Penészes ételek elfogyasztása

hirdetes

Penészes ételt ettem, lehet tőle bajom? Most mindenre választ kapsz!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nagyon sok embertől hallottam már azt, hogy semmit sem szabad kidobni, ha lejár valaminek a szavatossága, azt is el lehet fogyasztani, de még azt is, ami penészes, csak le kell vágni róla a penészes részeket…Sokan viszont félnek a penészes ételektől, ez a cikk éppen ezért íródott, most kiderül, ártunk-e egészségünknek, ha megesszük az ilyen ételeket!

Penészes étel fogyasztása

Először is nézzük meg, mi az a penész! 

A penészgombák a soksejtű, hifás gombák egy csoportja, amelyet külső megjelenésük és életmódjuk miatt sorolnak egy kategóriába. Az ide tartozó több ezer faj rendszertani szempontból távol állhat egymástól. Különböző felületeken (főleg szerves anyagon) változatos színű bevonatot képeznek. Bolyhos megjelenésüket a nagy számban termelt spóratartóknak köszönhetik. A penészgombák lebontják a közvetlen környezetükben található szerves anyagokat, ezzel az élelmiszerek megromlását vagy az épületek szerkezeti elemeinek meggyengülést okozhatják.

A penészgombák és spóráik gyakorlatilag mindenütt ott vannak, a házipor egy részét a spóráik teszik ki. A penész jellegzetes, szőrösen növekedő gombafajták gyűjtőneve. A penészes ételt leginkább a színéről ismerhetjük fel, ugyanis a penész zöldes, kékes, szürkés, szőrös, puhának tűnő foltokként jelenik meg a különböző élelmiszereken. 

hirdetes

A penész felhasználása

A penészt fel szokták használni az élelmiszeriparban és a gyógyászatban egyaránt. A japán konyhaművészetben régóta használják az ún. kódzsi penészeket, az Aspergillus oryzae és A. sojae fajokat. Segítségükkel erjesztik a szóját szójaszósszá és szójapasztává és ezek bontják le a rizs keményítőtartalmát a szake, a sócsú és más égetett szeszes italok készítésénél. Penésszel készül az erjesztett, szárított tonhal, a kacuobusi is. A Monascus purpureus penészgomba rizsen való növesztésével állítják elő a vörös rizsélesztőt, amelynek koleszterincsökkentő hatást tulajdonítanak.

Európában a penészkultúrákat a szalámi érlelése során alkalmazzák, hogy megakadályozzák a bakteriális romlást és fokozzák az ízt. A szalámi felszínén látható fehér bevonat a Penicillium nalgiovensé-től származik. A legismertebb, penészgombák által termelt, gyógyászatban alkalmazott szer a Penicillium (vitatott, hogy Fleming eredeti felfedezése melyik fajjal történt, lehetett P. notatum, P. chrysogenium vagy P. rubens) által termelt penicillin, amelynek antibakteriális hatását véletlenül vette észre Alexander Fleming.

hirdetes

Fleming azonban nem tudott eleget előállítani belőle ahhoz, hogy gyógyszerként használható legyen; ezt a munkát Howard Florey és Ernst Chain végezte el. Ipari méretű gyártására a második világháború alatt került sor. Egyes koleszterincsökkentő gyógyszereket eredetileg penészgombák termeltek (mint az Aspergillus terreus a lovasztatint). A szervátültetéseknél immunszupresszánsként alkalmazott ciklosporint a Tolypocladium inflatum penészből izolálták. Most akkor káros vagy hasznos a penész? A következő oldalon elmondom, mi történik a szervezeteddel, ha penészes ételt fogyasztasz! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-23

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaptunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Nézzük meg ezt az esetet!

2021-06-18

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Most ismerd meg őt Te is!

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

További cikkek ebben a témában


franciaperje (magasperje, Arrhenatherum elatius [L.] Presl.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó, laza bokrú, bojtos gyökerű, magasra növő szálfű... Tovább

bradfordi gyapjúfinomsági fokozatok

a fésűs szövetek angliai központjában, Bradfordban készült minősítőskálát elsősorban a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert