A póréhagyma termesztése, a póréhagyma felhasználása

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes

A póréhagymának számtalan jó tulajdonsága van, ezek közül kiemelkedik, hogy egész évben termeszthető, és millióképpen fogyasztható! Ennek a finom téli zöldségnek a termesztése egyszerű, mégis van pár dolog, amit érdemes tudnotok. Mostani cikkemben mindent elmondok a póréhagymáról, annak termesztéséről, felhasználásáról, és élettani hatásairól! 

Ismerkedj meg a póréhagymával

A póréhagyma bemutatása

Az emberiség egyik legősibb kultúrnövényeként tartjuk számon a póréhagymát, mivel már az ókori Egyiptomban is ismert, kedvelt zöldségféle volt, a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Elterjedtsége nem változott, manapság is népszerű kultúrnövény, viszont az eredeti, vadonélő fajtája már csak elvétve található meg. Számos mennyiségű vitamin található benne, ezen kívül tele van fontos ásványi anyagokkal, éppen ezért élettani hatása igencsak kedvező. 

Fontos tudni, hogy a póréhagyma évelő növény, Magyarországon csak a téli fajtái képesek áttelelni. A növények magassága a 40-60 centimétert érik el, leveleinek alsó része fehér, a gyökérzete felett hüvelyszerűen, egymást burkolva hengerszerű alakzatban fejlődnek. Leveleinek folytatása zöld, a külső levélhüvelyeken zölden csíkozottak, laposak, 2-3 centiméter szélesek, ellentétes oldalról sűrűn egymásra lapolódnak.

hirdetes

Magszárat csak a második évtől hoz, ez pedig elérheti a 100-120 centimétert is. A szárak vastagsága egyenletes, merev tartású. Gömb alakú virágának átmérője 8-12 centiméter, a virágernyők szára általában 4-6 centiméter. Szirmai aprók, halvány rózsaszínűek, vagy zöldes-fehérek. 

A póréhagyma felhasználása

A francia konyha egyik elismert alapanyaga, nem véletlen, hogy az európai póréhagyma termesztésben Franciaország áll, évi 10 millió tonnás átlaggal. Hajszálgyökérzetét leszámítva az egész növényt felhasználjuk táplálékkészítésben. Élettani hatásai kedvezőek hasonló módon a többi étkezési hagymafélékhez, viszont íze és szaga nem annyira intenzív, mint például a vöröshagymáé.

hirdetes

Felhasználását tekintve igen nagy változatosságot tapasztalhatunk. Egyaránt fogyasztjuk nyersen, főve, sütve vagy szárítva. Felhasználják díszítő elemnek, salátaként, levesekben vagy fűszernövényként, de mint önálló köret is megállja helyét. Magyarországon kevésbé elterjedt. Legfőbb fogyasztói Franciaország, Anglia, Kína, India, a skandináv országok. A következő oldalon még több érdekesség vár a póréhagymáról, illetve annak termesztéséről! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-11

A nemes babér gondozása a kezdetektől: babérlevél otthoni termesztése

A nemes babér (Laurus nobilis) nem csak fűszernövényként ismert, hanem dísznövényként is kedvelt a kertben és a lakásban. Ismerd meg ezt a fűszeres csodát!

2024-10-08

Az angolkert egy varázslatos kertészeti élmény: így alakíts ki otthon

Az angolkert kialakítása egy varázslatos kertészeti élmény, ha követed ezt az útmutatót, segít neked egy igazi angolkert kialakításában. Próbáld ki Te is!

2024-10-09

Botanikai tulipán vagy törpe tulipán? Ismerd meg ezeket a vad fajtákat

A botanikai tulipánok és törpe tulipánok nem csak szépségükkel, hanem ellenállóságukkal is kiemelkednek. Ismerd meg ezeket a csodaszép vad tulipán fajtákat.

2024-08-01

Agrárhírek: Aktuális hírek a dinnyetermés és a takarmányozás témában

Agrárhírek: Utánajártunk milyen aktuális hírek és érdekességek vannak az agráriumban. A dinnyével, termesztésével és takarmányozással kapcsolatos hírek jönnek!

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-09-29

Készíts házi leveskockát és ételízesítőt – természetes, adalékmentes módon

Ha szeretnéd kicsit természetesebbé tenni az étkezésedet, készítsd el saját, adalékmentes leveskockádat otthon! Nézzük, hogyan készíts finom, házi leveskockát.

2024-09-01

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

Miért barnul a padlizsánod? Ismerd meg az 5 leggyakoribb okot és egyszerű megoldásokat, hogy egészséges, szép termést nevelhess a kertedben!

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dér

a 0°C alatti hőmérsékletű felületeken a légköri párából kicsapódó, apró... Tovább

2007. évi XVI. törvény

egyes agrár tárgyú törvények módosításáról   Az állattenyésztésrõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség