9 zöldség, aminek a termesztése nagyon egyszerű

hirdetes

Karantén – 9 pofonegyszerűen termeszthető zöldség, amikkel biztos a siker!

Szélesi Ferenc - Főkertész
9 nagyon egyszerűen termeszthető zöldség

Zöldségtermesztés otthon – Retek termesztése

Ferbuár-március között végezhetjük el a retek vetését, kivéve, ha nyári retekről (április-májusban vethető), vagy téli retekről (júliusban és augusztusban vethető) van szó. Hideg- és fagytűrő, az egyik legkorábban vethető zöldségek egyike, magjai már 2-3 Celsius fokon csírázni kezdenek. Vetése sekélyen (1-2 centiméter) történik, 15-20 centiméteres sortávolsággal. A retek leginkább a homokos, laza, tápanyagban gazdag talajt szereti. Tenyészidőszakban ápolása kapálásból, gyomlálásból, valamint öntözésből áll, a betakarítást több hullámban érdemes végezni, mert a gumók sokszor nem egységes sebességgel növekednek – a nagyobb gumók betakarítása után a fejletlenebbeknek több tápanyaghoz jutván lehetőségük van a gyorsabb fejlődéshez. 

hirdetes

Zöldségtermesztés otthon – Cukkini termesztése 

Azt érdemes tudnunk a cukkiniről, hogy egy tő másfél-két négyzetmétert is elfoglalhat, azt viszont hozzáteszem, hogy egy négytagú család számára elegendő 3-4 cukkini. Locsolás során figyeljünk, hogy a leveleit ne fröcsköljük, mert azzal könnyedén teret engedhetünk a gombás megbetegedéseknek. A cukkini jó tápanyagellátást igényel, valamint sok napfényt és vizet. A cukkinit érdemes májusban, szabad földbe vetni, termesztése során lássuk el folyamatosan érett komposzttal. A lisztharmatra, valamint a csigák, takácsatkák, és levéltetvek kártételére kell odafigyelnünk. Megelőzhetjük a bajt azzal, ha a közelbe levendulát és csombort ültetünk. 

Zöldségtermesztés otthon – Fokhagyma termesztése

hirdetes

A fokhagyma is a szuper zöldségek közé tartozik, leginkább azért, mert kis befektetéssel, öntözetlenül is termeszthető. A talajban képes átvészelni a legkeményebb hideget is, sőt, a nyári nagy meleg sem károsítja.

Zöldségtermesztés otthon – Karalábé termesztése 

Közepes tápanyagigényű, érdemes kisebb részletekbe vetni, így egyfolytában zsenge karalábét takaríthatunk be. 

Zöldségtermesztés otthon – Zeller termesztése

A zeller termesztésével kapcsolatban tudni kell, hogy körülbelül 130 napra van szükség ahhoz, hogy kifejlődjön. Tápanyagban gazdag, nedves talajra van szüksége, ezt érdemes már ősszel előkészíteni komposzttal és trágyával dúsítva.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


alkoholok

az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a... Tovább

csüd

háziállatokban az ujj csontjait képező ujjpercek közül az első ujjperc, csontos váza a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség