Az őszi csodanövény, a pemetefű (Marrubium vulgare) már több mint kétezer évvel ezelőtt ismert és elismert gyógyító hatásokkal rendelkező csodanövény volt.

Az őszi csoda gyógynövény: ilyen jótékony hatásai vannak a pemetefűnek!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az emberiség évezredek óta fedezi fel és használja a természet gyógynövényeit. Az egyik ilyen növény, a pemetefű (Marrubium vulgare), már a híres római orvos, Galenus idején ismert volt, és ajánlotta gyógyító tulajdonságait. Ez a növény egyedülálló, hiszen nemcsak egészségügyi előnyöket kínál, hanem káprázatosan szép is. Az alábbiakban mélyebben belemerülünk a pemetefű gyógyító erejébe és annak sokoldalú alkalmazásába. 

pemetefű

A pemetefű: honnan származik?

A Marrubium vulgare a Földközi-tenger vidékén és Közép-Ázsiában őshonos növény, de megtalálható száraz, meleg területeken és gyepekben is. Hazánkban is megtalálható, és számos területen termesztik gyógynövényként. A pemetefű gyógyító hatásai az évszakváltás idején különösen fontosak, mivel a hidegebb időjárás sokakat érintő légúti megbetegedéseket hoz magával.

Mitől olyan értékes gyógynövény a pemetefű?

A pemetefű lágyszárú növény, négyszögletes szárral. Levelei fehéren gyapjasak, tojásdad alakúak, és csipkés szélűek. Fonáki részük ráncos, ami a növény egyedi megjelenését adja. A drogja a virágzó hajtás, amely különféle hasznos anyagokat tartalmaz, mint például 0,3-1,0 százalék diterpén típusú keserűanyagot, 5-7 százalék cseranyagot, nyálkaanyagokat és kevés illóolajat. Ezek a vegyületek teszik a pemetefűt olyan értékes gyógynövénnyé.

A pemetefű csodás hatása a légutakra 

A pemetefű forrázata, vagyis teája, hosszú ideje használt gyógymód légúti megbetegedések, például köhögés esetén. A tea enyhítheti a köhögést és segíthet a légutak tisztításában. A pemetefű tea kellemesen keserű, ami hozzájárul az egészségmegőrző hatásához. Azonban ne csak ebben a formában alkalmazd! A pemetefű étvágyjavító hatása is közismert, így étkezések előtt is fogyaszthatod, ha étvágytalannak érzed magad.

Mire jó még a pemetefű?

Azonkívül, hogy a pemetefű teája hasznos, a növény más formákban is alkalmazható. Például sok gyógyszerészeti cég használja gyógycukorkák, szirupok és egyéb gyógyászati termékek alkotórészeként. Ezek a termékek különösen hasznosak lehetnek a gyermekek számára, akik ellenállnak a keserű gyógyszereknek, mivel a pemetefű természetes keserűsége enyhén és kellemesen felfogható.

A pemetefű egy igazi őszi csodanövény

A pemetefű tehát nem csupán egy egyszerű gyomnövény, hanem egy igazi őszi csoda gyógynövény, amely számos jótékony hatással rendelkezik. Legyen szó légúti megbetegedésekről vagy étvágyjavításról, a pemetefű teája és más formákban történő felhasználása hozzájárulhat az egészségmegőrzéshez és a jó közérzethez.

A pemetefű gyógyító erejét az évszakváltás idején különösen érdemes kihasználni, amikor az immunrendszerünk nagyobb terhelésnek van kitéve. Gyűjtsünk és szárítsunk pemetefüvet az őszi hónapokban, hogy egész évben élvezhessük jótékony hatásait. Az őszi csoda gyógynövény mindannyiunk számára elérhető, és a természet ajándéka az egészséges életmódhoz. Ne felejtsük el megismerni és felhasználni ezt a kincset, hogy jobban érezzük magunkat és ellenálljunk az őszi hűvösnek!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS