notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettségrõl

123/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Hirdetés

A szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettségrõl.


A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdésének f) pontjában, valamint a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseirõl szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következõket rendelem el:

Az intézkedés célja
1. § E rendelet célja a borkészítés során keletkezõ melléktermékek ellenõrzés melletti kivonásának, illetve a lepárlás útján történõ piaci kivonás esetén a melléktermékek begyûjtésének szabályozása a minõségi bortermelés és a környezet védelmének elõsegítése érdekében.

Fogalmak
2. § E rendelet alkalmazásában:
a) szõlõtörköly: az erjedt vagy nem erjedt friss szõlõ préselésébõl származó maradvány, amelynek tényleges vagy potenciális alkoholtartalma nyersalkoholban kifejezve legalább 2,8 liter/100 kg;
b) borseprõ: az erjedés után, a tárolás folyamán vagy az engedélyezett kezelés után a tárolóedényekben lerakódó, bort tartalmazó üledék, amelynek tényleges vagy potenciális alkoholtartalma nyersalkoholban kifejezve legalább 4 liter/100 kg;
c) borászati melléktermékek kivonása: a szõlõtörköly és borseprõ lepárlással történõ megsemmisítése vagy ellenõrzés melletti kivonása e rendeletben meghatározott feltételek szerint;
d) potenciális alkoholtartalom: annak a tiszta alkoholnak a térfogata 20 °C-os hõmérsékleten, ami a termék 100 térfogategységében található cukor e hõmérsékleten lezajló teljes erjedésével keletkezik;
e) ipari célú nyers alkohol: olyan alkohol, amit kizárólag az e rendelet szerinti támogatott lepárlásra beszállított borászati melléktermékek egyszeri lepárlásával nyernek úgy, hogy a desztillátum alkoholtartalma legalább 92 térfogatszázalék;
f) borseprõ denaturálás: a borseprõ borászati célú felhasználásra történõ alkalmatlanná tétele.

A borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettség
3. § (1) Annak a termelõnek, aki személyesen és saját birtokán
a) 25 hektolitert meghaladó, de 1000 hektoliter alatti mennyiségben állít elõ bort, vagy 25 hektolitert meghaladó, de 1000 hektoliter alatti mennyiségû bornak megfelelõ mennyiségben dolgoz fel szõlõt, annak a keletkezõ szõlõtörköly kötelezõ lepárlás útján történõ megsemmisítésérõl vagy ellenõrzés melletti kivonásáról,
b) 1000 hektoliter, vagy azt meghaladó mennyiségben állít elõ bort, vagy 1000 hektoliter, vagy azt meghaladó mennyiségû bornak megfelelõ mennyiségben dolgoz fel szõlõt, annak a keletkezõ szõlõtörköly kötelezõ lepárlás útján történõ megsemmisítésérõl,
c) 25 hektolitert meghaladó, de 500 hektoliter alatti mennyiségben állít elõ bort, vagy 25 hektolitert meghaladó, de 500 hektoliter alatti mennyiségû bornak megfelelõ mennyiségben dolgoz fel szõlõt, annak a keletkezõ borseprõ kötelezõ lepárlás útján történõ megsemmisítésérõl vagy ellenõrzés melletti kivonásáról,
d) 500 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elõ bort, vagy 500 hektolitert meghaladó mennyiségû bornak megfelelõ mennyiségben dolgoz fel szõlõt, annak a keletkezõ borseprõ kötelezõ lepárlás útján történõ megsemmisítésérõl
gondoskodnia kell.
(2) A borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettség abban az esetben tekinthetõ teljesítettnek, amennyiben az (1) bekezdés szerinti termelõ (a továbbiakban: kötelezett) legkésõbb a szõlõfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évének május 25. napjáig a keletkezett borászati melléktermékek teljes mennyiségét
a) a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által jóváhagyott lepárlóüzem részére leadja, vagy
b) amennyiben a melléktermék szõlõtörköly, azt kereskedelmi szeszfõzde részére leadja, vagy
c) ellenõrzés melletti kivonási eljárás alkalmazásával kivonja, vagy
d) amennyiben a melléktermék borseprõ, azt denaturálja és ellenõrzés melletti kivonási eljárást alkalmazó harmadik fél részére leadja.
(3) Borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettség teljesítése céljából a borpiac közös szervezésérõl szóló 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a támogatási programok, a harmadik országokkal folytatott kereskedelem, a termelési potenciál és borágazat ellenõrzése tekintetében történõ végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. június 27-i 555/2008/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: 555/2008/EK rendelet) 21. cikkének értelmében a szõlõfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évében megtermelt bor alkoholtartalmához képest a leadott borászati melléktermékekben lévõ alkohol-mennyiségnek el kell érnie
a) szõlõtörköly és borseprõ leadása esetében a 10%-ot,
b) csak szõlõtörköly leadása esetében az 5%-ot,
c) csak borseprõ leadása esetében az 5%-ot.
(4) Amennyiben a leadott borászati melléktermékek alkoholtartalma nem éri el a (3) bekezdésben meghatározott mennyiségeket, úgy a kivonásra vonatkozó kötelezettség abban az esetben tekinthetõ teljesítettnek, amennyiben a kötelezett a hiányzó alkoholmennyiséget kiegészíti a megfelelõ mennyiségû bornak az MVH által jóváhagyott lepárlóüzembe történõ, lepárlási célú leadásával.
(5) A tokaji fordítás, a tokaji máslás és a jégbor elõállítását végzõ üzemnél a borászati melléktermék kivonására vonatkozó kötelezettség szempontjából az éves termelt bormennyiséget a tokaji fordítás, a tokaji máslás és a jégbor elõállítása elõtt megtermelt bormennyiség alapján kell megállapítani.
(6) A borászati melléktermékek kivonásának kötelezettsége nem vonatkozik a tokaji fordítás, a tokaji máslás és a jégbor elõállításához felhasznált szõlõtörkölyre, illetve borseprõre.
(7) Ha a kötelezett a bor kezelésénél kékderítést alkalmazott, a keletkezett kékderítési alj kezelésérõl a külön jogszabályoknak megfelelõen köteles gondoskodni.

Ellenõrzés melletti kivonás
4. § (1) Szõlõtörköly esetében ellenõrzés melletti kivonásként a következõ eljárásokat lehet alkalmazni:
a) takarmánykészítés,
b) szerves trágyaként, annak megfelelõ mennyiségben történõ felhasználás,
c) komposzt készítésére történõ felhasználás,
d) szõlõmag, illetve szõlõmagolaj kinyerés,
e) törkölypálinka készítés,
f) exportálás az Európai Unió tagállamain kívüli országba,
g) hulladékbegyûjtõ telep vagy veszélyeshulladék-égetõmû részére történõ igazolt átadás,
h) biogáz elõállítás céljára történõ átadás.
(2) Borseprõ esetében ellenõrzés melletti kivonásként a következõ eljárásokat lehet alkalmazni:
a) borseprõpárlat készítés,
b) borkõsav vagy más anyag kivonása,
c) exportálás az Európai Unió tagállamain kívüli országba,
d) hulladékbegyûjtõ telep vagy szennyvíztisztító telep részére történõ igazolt átadás,
e) égetõmûben történõ ártalmatlanítás,
f) biogáz elõállítás céljára történõ átadás.
5. § (1) A borászati melléktermékek ellenõrzés melletti kivonását a kivonás tényleges megkezdése elõtt legalább 72 órával be kell jelenteni a Mezõgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Borminõsítési Igazgatóságának (a továbbiakban: borászati hatóság) postai úton, személyesen, elektronikusan vagy faxon.
(2) A bejelentésnek legalább az alábbi adatokat tartalmaznia kell:
a) a bejelentõ neve (cégneve), lakcíme (székhelye), adóazonosító jele vagy adószáma, egyszerûsített adóraktári száma, aláírása,
b) a borászati melléktermék ellenõrzés melletti kivonási helyének pontos megnevezése,
c) az ellenõrzés mellett kivonandó borászati melléktermék becsült mennyisége és potenciális alkoholtartalma,
d) az ellenõrzés melletti kivonás tervezett módja,
e) az ellenõrzés melletti kivonás tervezett idõpontja.

Borseprõ denaturálása
6. § (1) A borseprõ denaturálását literenként legalább 2 gramm konyhasó hozzáadásával kell elvégezni.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott módon denaturált borseprõt harmadik fél részére át kell adni a borkészítés borpiaci évének május 25. napjáig.
(3) A denaturált borseprõ átvételérõl az átvevõnek átvételi elismervényt kell kiállítania, amelynek legalább a következõ adatokat tartalmaznia kell
a) a kötelezett neve, címe, adóazonosító jele vagy adószáma, aláírása,
b) az átvevõ neve, címe, adóazonosító jele vagy adószáma, aláírása,
c) a denaturált borseprõ mennyisége literben, potenciális alkoholtartalma,
d) a denaturáláshoz felhasznált anyag megnevezése és mennyisége,
e) az engedélyezett kivonási eljárás megnevezése,
f) az átvétel helye és dátuma,
g) az átvevõ nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy az átvett melléktermék feldolgozásához vagy megsemmisítéséhez szükséges engedélyekkel rendelkezik.
(4) Az átvételi elismervényt két példányban kell kiállítani. Egy példány a kötelezettet, egy pedig az átvevõt illeti meg.

A borászati melléktermékek elszámolása
7. § (1) A kötelezettnek a kivonás tényét - az idõpont, a borászati melléktermék típusa, a mennyiség és alkoholtartalom, a szõlõtörköly és borseprõ kivonás módjának feltüntetésével - a kivonás napján be kell jegyeznie a pincekönyvbe.
(2) A szõlõtörköly és a borseprõ kivonásával kapcsolatban keletkezett összes bizonylatot és a kivonáshoz szükséges hatósági engedélyeket a kötelezettnek a kötelezettség teljesítését követõ ötödik naptári év végéig meg kell õriznie, és ellenõrzés esetén az ellenõrzést végzõ hatóságoknak be kell mutatnia.
(3) Azon kötelezettnek, aki a 3. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti lepárlóüzem részére adja le a borászati mellékterméket, az adott borpiaci év január 15. napjáig az MVH részére be kell nyújtani a szõlészeti és borászati adatszolgáltatás rendjérõl és a nem hegyközségi településeken a közigazgatási feladatokat ellátó hegyközségek meghatározásáról szóló 96/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 8. számú melléklete szerinti, az illetékes hegybíró által ellenjegyzett termelési jelentés másolatait, valamint azoknak az MVH által közleményben közzétett formanyomtatvány szerinti összesítõjét.

A borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettség megszegése esetén alkalmazandó jogkövetkezmények
8. § (1) Az adatszolgáltatást nem vagy nem megfelelõ módon teljesítõ kötelezettet az MVH a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseirõl szóló 2007. évi XVII. törvény (a továbbiakban: eljárási törvény) 71. §-a szerinti mulasztási bírsággal sújthatja.
(2) Aki a borászati melléktermék kivonási kötelezettségének nem tett eleget, az a következõ borpiaci évben nem részesülhet az 1493/1999/EK, az 1782/2003/EK, az 1290/2005/EK és a 3/2008/EK rendelet módosításáról, valamint a 2392/86/EGK és az 1493/1999/EK rendelet hatályon kívül helyezésérõl szóló, 2008. június 6-i 479/2008/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: 479/2008/EK rendelet) 9-10., valamint 12-19. cikkében meghatározott támogatásokból.
(3) Amennyiben borászati hatóság vagy a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága (a továbbiakban: VPOP) az ellenõrzése során megállapítja, hogy kötelezett nem teljesíti a borászati melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettségét, az ellenõrzésrõl készült jegyzõkönyvet 15 napon belül megküldi az MVH részére. Az MVH a jegyzõkönyv alapján a kötelezettet határozattal kizárja a következõ borpiaci év vonatkozásában a (2) bekezdésben meghatározott támogatásokból. Az MVH a határozat egy példányát megküldi a borászati hatóság részére.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 243

Átlagos értékelés: 5.0

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Ismerd meg a magyarországi madarakat

Kertünk csodálatos madarai – Bemutatom a magyarországi madarakat (1. rész)

Egy páratlan cikket hoztam most nektek, aminek folytatása is lesz. Ismerjétek meg ti is közelebbről a kertjeinkben található csodálatosan szép madárkákat! Figyelem, nemcsak a...

Felejtsd el a hámozást

10+1 zöldség és gyümölcs, amit vétek meghámozni!

Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Sőt, léteznek olyan finomságok, amiket egyenesen bűn megszabadítani a külső burkától, nézzük, melyek ezek! 

Ismerd meg a szegfűszeg hatásait

A sokoldalú csodamirtusz – A szegfűszeg felhasználása

Ha azt mondom, hogy szegfűszeg, akkor biztos mindenkinek eszébe jut a finom forralt bor, ugye? Azt viszont kevesen tudják, hogy számtalan módon fel lehet használni ezt a csodamirtuszt,...

Szupernövényünk – A kiwano

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

Egy egzotikus gyümölcsöt mutatok most be nektek, amiről eddig még szinte senki sem hallott. Extrém kinézetű, de egyáltalán nem földönkívüli, ráadásul a jövő egyik...

Megjelent a szobanövényeknek szóló mesekönyv

Itt a világ első növényeknek szóló mesekönyve!

Ezt is megéltük, nem is tudom, hogy tudtunk eddig létezni nélküle, azt pedig főleg nem tudom, hogy a növények hogyan élhettek eddig nélküle…Itt a világ első mesekönyve,...

A paradicsomot ne tedd a hűtőbe

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Az emberek többsége abban a tévhitben él, hogy a zöldségeknek a hűtőben van a helyük. Ez viszont egyáltalán nem így van, tartsatok velem, és tudjátok meg, miért nem szabad...

Megérkezett a legjobb karácsonyi filmek listája

Karácsonyi filmek, amiket sosem ununk meg!

Nincs karácsony közös filmnézés nélkül, ezért összegyűjtöttem nektek a legjobb karácsonyi filmeket. Az örök klasszikusok mellett érdemes az újabbak közül is szemezgetni....

Igyunk gyógyteákat

Vedd fel a harcot a betegségekkel - Gyógyteák a téli hónapokra

Az őszi/téli időszakokban nagy szüksége van szervezetünknek a támogatásra, mivel nagyon sok veszély fenyegeti. Mostani cikkemben olyan gyógyteákat mutatok nektek, amik segítenek...

300 000 forintos bírság fűtésért

Te is ezzel fűtesz? – 300 000 forintos büntetésre számíthatsz!

A hideg együtt kapcsolják a fűtést a legtöbb háztartásban, amivel nincs is semmi baj, nem szükséges fáznunk. Sokan a gázfűtésre esküsznek, mások a fával való tüzelésre,...

Tiltólistán a magyar baromfi

Tiltólistára került a magyar baromfi!

Kiadtak egy listát, mégpedig az olasz élelmiszertermelők szövetsége által, amiben az olasz piacokon előforduló veszélyes élelmiszerek szerepelnek. Ezen a listán sajnálatos...

Érdekességek a marcipánról

Így készül az isteni házi marcipán!

Szerintem mindenki szereti, nálam örök kedvenc marad, de azóta imádom a legjobban, amióta tudom, hogyan készíthetem el saját kezűleg. Most azt a receptet mutatom meg nektek, ami...

A kenyérlángos elkészítése

A magyarok pizzája – így készül a legtökéletesebb kenyérlángos!

Az egyik legjobb dolog a világon, főleg télen, alig várjuk már a karácsonyi vásárokat, hiszen itt készítik a legfinomabb forralt borokat és persze a legjobb kenyérlángosokat, de...