A prestarter takarmányok jelentősége a baromfinevelés során

A prestarter takarmányok jelentősége a baromfinevelés során

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hazai baromfitartók termelési eredményei évről évre javuló tendenciát mutatnak. Ennek hátterében elsők között kell említenünk a hatalmas léptekkel fejlődő genetikai teljesítőképességet, az emelkedő istálló-technológiai színvonalat, a jobb minőségű takarmányokat.
A prestarter takarmányok jelentősége a baromfinevelés során

Célunk: jobb kezdés, jobb eredmények!

Trouw Nutrition Hungary Kft., Környe

A hazai baromfitartók termelési eredményei évről évre javuló tendenciát mutatnak. Ennek hátterében elsők között kell említenünk a hatalmas léptekkel fejlődő genetikai teljesítőképességet, az emelkedő istálló-technológiai színvonalat, a jobb minőségű takarmányokat.

Ezzel párhuzamosan számos tényező egyre több gondot jelent a baromfival foglalkozók számára, így például az állományok gyenge immunkészsége, immunszupresszív tényezők, a testtömeghez képest alacsony szív- és tüdőkapacitás, csontfejlődési zavarok, fokozott hőstresszre való hajlam. Ezt a helyzetet tovább ronthatja a rossz minőségű napos baromfi. Ez utóbbinak jó fokmérője pl. brojlercsirkében az első tíz napi elhullás (sok esetben meghaladja a 3-4%-ot!), illetve a 7. napi testtömeg, ami az optimális 160 g-tól gyakran jelentősen elmarad. A lehetséges okok között említhető a kelésgyenge, mikrobiológiailag „terhelt” madár érkezése, az alacsony induló testtömeg, a nem egységes immunháttér, a kiszáradt, eléhezett napos madár, nem megfelelő istálló-, (telep-) higiénia és -technológia, az elégtelen beltartalmú és megjelenítésű takarmány.

A takarmánygyártók számára komoly kihívást jelent a fentiekben vázolt helyzet takarmányozási eszközökkel való javítása. Ahhoz azonban, hogy a tojásból frissen kikelt csibe vagy pipe számára megfelelő összetételű és beltartalmú tápot tudjunk összeállítani, számos élettani tényezőt kell figyelembe vennünk.

A napos baromfi „ab ovo” alacsony energiatartalékkal (májglikogénnel) rendelkezik, amely órákon belül kritikus érték alá csökken, amennyiben a madár nem vesz fel takarmányt.

Ezért a lehető legkorábbi - 4-5 órán belüli - víz-és takarmányfelvétel létfontosságú!

Ennek a jelentősége nem csak a tápanyagellátás, hanem a csibe fejletlen emésztőrendszerének stimulálása is. Ebben a korban a lipáz és a tripszin enzimek aktivitása rendkívül alacsony, szekréciójuk fokozásának egyetlen módja a takarmány bélcsatornában való megjelenése.

További problémát jelent a fejletlen, alig differenciálódott immunrendszer, valamint az a tény, hogy a bélflóra kialakulása még folyamatban van. A szervezet vitamintartalékai is rapid módon csökkenek a kelés után.

Kísérletek szerint az első 24 órában a nem takarmányozott baromfi a takarmányozotthoz képest (a későbbiekben a két állomány takarmányozása ugyanaz volt) már a 7. napon 20-30 gr-os súlyhátrányban van. Ez a különbség a 42. napra 150-180 gr-ra növekszik. A kelés utáni órák hiányos takarmányozása nemcsak a testtömeg-gyarapodást, de az immunrendszer fejlődését is alapvetően meghatározza.

A Nutreco (a Trouw Nutrition Hungary Kft. anyavállalata) kutatói - a fent

leírt tényeket figyelembe véve - olyan takarmány kifejlesztését tűzték ki célul, amelynek a „felvehetősége” rendkívül jó, tehát a csibék és a pipék gyorsan megtalálják, szívesen fogyasztják. Ezt az új, innovatív baromfi prestarter tápot korábban MANA, most pedig NUTRIFUL néven forgalmazza cégünk. A Nutriful megjelenési formáját a kutatók egy speciálisan extrudált granulátumban találták meg, amelynek átmérője kevesebb, mint 2 mm, hossza 2,8 mm (±0,2 mm). Ennek a granulátumnak a szárazanyag-tartalma 92-94%, de képes 50-100%-os tömegarányban vizet felvenni, anélkül, hogy pellet formáját elveszítené. Pár óra múlva kiszárad, visszanyeri eredeti szárazanyag-tartalmát és méretét.

A termék gyártása során elért magas hőmérséklet garanciát jelent a nagyfokú mikrobiológiai tisztaságra, ami lehetővé teszi a hasznos bélflóra nyálkahártyán való korai kolonizációját. Ez a speciális mikrogranulátum jelentős, naturáliákban kifejezett előnyt mutat egy hagyományosan morzsázott táppal szemben.

A másik jellegzetessége a mélyvörös színe. Az elvégzett kísérletek tanúsága szerint a baromfifélék ezt a színt minden esetben előnyben részesítették. A nagyobb korai takarmány-felvétel következtében minden mért paraméter jobb eredményt hozott.

A készítmény összetevői esetében elsődleges követelmény volt, a kiváló emészthetőség

. A jól összeválogatott alapanyagok eredményeként még malabszorpciós szindrómában szenvedő (felszívódási rendellenességgel terhelt) madarak esetén is alacsonyabb elhullás, jobb tömeggyarapodási mutatók, homogénebb állomány volt mérhető.

A legjellegzetesebb komponens a nagy arányban bekerülő halolaj, amelynek magas omega-3 esszenciális zsírsav-tartalma kedvező hatással van az immunrendszer és az idegrendszer strukturális fejlődésére, a sejtmembránok szerkezetének védelmére. A premixalkotók tekintetében, az antioxidáns vitaminok (E-, C-vitamin) magas aránya a jellemző, ezzel is tovább erősítve a kialakulóban lévő immunsejtek integritását.

Speciális alapanyag a HyD, azaz a 25-hydroxy-D3 vitamin (a D3 vitamin aktív formája), amelynek hatékonysága messze felülmúlja a hagyományos D3-vitamin akti

vitását, aminek köszönhetően a csontszövet fejlődése robbanásszerűen indul meg.

A relatív magas Na-tartalomegyértelmű célja a takarmány- és vízfelvétel stimulálása, korlátja az ún. „nedves alom” megjelenése lehet.

A bélflóra optimalizálását, ill. az immunrendszer nem specifikus stmimulációját szolgálja az az élesztő-glucan termék, amelynek eredményeként csökken a béltartalom patogén kórokozóinak a száma, és nő a bélnyálkahártya makrofágjainak aktivitása.

A speciális illóolaj-kombináció bizonyítottan fokozza a naposbaromfi bélrendszerében alacsony mennyiségben jelen lévő hasnyálmirigy-emésztőenzimek, valamint az epe szekrécióját, növelve a zsírbontás hatékonyságát.

Hogyan használjuk ezt a NUTRIFUL prestarter tápot?

A legjobb megoldás már a keltetőben, a kelés után a csibék elé tenni úgy, hogy a kiadott takarmányhoz, annak tömegének 30%-át kitevően vizet adunk. Ekkor a mikrogranulátumok megduzzadnak anélkül, hogy szétesnének, és így a „perces-madarak” optimális takarmányává válnak.Az istállóba érkező baromfi első takarmánya szárazon, tálcára vagy csibepapírra szórva.

Milyen mennyiségben adagoljuk?

15 grammot adjunk állatonként.

Pl.: 20 000 db brojlercsibe igénye 300 kg prestarter táp.

Milyen előnyökkel jár a használata?

·

Alacsonyabb elhullás

· Homogénebb állomány

· Kevesebb állat-egészségügyi probléma

· Jobb testtömeg-gyarapodás és leadási súly

· Magasabb mellhús-kihozatal.

Ha a NUTRIFUL prestarter baromfi táppal kapcsolatban kérdése volna, kérjük, keresse kollégáinkat.

Trouw Nutrition Hungary Kft.

2851 Környe Tópart u.1.

Rendelésfelvétel (tel./fax): 34/573-573, 572

E-mail:

tnh.kornye@nutreco.com


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ivari kétalakúság (szexuális dimorfizmus)

a két ivar között megnyilvánuló különbség; a növények között kisebb mértékű, az... Tovább

Gyomirtó Gesaprim 90 WG

Az eredeti atrazin modern formulációban.Hatóanyag: 90% atrazinFelhasználható:... Tovább

Tovább a lexikonra