notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Védekezés a peronoszpóra ellen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Peronoszpóra elleni védekezés - Szakértői tanácsok

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hatékonyan a peronoszpóra ellen

Hogyan lehet megelőzni a peronoszpóra megjelenését a kertben?

Vetésforgó

Mivel a peronoszpóra faj-specifikus kórokozó, ezért vetésforgóval lehet a leghatékonyabban védekezni ellene. Ha például felüti a fejét napraforgóidon, akkor az adott ágyásba és annak közvetlen közelébe ne ültess napraforgót – meleg éghajlaton 5 évet várj ezzel, hűvösebb helyeken, kemény fagyokkal jövőre már újra ültethetsz napraforgót is. Természetesen ugyan ez a helyzet minden más növénnyel is – ne ültess kétszer ugyan olyan növényeket arra a helyre, ha el szeretnéd kerülni a visszatérő fertőzéseket.

Távolítsd el a fertőzött leveleket és növényeket

Amint észreveszed a peronoszpóra jeleit növényeiden, azonnal távolítsd el a fertőzött leveleket róluk, hogy megakadályozd, vagy legalább is csökkents a betegség további terjedését (igyekezz nem megrázni a leveleket eközben). Súlyosabb fertőzések esetében az egész növénytől meg kell válnod. A legjobb, ha elégedeted a fertőzött maradványokat. Ha hasznosítani szeretnéd őket, akkor helyezd őket olyan helyre, ahol 8-9 órán át legalább 35°C-os melegben perzselődhetnek, ami elpusztítja a peronoszpórát – ez után felhasználhatod őket komposzthalmodban.

hirdetes

Tudd, hogy hogyan kell szakszerűen öntözni

Mivel a peronoszpóra és sok más betegség a nedvességgel is képes terjedni, fontos, hogy öntözéskor ne a növények leveleit, hanem a száruk körüli talajt locsold meg. Érdemes a reggeli órákban öntözni, amikor a nap sugarai rávetődnek a növényekre, mert így még ha fel is csapódik rájuk egy kis víz, az gyorsa megszárad majd, mielőtt a spórák elterjedhetnének benne.

hirdetes

Ültess melegben

A peronoszpóra spóraképzése főleg 10-15°C-os időben történik, éppen ezért a melegebb időben ültetett növényekre kisebb veszélyt jelent.

Alkalmazz talajtakarót

A különféle talajtakarók segítenek védekezni a növényekre felcsapódó víztől és spóráktól. Továbbá, mivel segítenek megőrizni a vizet a talajban, ritkábban is kell majd öntöznöd növényeidet, ami még kevesebb esélyt ad a spóráknak a terjedésre. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

61/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termékek... Tovább

Kisvárdai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kisvárda Szent György tér 8. 4600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem