Mire használjam a piros árvacsalánt? Tudj meg mindent a piros árvacsalánról

Piros árvacsalán – ezért a 4 okért megéri idén gyűjteni

TK, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ahogy beköszönt a jó idő azokon a termesztett növényeinken kívül is érdemes lesz odafigyelni környezetünkre – mondjuk a piros árvacsalánra, melyet idén elmondom miért lesz hasznos Neked is gyűjteni.

Piros árvacsalán

Biztosan a Te közvetlen környezetedben is megtalálható ez az ajakosvirágúak rendjébe tartozó vadvirág, hiszen előfordulhat a legigénytelenebb környezetekben is – gyomnövények között, szántókon, tarlókon… Amennyiben a jóidőben sétálni támadna kedved, érdemes rá odafigyelni, hiszen ez azon növények közé tartozik, amiket jellegzetességük miatt, ha egyszer látunk, utána már rendkívül könnyű lesz felismerésük.


A piros árvacsalán gyűjtése elősorban felettébb biztonságos, hiszen semmilyen növény nem hasonlít rá, ami számunkra veszélyt jelentene, mégis érdemes biztosra menni – amennyiben fel szeretnénk később dolgozni, érdemes egy növényszakértővel ránézni, vagy növényhatározót használni hozzá.


Egyéves, kellemetlen szagú növény, mely vörössel futtatott, csipkés, szíves-háromszöges levelekkel és rózsapiros ajakos virágokkal rendelkezik – akár még egy virágcsokorban is meseszép lesz majd.


De miért is éri meg figyelmet szentelnünk rá? Erre több okunk is van, többek között a következők.


1.    A piros árvacsalán egy vad, ehető növény


A piros árvacsalán ehető – tulajdonképpen az egész növény. Enyhe, kissé füves, kicsit virágos íze van, a virága maga édeskés. Fogyaszthatjuk salátákba, levesekbe, turmixokba, illetve teát is lehet belőle készíteni.


Felhasználása megegyezik a legtöbb növényével. Apróra vágva használható díszítésnek, ízesítésnek – csakúgy, mint a fűszernövények.
Ugyanakkor, a legegyszerűbb megoldás, hogy kihozd a legtöbbet ebből a táplálékból, hogy alapanyagként használod egy-egy turmixhoz – ez lehet akár banán, alma, ennek csak ízlésed szab majd határt.


Amennyiben szeretnénk kihasználni a növény jótékony hatásait, az is opció lehet, hogy teát főzünk belőle. Ebben az esetben viszont érdemes odafigyelned, hiszen nagy mennyiségben hashajtó hatása megjelenhet.


2.    Rendkívül tápláló


Ennek a növénynek magas a tápanyagértéke – vitaminokban gazdag, ebből a C vitamintartalma a jelentős, viszont vas, illetve rostok is nagy mennyiségben megtalálhatóak benne. A magjában levő olaj emellett erős antioxidánsokkal van tele.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet: 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet módosítása

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

hemosziderin

a vörösvérsejteknek a szövetekben történt szétesésekor és a hemoglobin bomlásakor... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek