Elképesztő, ahogy ezek az állatok képesek álcázni magukat!

hirdetes

Ezek az állatok profin álcázzák magukat!

Petra, AN

Hihetetlen, hogy ezek az állatok mennyire képesek beleolvadni a környezetükbe! Ráadásul olyan állatokat láthatunk ezeken a képeken, akikből ki se néznénk, hogy képesek így eltűnni.

Így álcázzák magukat az állatok

A túlélés sokszor nagy kihívást jelent a vadonban, különösen akkor, ha az adott állat nem éppen a tápláléklánc csúcsán helyezkedik el. Így sokkal nagyobb az esélye, hogy nála nagyobb és erősebb ragadozóknak esik áldozatul, ezért más eszközökhöz kell folyamodnia, mint a fizikai ereje. Éppen ezért fejlesztett ki nem is egy állatfaj olyan képességeket az evolúció során, aminek segítségével eggyé tudnak válni a környezetükkel. Ezeken a képeken például olyan állatok szerepelnek, amikből ki se néznénk, hogy képesek így eltűnni.

Leginkább a kaméleon ismert arról, hogy álcázza magát, de ezzel nincs egyedül. Bár az állatok többsége nem képes megváltoztatni a színét, viszont ha éppen olyan környezetbe kerülnek, ami passzol a szűrük, vagy a tolluk színéhez, szinte észre se vesszük őket. Néhány bogár és kétéltű például nagyon rafináltan meg tud bújni a fákon, vagy a falevelek között.

Néhány állatfaj viszont egyedül nem képes erre az álcázós trükkre, hanem csak akkor, ha csoportban vannak. Bár minket, embereket ők már nem tudnak becsapni, viszont például a zebrák könnyen túljárnak az oroszlánok eszén, amikor csordába verődnek. Ugyanis a csíkok sokasága miatt az oroszlán csak egy hatalmas vonalkódot lát zebracsorda helyett, viszont ha a zebra egyedül kószálna a szavannákon, azonnal kiszúrná. De ugyanez a helyzet egyes halfajokkal is, amiken fényes függőleges csíkok találhatók. Ezeknek a csíkoknak köszönhetően, amikor meglátják őket a ragadozó halak, csak egy nagy foltot látnak belőlük.

Az eddig látott állatok valóban mesterei az álcázásnak, viszont ezt a sünit már nem kell túl sokáig keresni a képen. Bár ha egy nagyobb és erősebb ragadozó próbálna ujjat húzni vele, lehet, hogy pórul járna a tüskék miatt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


furunkulus

a bőrben a szőrtüszőkre, a mirigyekre és a szomszédos szövetekre ráterjedő, körülírt... Tovább

önemésztés (autodigeszció,autodigestio)

az a folyamat, amikor az emésztőnedvek a halál után a szöveteket bontják (pl. a gyomornedv... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek