Pergola építése

Így építs saját pergolát kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Létezik egy szerkezet, ami nem biztosít védelmet a napfény, eső vagy hó elől. Akkor mégis miért érdemes egyáltalán elkészíteni? A szóban forgó szerkezet nem rendelkezik falakkal és tetővel, így úgy különít el egy szabadtéri területet, hogy nem zárja be azt szigorúbb határok közé.

Építs te is pergolát

Ez a szerkezet nem más, mint a pergola – a hátsó kertek egyik legnépszerűbb építménye. A pergolák az olasz reneszánsz kertek gyakori elmei voltak, gyakran járdák elfedésére, vagy lugasként használták őket. Manapság átjáróként vagy kerted központi elemének kiemelésére is alkalmazhatók. Egy futónövénnyel pedig biztosíthatod, hogy a forró napokon is árnyékot garantál kertedben.

Az itt látható pergola 8x8 láb (2,4 x 2,4 méter) területű, de a méretek első sorban azon múlnak majd, hogy mekkora helyre szeretnéd beépíteni, ez alapján tehát lehet kisebb, vagy akár nagyobb is a végeredmény. A projekt során cédrusfa került felhasználásra strapabírósága miatt, de természetesen más faanyagot is használhattok!

1. Az oszlopok elhelyezése

Az oszlopok 4x4”-os (10x10cm) nyomás kezelt központi részekből és az azokat elfedő 1x1” (2,5x2,5 cm) cédruslemezekből állnak. Az oszlopokat fémbiztosítékokkal kell rögzíteni a betonalaphoz. Ha nem betonra építkezel, akkor érdemes hosszabb oszlopokat használni, és a fagyásréteg alá beásni őket a talajba.

Jelöld ki az oszlopok pozícióit és jelöld meg a csavarok helyét is. A példában ¼”-os (0,63cm) csavarok kerültek a 3/16”-os lyukakba, amelyek ütvefúróval kerültek kialakításra.

Tartsd függőlegesen az oszlopokat, mialatt a beszögeled őket a fémbiztosítékokba.

 

2. A tartógerendák felszerelése

Vágj méretre 4 db 2x6”-os (5x15cm) tartógerendát. A gerendák végén alakíts ki (ízlés szerint) lekerekített vágásokat, amiket egy egyszerű íves sablonnal rajzolhatsz meg, és vághatsz ki. Szorítsd a gerendákat az oszlopokhoz és ellenőrizd, hogy vízszintesek legyenek. Ezt követően rögzítsd mindkét végét az oszlopokhoz 4-4 3”-os (7,6cm) 10-es csavarokkal.

A gerendapáros második gerendájának felszerelésekor ellenőrizd, hogy a két gerenda teljesen vízszintben legyenek egymással, mielőtt a következőt rögzítenéd az oszlopokhoz.

3. A keresztgerendák felszerelése

A 2x6”-os (5x15cm) gerendákat be kell vágni, hogy illeszkedjenek az előbb felszerelt tartógerendákra. Ehhez megfelelő körfűrészre (vagy hasonló vágóeszközre) lesz szükséged. Ügyelj rá, hogy a bevágásokat megfelelő távolságra és méretben készítsd el, hogy a keresztgerendák tökéletesen ráilleszthetők legyenek a tartógerendákra.

Ezután vágd ki az íves motívumokat a gerendák végén.

A keresztgerenda párokat először az oszlopok köré rögzítsd a tartógerendákra csavarokkal. Ez után három másik pár keresztgerendát is szerelj fel egyenlő távolságokra egymástól (a párok száma a pergola méretétől függ – a példában 2,4x2,4 méteres pergolával dolgozunk).

4. Az oszlopok burkolása és a merevítő rudak

A burkoló lemezeket vágd méretre hosszban és szélességben is. A lemezeket be kell vágnod a felső végükön, hogy illeszkedjenek a tartógerendákhoz, de alternatív burkolási megoldásokat is alkalmazhatsz ezeken a kényesebb részeken. A lemezeket építészeti ragasztóval és szögekkel erősítsd az oszlopokhoz.

A ferde merevítő rudakat 2x6”-os (5x15cm) lécekből alakítsd ki. A lécek végét 45°-ban vágd be és jelöld ki az enyhe íves bevágás vonalát azon az oldalon, amely lefelé mutat majd. Miután ez a vágás is kész, csavarozd a merevítőket a gerendákhoz.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alloxidum-nátrium-hatóanyagú gyomirtó szer

a ->szelektív hatású gyomirtó szerek csoportjába tartozik. A magról kelő egyszikű gyomokat... Tovább

esszenciális zsírsavak (nélkülözhetetlen zsírsavak)

több (kettő, három v. négy) kettős kötést tartalmazó, telítetlen zsírsavak, amelyeket a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek