A póréhagyma termesztése, a póréhagyma felhasználása

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ismerkedj meg a póréhagymával

A póréhagyma élettani hatásai

A póréhagyma energiatartalma nem magas, viszont jelentős vitamin-, illetve ásványi anyag forrás. B6-, C-, K-vitamint tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, illetve folsavat. Ásványi anyag tartalmánál meg kell említenünk a vasat, a foszfort, a káliumot és a magnéziumot, de további fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint például cinket, mangánt, vagy szelént.

Jelentős antibakteriális hatása, ez pedig a benne nagyobb mennyiségben található allicinnek köszönhető. Glikémiás indexe közepes, nagyon hasznos tápanyagtartalommal, és jótékony hatással bír a koleszterinszintre, a magas vérnyomásra, és az emberi szervezet vízháztartására. 

A póréhagyma termesztése

A póréhagyma palántázással és magvetéssel is szaporítható növény. Kedveli a közepesen kötött, tápanyagokban gazdag talajt. Magvetését általában márciusban végezzük, a magok csírázásához és a növény növekedéséhez 5 Celsius fok feletti hőmérsékletet szükséges biztosítani, optimális fejlődési hőmérséklete 19-22 Celsius fok. Két centiméter mély árokba végezzük vetését, 25 centiméteres sortávolsággal, fontos, hogy a kikelt egyedek ritkítását végezzük el fokozatosan. Az optimális tőtávolság fiatal növényeknél 5 centiméter, kifejletteknél viszont 12-15 centiméter. 

Vetésnél/palántázásnál javasolt a növényeket egy 5–10 cm mély árokba helyezni, majd amikor a növények tenyészidejük feléhez érnek érdemes az árkot földdel feltölteni, így megnövelhető a póréhagyma értékes fehér részének nagysága betakarításkor. Alapvetően fény és folyadékidényes növény. Itthoni körülmények között a jó terméshozam nem valószínűsíthető öntözés nélkül, de augusztus-szeptember után már nem kell öntözni.

Árnyékos helyen gyéren terem, egyedei kevéssé fejlődnek. A magszár képződéséhez szüksége van egy nyugalmi időszakra a növénynek, amely 1,5-2,5 hónapig tart 4-6 Celsius fokon. A végső betakarítással akár a késő őszt is meg lehet várni, télen pedig fogyasszuk bőségesen! 

(Wikipédia)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fogak

a szájüregben levő, a táplálék felaprózására szolgáló rágószervek. Részei: a... Tovább

Tessedik Sámuel Fõiskola (TSF-GFK)

Fõiskola Képzések: agrárkereskedelmi menedzserasszisztens; gazdálkodási és menedzsment; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség