A póréhagyma termesztése, a póréhagyma felhasználása

hirdetes

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ismerkedj meg a póréhagymával

A póréhagyma élettani hatásai

A póréhagyma energiatartalma nem magas, viszont jelentős vitamin-, illetve ásványi anyag forrás. B6-, C-, K-vitamint tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, illetve folsavat. Ásványi anyag tartalmánál meg kell említenünk a vasat, a foszfort, a káliumot és a magnéziumot, de további fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint például cinket, mangánt, vagy szelént.

Jelentős antibakteriális hatása, ez pedig a benne nagyobb mennyiségben található allicinnek köszönhető. Glikémiás indexe közepes, nagyon hasznos tápanyagtartalommal, és jótékony hatással bír a koleszterinszintre, a magas vérnyomásra, és az emberi szervezet vízháztartására. 

A póréhagyma termesztése

A póréhagyma palántázással és magvetéssel is szaporítható növény. Kedveli a közepesen kötött, tápanyagokban gazdag talajt. Magvetését általában márciusban végezzük, a magok csírázásához és a növény növekedéséhez 5 Celsius fok feletti hőmérsékletet szükséges biztosítani, optimális fejlődési hőmérséklete 19-22 Celsius fok. Két centiméter mély árokba végezzük vetését, 25 centiméteres sortávolsággal, fontos, hogy a kikelt egyedek ritkítását végezzük el fokozatosan. Az optimális tőtávolság fiatal növényeknél 5 centiméter, kifejletteknél viszont 12-15 centiméter. 

hirdetes

Vetésnél/palántázásnál javasolt a növényeket egy 5–10 cm mély árokba helyezni, majd amikor a növények tenyészidejük feléhez érnek érdemes az árkot földdel feltölteni, így megnövelhető a póréhagyma értékes fehér részének nagysága betakarításkor. Alapvetően fény és folyadékidényes növény. Itthoni körülmények között a jó terméshozam nem valószínűsíthető öntözés nélkül, de augusztus-szeptember után már nem kell öntözni.

hirdetes

Árnyékos helyen gyéren terem, egyedei kevéssé fejlődnek. A magszár képződéséhez szüksége van egy nyugalmi időszakra a növénynek, amely 1,5-2,5 hónapig tart 4-6 Celsius fokon. A végső betakarítással akár a késő őszt is meg lehet várni, télen pedig fogyasszuk bőségesen! 

(Wikipédia)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

További cikkek ebben a témában


19/2007. (III. 29.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Felújítás utáni takarítás

A lakás vagy iroda felújítása rengeteg szennyeződéssel jár, így mielőtt birtokba vennénk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség