Praktikák megfázás ellen - Tavaszi meghűlés - Tippek a tavaszi meghűlés megelőzésére

Tavaszi meghűlés - Tippek a tavaszi megfázás ellen

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ahogy kezd melegedni az idő, mi már alig várjuk, hogy a nagykabátot dzsekire cseréljük, a csizmát pedig sportcipőre, de azért csak óvatosan a tavasszal, mert ravasz! A nap erős sugarai becsapósak lehetnek, egyik percben még úgy érezhetjük megsülünk, a másik pillanatban, mikor elbújik a nap, már a hideg rázhat. A tavaszi meghűlés a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik. Nézzük miért, és milyen egyszerű praktikákkal kerülhetjük el a bajt!

megfázás tünetei - tippek a megelőzés ellen

Mi okozza a meghűlést? 

A hosszú tél és zord időjárás után, könnyen előfordulhat a melegebb idő beköszöntével, hogy hőérzetünk becsapja testünket. Sokszor azt hinnénk, hogy elég egy lenge kabát, hogy már nem kell felvenni a pulcsit és már fürdőzhetünk is a napsütésben. Tavasszal az időjárás még meglehetősen szeszélyes lehet, a napsugarak sokszor erősen sütnek, az árnyékos részeken pedig még mindig a téli hideg levegő borzongtat meg bennünket. A szél is erősebben fújhat, ami miatt pár nap elteltével már érezhetjük is magunkon a tipikus megfázásos tüneteket, mint az orrfolyást, torokfájást, köhögést, és a rossz közérzetet.


Tavasszal mindig emlékeztessük magunkat, hogy az időjárás gyors változására nem biztos, hogy még testünk is készen áll, ugyanis télen lecsökkent a szervezetünkben a vitaminhiánya a kevesebb friss zöldség és gyümölcsfogyasztás miatt, valamint a D-vitamint is még csak most kezdjük újra magunkba szívni a napsugaraiból. Köztudott, hogy hideg, párás időben jobban terjednek a kórokozók, aminek megakadályozásában a változékony időjárás nincs segítségünkre, és zárt térben könnyebben elkaphatjuk a különböző vírusokat. A gyermekes szülők már csak tudják, hogy ez az időszak sok megbetegedéssel jár, ugyanis a gyerekek könnyen átadják egymásnak az óvodában, iskolában a kórokozókat.

Fontos a megelőzés!

Gondolkodj inkább előre és tartsd be a következő tippjeinket, hogy elkerüld a megfázást!


1.    Réteges öltözködés

A szeszélyes időjárás ellen a legjobb módszer, ha rétegesen öltözünk fel. Reggel még hűvös van, aztán meg túl meleg, de estére már megint téliesnek érezzük az időt, valamint bármikor számíthatunk esőre, mostanában akár szállingózásra is, ami megnehezíti reggelente a döntést, hogy mit is vegyünk fel. A legegyszerűbb, ha több rétegűen öltözünk és mindig van nálunk egy pulcsi, amit feltudunk kapni, ha fázunk, vagy le tudunk venni, ha melegünk van. A rétegezés miatt nem kell vastag ruhadarabokat felvennünk, mert azzal könnyen az ellenkezőjét érhetjük el, bőrünk megizzad, így a hűvösebb szél ártalmasabb lesz, mint amúgy. Válasszunk inkább jól szellőző, természetes alapanyagú ruhadarabokat.


2.    Immunrendszer támogatása

Az immunrendszerünknek plusz támogatásra van szüksége, nem csak télen, de tavasszal is, ugyanis pótolnunk kell azokat a vitaminokat, tápanyagokat, amikhez a hidegebb napokban nem férünk hozzá. Elsősorban fontos a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a tavasz beköszöntével egyre több idénynövény érik, így érdemes azokat beszereznünk. Emellett szedhetünk különböző vitaminkészítményeket, például C-vitamint és D-vitamint. Ne felejtsük el az ajánlott 2-3 liter folyadék fogyasztást sem, ami akkor a legjobb, ha tiszta vízből visszük be.

3.    Rendszeres sporttal az egészségért

Egy egészséges szervezet számára fontos a rendszeres testmozgás, amivel növelni tudjuk állóképességünket, így immunisabbak leszünk a fertőzésekkel szemben. Persze nem azt mondjuk, hogy ha sportolsz nem leszel beteg, mert mindenkivel előfordulhat, de az biztos, hogy szervezeted ellenállóbb lesz, ha meghűléssel is küszködsz, nagyobb eséllyel gyorsabban túllendülsz rajta. Ha már úgyis itt a jó idő edzhetünk a szabadég alatt is, nem kell a zsúfolt konditermeket preferálnunk. Azonban ügyeljünk arra, hogy ha megizzadtunk és megpihenünk mindig vegyünk fel egy pulóvert vagy egy dzsekit, hogy ne az izzadt bőrünket érje a még hűvösebb levegő.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyomorrepedés

lóban és nyúlban gyakori; elsőrendű oka a gyomorkitágulás, de kiválthatja az is, ha a ló... Tovább

heteroméria

a különböző, nem allél gének ellentétes hatása egy tulajdonság kialakításában. (gén-kölcsönhatás) Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek