebb ragadozó próbálna ujjat húzni vele, lehet, hogy pórul járna a tüskék miatt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

5+1 legszebb balatoni táj a természet szerelmeseinek

Fedezd fel a Balaton legszebb tájait! Túrázz a Badacsonyban, barangolj a Tihanyi-félszigeten, vagy pihenj Balatonfüred és Szigliget festői vidékén.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-20

A tyúkok nyári gondozása, ezt add nekik a melegben

A nyári hónapokban a tyúkok különös figyelmet igényelnek, hiszen a meleg időjárás komoly kihívást jelenthet egy tyúknak. Legyen élettel teli a baromfiudvarod!

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánydinnye (Colocynthis citrullus [L.] Küntze)

a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, az étkezési görögdinnyéhez (Citrullus... Tovább

anyagforgalomra ható szerek

azok az anyagok, amelyek a szervezetben az asszimilációs (sejtek és szövetek felépítése,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek