A peronoszpóra bemutatása

hirdetes

Peronoszpóra a kertben - Ismerd fel időben a bajt

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Minden, ami peronoszpóra

A peronoszpóra kései jelei

A kertészek általában csak akkor veszik észre a peronoszpórát növényeiken, amikor annak késői jelei a levelek felső oldalán is megjelennek. Először sárga foltok válnak láthatóvá a levelek ereinek közelében, majd azok mentén terjednek tovább a többi ér irányába. Ez a jelenség sokban hasonlít a nitrogénhiány következtében jelentkező klorózishoz (sárgilás).

A peronoszpóra végső jelei

A peronoszpóra végső stádiumában a levelek elkezdenek rohamos ütemben kiszáradni, széleik pedig felkunkorodnak. Sajnos mire a betegség idáig eljut, valószínűleg már sokkal több levélen is jelen van, és egyszerre több is hirtelen száradásnak indul. Amennyiben a peronoszpóra idáig fajul, és növényeid termései nem állnak készen a begyűjtésre, akkor esélyes, hogy le kell mondanod a következő szüretről.

hirdetes

A probléma az, hogy a növények képtelenek elegendő felületen napfényt gyűjteni maguknak a fotoszintézishez, és így nem lesz miből megérniük a terméseiknek. A peronoszpóra sokszor nem végez teljesen a növényekkel, de súlyosan korlátozza termékenységüket és gyakran ellehetetleníti a szüretelést is.

Mely növényeket fenyegeti a peronoszpóra?

A peronoszpórafélék többsége úgynevezett faj-specifikus paraziták, ami azt jelenti, hogy bizonyos változatai csak bizonyos növényfajtákat támadnak meg. Tehát például az a peronoszpóra, ami az uborkákat szállja meg, nem fog átterjedni a közeli napraforgókra.

hirdetes

No persze, a peronoszpóráknak nagyjából 600 fajtáját ismerjük, amik között vannak egész növénycsaládokat vagy növénynemzetségeket megtámadó változatok is – tehát sajnos elég nagy a lefedettségük, így sem a haszonnövények, sem a dísznövények nincsenek biztonságban tőlük. Lássuk, hogy mely növényekre érdemes odafigyelned kertedben, a következő oldalon részletesen mutatom be az összes érintett növényt, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

koplaltatás

gyógykezelés céljából az állatoktól a létfenntartáshoz szükséges táplálékmennyiség... Tovább

homeosztázis

a belső környezet állandóságának fenntartása, szabályozott stabilitása. Lehetővé teszi a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem