Patisszon termesztése a kiskertben!

hirdetes

Szakértőnk kedvence - Termesszünk együtt patisszont a kiskertben!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A patisszon egy nagyon sokoldalúan felhasználható, vitaminban gazdag, isteni finom tökféle, aminek ott a helye mindenkinek a kertjében. Mostani cikkemben megismerkedhettek közelebbről a patisszonnal, valamint megtudhattok mindent a patisszon termesztéséről, tartsatok velem!

Termesszünk patisszont a kiskertben!

A patisszon termesztése – Egy kis patisszon történelem

A patisszont (Cucurbita pepo convar. patissoniana), vagy másnéven csillagtököt amerikai származású zöldségnövényként tartjuk számon. Nagyon régóta ismert és elterjedt az indián bennszülött lakosság körében, elsősorban Kalifornia vidékein. Az évek során innen terjedt el fokozatosan Európa és Ázsia melegebb éghajlatú országain keresztül az egész világon. Európában szinte minden nemzet ismeri, viszont csak helyenként és kis területen termesztik. Magyarországi múltja az 1960-as évekig nyúlik vissza, ekkor vált szélesebb körben ismertté. 

A patisszon termesztése – Pár szóban a patisszonról

A patisszon egyéves, lágyszárú növény, általánosságban indás, azonban előfordulnak indátlan fajtái is. Az indás típusok szárainak hossza elérheti az 5-7 métert is és hosszú szártagokból áll, az indátlan változatok viszont csupán 5-7 centiméteresre nőnek meg és a szára rövid szártagú. A patisszonnak mélyre hatoló, gyorsnövekedésű karógyökere van, oldalgyökerei pedig sűrűn hálózzák be a talajt.

hirdetes

A patisszon szárán és levélnyelén ritkán, levélfonákán pedig sűrűn lehet találni puha, tüskés szőröket. Virágai magánosak, a levelek naljában állnak, a nővirágok jellemzően nagy terméskezdeménnyel rendelkeznek. Termésének alakja változó, a majdnem gömbölyűtől egészen a lapos csésze alakig sokféle változattal találkozhatunk, de általánosan elterjedtnek a lapított formát mondhatjuk – erről is kapta a csillagtök elnevezést. 

hirdetes

A patisszon termesztése – A patisszon ültetése

Ültetése során figyelnünk kell a patisszon környezeti igényeire – napfényes, meleg talajokon díszlik a legjobban. Amit pedig kerülni kell, az az erősen kötött, levegőtlen, savanyú kémhatású, vizenyős terület. A patisszon gyökérzete erőteljes, ezért csapadékban szegényebb tájakon is termeszthető. Öntözésére nem szükséges nagy gondot fordítani, ültetés után és száraz időben érdemes locsolnunk, máskor nem. Most pedig nézzük, mi szükséges a patisszon gondozásához, és hogyan használhatjuk fel, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hármas keresztezés

főleg a kukorica nemesítésében alkalmazott eljárás, amikor az utódot három beltenyésztett... Tovább

Mérlegképes könyvelő

Akár céges, akár saját pénzügyeid kezeléséhez szükséges, hogy naprakész legyél a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség