A szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettségrõl

123/2008. (IX. 16.) FVM rendelet


A szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettségrõl.


A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdésének f) pontjában, valamint a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseirõl szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következõket rendelem el:

Az intézkedés célja
1. § E rendelet célja a borkészítés során keletkezõ melléktermékek ellenõrzés melletti kivonásának, illetve a lepárlás útján történõ piaci kivonás esetén a melléktermékek begyûjtésének szabályozása a minõségi bortermelés és a környezet védelmének elõsegítése érdekében.

Fogalmak
2. § E rendelet alkalmazásában:
a) szõlõtörköly: az erjedt vagy nem erjedt friss szõlõ préselésébõl származó maradvány, amelynek tényleges vagy potenciális alkoholtartalma nyersalkoholban kifejezve legalább 2,8 liter/100 kg;
b) borseprõ: az erjedés után, a tárolás folyamán vagy az engedélyezett kezelés után a tárolóedényekben lerakódó, bort tartalmazó üledék, amelynek tényleges vagy potenciális alkoholtartalma nyersalkoholban kifejezve legalább 4 liter/100 kg;
c) borászati melléktermékek kivonása: a szõlõtörköly és borseprõ lepárlással történõ megsemmisítése vagy ellenõrzés melletti kivonása e rendeletben meghatározott feltételek szerint;
d) potenciális alkoholtartalom: annak a tiszta alkoholnak a térfogata 20 °C-os hõmérsékleten, ami a termék 100 térfogategységében található cukor e hõmérsékleten lezajló teljes erjedésével keletkezik;
e) ipari célú nyers alkohol: olyan alkohol, amit kizárólag az e rendelet szerinti támogatott lepárlásra beszállított borászati melléktermékek egyszeri lepárlásával nyernek úgy, hogy a desztillátum alkoholtartalma legalább 92 térfogatszázalék;
f) borseprõ denaturálás: a borseprõ borászati célú felhasználásra történõ alkalmatlanná tétele.

A borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettség
3. § (1) Annak a termelõnek, aki személyesen és saját birtokán
a) 25 hektolitert meghaladó, de 1000 hektoliter alatti mennyiségben állít elõ bort, vagy 25 hektolitert meghaladó, de 1000 hektoliter alatti mennyiségû bornak megfelelõ mennyiségben dolgoz fel szõlõt, annak a keletkezõ szõlõtörköly kötelezõ lepárlás útján történõ megsemmisítésérõl vagy ellenõrzés melletti kivonásáról,
b) 1000 hektoliter, vagy azt meghaladó mennyiségben állít elõ bort, vagy 1000 hektoliter, vagy azt meghaladó mennyiségû bornak megfelelõ mennyiségben dolgoz fel szõlõt, annak a keletkezõ szõlõtörköly kötelezõ lepárlás útján történõ megsemmisítésérõl,
c) 25 hektolitert meghaladó, de 500 hektoliter alatti mennyiségben állít elõ bort, vagy 25 hektolitert meghaladó, de 500 hektoliter alatti mennyiségû bornak megfelelõ mennyiségben dolgoz fel szõlõt, annak a keletkezõ borseprõ kötelezõ lepárlás útján történõ megsemmisítésérõl vagy ellenõrzés melletti kivonásáról,
d) 500 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elõ bort, vagy 500 hektolitert meghaladó mennyiségû bornak megfelelõ mennyiségben dolgoz fel szõlõt, annak a keletkezõ borseprõ kötelezõ lepárlás útján történõ megsemmisítésérõl
gondoskodnia kell.
(2) A borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettség abban az esetben tekinthetõ teljesítettnek, amennyiben az (1) bekezdés szerinti termelõ (a továbbiakban: kötelezett) legkésõbb a szõlõfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évének május 25. napjáig a keletkezett borászati melléktermékek teljes mennyiségét
a) a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által jóváhagyott lepárlóüzem részére leadja, vagy
b) amennyiben a melléktermék szõlõtörköly, azt kereskedelmi szeszfõzde részére leadja, vagy
c) ellenõrzés melletti kivonási eljárás alkalmazásával kivonja, vagy
d) amennyiben a melléktermék borseprõ, azt denaturálja és ellenõrzés melletti kivonási eljárást alkalmazó harmadik fél részére leadja.
(3) Borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettség teljesítése céljából a borpiac közös szervezésérõl szóló 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a támogatási programok, a harmadik országokkal folytatott kereskedelem, a termelési potenciál és borágazat ellenõrzése tekintetében történõ végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. június 27-i 555/2008/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: 555/2008/EK rendelet) 21. cikkének értelmében a szõlõfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évében megtermelt bor alkoholtartalmához képest a leadott borászati melléktermékekben lévõ alkohol-mennyiségnek el kell érnie
a) szõlõtörköly és borseprõ leadása esetében a 10%-ot,
b) csak szõlõtörköly leadása esetében az 5%-ot,
c) csak borseprõ leadása esetében az 5%-ot.
(4) Amennyiben a leadott borászati melléktermékek alkoholtartalma nem éri el a (3) bekezdésben meghatározott mennyiségeket, úgy a kivonásra vonatkozó kötelezettség abban az esetben tekinthetõ teljesítettnek, amennyiben a kötelezett a hiányzó alkoholmennyiséget kiegészíti a megfelelõ mennyiségû bornak az MVH által jóváhagyott lepárlóüzembe történõ, lepárlási célú leadásával.
(5) A tokaji fordítás, a tokaji máslás és a jégbor elõállítását végzõ üzemnél a borászati melléktermék kivonására vonatkozó kötelezettség szempontjából az éves termelt bormennyiséget a tokaji fordítás, a tokaji máslás és a jégbor elõállítása elõtt megtermelt bormennyiség alapján kell megállapítani.
(6) A borászati melléktermékek kivonásának kötelezettsége nem vonatkozik a tokaji fordítás, a tokaji máslás és a jégbor elõállításához felhasznált szõlõtörkölyre, illetve borseprõre.
(7) Ha a kötelezett a bor kezelésénél kékderítést alkalmazott, a keletkezett kékderítési alj kezelésérõl a külön jogszabályoknak megfelelõen köteles gondoskodni.

Ellenõrzés melletti kivonás
4. § (1) Szõlõtörköly esetében ellenõrzés melletti kivonásként a következõ eljárásokat lehet alkalmazni:
a) takarmánykészítés,
b) szerves trágyaként, annak megfelelõ mennyiségben történõ felhasználás,
c) komposzt készítésére történõ felhasználás,
d) szõlõmag, illetve szõlõmagolaj kinyerés,
e) törkölypálinka készítés,
f) exportálás az Európai Unió tagállamain kívüli országba,
g) hulladékbegyûjtõ telep vagy veszélyeshulladék-égetõmû részére történõ igazolt átadás,
h) biogáz elõállítás céljára történõ átadás.
(2) Borseprõ esetében ellenõrzés melletti kivonásként a következõ eljárásokat lehet alkalmazni:
a) borseprõpárlat készítés,
b) borkõsav vagy más anyag kivonása,
c) exportálás az Európai Unió tagállamain kívüli országba,
d) hulladékbegyûjtõ telep vagy szennyvíztisztító telep részére történõ igazolt átadás,
e) égetõmûben történõ ártalmatlanítás,
f) biogáz elõállítás céljára történõ átadás.
5. § (1) A borászati melléktermékek ellenõrzés melletti kivonását a kivonás tényleges megkezdése elõtt legalább 72 órával be kell jelenteni a Mezõgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Borminõsítési Igazgatóságának (a továbbiakban: borászati hatóság) postai úton, személyesen, elektronikusan vagy faxon.
(2) A bejelentésnek legalább az alábbi adatokat tartalmaznia kell:
a) a bejelentõ neve (cégneve), lakcíme (székhelye), adóazonosító jele vagy adószáma, egyszerûsített adóraktári száma, aláírása,
b) a borászati melléktermék ellenõrzés melletti kivonási helyének pontos megnevezése,
c) az ellenõrzés mellett kivonandó borászati melléktermék becsült mennyisége és potenciális alkoholtartalma,
d) az ellenõrzés melletti kivonás tervezett módja,
e) az ellenõrzés melletti kivonás tervezett idõpontja.

Borseprõ denaturálása
6. § (1) A borseprõ denaturálását literenként legalább 2 gramm konyhasó hozzáadásával kell elvégezni.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott módon denaturált borseprõt harmadik fél részére át kell adni a borkészítés borpiaci évének május 25. napjáig.
(3) A denaturált borseprõ átvételérõl az átvevõnek átvételi elismervényt kell kiállítania, amelynek legalább a következõ adatokat tartalmaznia kell
a) a kötelezett neve, címe, adóazonosító jele vagy adószáma, aláírása,
b) az átvevõ neve, címe, adóazonosító jele vagy adószáma, aláírása,
c) a denaturált borseprõ mennyisége literben, potenciális alkoholtartalma,
d) a denaturáláshoz felhasznált anyag megnevezése és mennyisége,
e) az engedélyezett kivonási eljárás megnevezése,
f) az átvétel helye és dátuma,
g) az átvevõ nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy az átvett melléktermék feldolgozásához vagy megsemmisítéséhez szükséges engedélyekkel rendelkezik.
(4) Az átvételi elismervényt két példányban kell kiállítani. Egy példány a kötelezettet, egy pedig az átvevõt illeti meg.

A borászati melléktermékek elszámolása
7. § (1) A kötelezettnek a kivonás tényét - az idõpont, a borászati melléktermék típusa, a mennyiség és alkoholtartalom, a szõlõtörköly és borseprõ kivonás módjának feltüntetésével - a kivonás napján be kell jegyeznie a pincekönyvbe.
(2) A szõlõtörköly és a borseprõ kivonásával kapcsolatban keletkezett összes bizonylatot és a kivonáshoz szükséges hatósági engedélyeket a kötelezettnek a kötelezettség teljesítését követõ ötödik naptári év végéig meg kell õriznie, és ellenõrzés esetén az ellenõrzést végzõ hatóságoknak be kell mutatnia.
(3) Azon kötelezettnek, aki a 3. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti lepárlóüzem részére adja le a borászati mellékterméket, az adott borpiaci év január 15. napjáig az MVH részére be kell nyújtani a szõlészeti és borászati adatszolgáltatás rendjérõl és a nem hegyközségi településeken a közigazgatási feladatokat ellátó hegyközségek meghatározásáról szóló 96/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 8. számú melléklete szerinti, az illetékes hegybíró által ellenjegyzett termelési jelentés másolatait, valamint azoknak az MVH által közleményben közzétett formanyomtatvány szerinti összesítõjét.

A borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettség megszegése esetén alkalmazandó jogkövetkezmények
8. § (1) Az adatszolgáltatást nem vagy nem megfelelõ módon teljesítõ kötelezettet az MVH a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseirõl szóló 2007. évi XVII. törvény (a továbbiakban: eljárási törvény) 71. §-a szerinti mulasztási bírsággal sújthatja.
(2) Aki a borászati melléktermék kivonási kötelezettségének nem tett eleget, az a következõ borpiaci évben nem részesülhet az 1493/1999/EK, az 1782/2003/EK, az 1290/2005/EK és a 3/2008/EK rendelet módosításáról, valamint a 2392/86/EGK és az 1493/1999/EK rendelet hatályon kívül helyezésérõl szóló, 2008. június 6-i 479/2008/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: 479/2008/EK rendelet) 9-10., valamint 12-19. cikkében meghatározott támogatásokból.
(3) Amennyiben borászati hatóság vagy a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága (a továbbiakban: VPOP) az ellenõrzése során megállapítja, hogy kötelezett nem teljesíti a borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettségét, az ellenõrzésrõl készült jegyzõkönyvet 15 napon belül megküldi az MVH részére. Az MVH a jegyzõkönyv alapján a kötelezettet határozattal kizárja a következõ borpiaci év vonatkozásában a (2) bekezdésben meghatározott támogatásokból. Az MVH a határozat egy példányát megküldi a borászati hatóság részére.


címkék:
Kapcsolódó cikkek
Bálint gazda születésnapja

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda szinte mindenki számára ismert szakember volt. Egy népszerű videóval emlékezünk Bálint gazdára, az ország kertészére születésnapján.  Továbbá, nézd meg...

zöld paradicsom ehető vagy mérgező

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. Miközben egyesek ízletes csemegének tartják, mások óvva intenek a fogyasztásától. De vajon mi...

rezgő virág jellegzetességei

A légies szépségű rezgő virág, ami eleganciát kölcsönöz kertednek!

A rezgő virág (Gypsophila), más néven buglyos fátyolvirág vagy rezgő hópehely, az egyik legszebb és legkecsesebb virág, amit kertünkbe ültethetünk. Légies megjelenése és...

fa ültetés nyáron

Fa ültetése nyáron? Felfedjük a titkokat, hogyan lehet a melegben is sikerrel járni!

A faültetés nagyszerű módja annak, hogy hozzájáruljunk környezetünk védelméhez, javítsuk otthonunk környezetét, és hosszú távú értéket teremtsünk. A tipikus faültetési...

magyar virágok amik őshonosak

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar kertek varázslatos oázisokká válhatnak, ha az őshonos, magyar virágok sokszínűségét és szépségét használjuk fel. Ezek a virágok nemcsak esztétikai élményt...

madárinfluenza vírus tény

Madárinfluenza - ezt a tényt kevesen tudják róla

A madárinfluenza, más néven avian influenza, egy vírusos betegség, amely elsősorban madarakat érint, de bizonyos törzsei képesek átterjedni más állatokra és akár emberekre is....

kerti növények szaporítása házilag

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy izgalmas és kihívásokkal teli feladat. A kertészkedés szerelmesei számára nincs is nagyobb öröm, mint amikor saját maguk szaporítják kedvenc...

gyomnövények kiirtása

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

A gyönyörű kert titka a gondosan ápolt növények és a folyamatos karbantartás. Azonban vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat. Ezek...

árnyéktűrő növények a fa alatt

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

A kertészkedés egyik legnagyobb kihívása a fák alatti területek beültetése amihez remek segítséget jelentenek az árnyéktűrő növények. A fák lombkoronája alatti terület...

aszály kihívásai

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban. Az...

balatoni tájak

5+1 legszebb balatoni táj a természet szerelmeseinek

A Balaton vidéke nem csak a nyári strandolásról szól. A természeti kincsekben bővelkedő régió változatos tájaival, lenyűgöző növény- és állatvilágával, valamint festői...

tyúkok gondozása a forróságban

A tyúkok nyári gondozása, ezt add nekik a melegben

A nyári hónapokban a tyúkok különös figyelmet igényelnek, hiszen a meleg időjárás komoly kihívást jelenthet számukra. Ahhoz, hogy egy tyúk egészséges és produktív maradjon,...