Elképesztő, ahogy ezek az állatok képesek álcázni magukat!

hirdetes

Ezek az állatok profin álcázzák magukat

Petra

Hihetetlen, hogy ezek az állatok mennyire képesek beleolvadni a környezetükbe! Ráadásul olyan állatokat láthatunk ezeken a képeken, akikből ki se néznénk, hogy képesek így eltűnni.

Álca

A túlélés sokszor nagy kihívást jelent a vadonban, különösen akkor, ha az adott állat nem éppen a tápláléklánc csúcsán helyezkedik el. Így sokkal nagyobb az esélye, hogy nála nagyobb és erősebb ragadozóknak esik áldozatul, ezért más eszközökhöz kell folyamodnia, mint a fizikai ereje. Éppen ezért fejlesztett ki nem is egy állatfaj olyan képességeket az evolúció során, aminek segítségével eggyé tudnak válni a környezetükkel. Ezeken a képeken például olyan állatok szerepelnek, amikből ki se néznénk, hogy képesek így eltűnni.

 

Álca

Leginkább a kaméleon ismert arról, hogy álcázza magát, de ezzel nincs egyedül. Bár az állatok többsége nem képes megváltoztatni a színét, viszont ha éppen olyan környezetbe kerülnek, ami passzol a szűrük, vagy a tolluk színéhez, szinte észre se vesszük őket. Néhány bogár és kétéltű például nagyon rafináltan meg tud bújni a fákon, vagy a falevelek között úgy, hogy beletelik egy kis időbe, mire felfedezzük őket a képen. Sőt, ha nem kötnék az orrunkra, hogy mit kell keresni a fotókon, lehet, eszünkbe se jutna, mit kell keresni.

 

Álca

Néhány állatfaj viszont egyedül nem képes erre az álcázós trükkre, hanem csak akkor, ha csoportban vannak. Bár minket, embereket ők már nem tudnak becsapni, viszont például a zebrák könnyen túljárnak az oroszlánok eszén, amikor csordába verődnek. Ugyanis a csíkok sokasága miatt az oroszlán csak egy hatalmas vonalkódot lát zebracsorda helyett, viszont ha a zebra egyedül kószálna a szavannákon, azonnal kiszúrná. De ugyanez a helyzet egyes halfajokkal is, amiken fényes függőleges csíkok találhatók. Ezeknek a csíkoknak köszönhetően, amikor meglátják őket a ragadozó halak, csak egy nagy foltot látnak belőlük.

 

Álca

Az eddig látott állatok valóban mesterei az álcázásnak, viszont ezt a sünit már nem kell túl sokáig keresni a képen. Bár ha egy nagyobb és erősebb ragadozó próbálna ujjat húzni vele, lehet, hogy pórul járna a tüskék miatt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


nyersfehérje

a takarmányok N-tartalmú anyagainak összefoglaló elnevezése. A ny.-tartalmat úgy határozzák... Tovább

vérfoltos tojás

Ha a tojásképződéskor ( a petefészekben a tüszőhám felrdepedésekor) vérzés lép fel,akkor... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok