Megkezdődött parlagfű szezon

Egyre erősebb a parlagfű veszély- 5 millió forint büntetést is kaphat az, aki nem írtja ki a parlagfüvet

Csordás Anna
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

 Magyarország Európa leginkább parlagfűvel fertőzött országa. A gyom allergiakeltő, minden ötödik itteni lakosnak okoz valamilyen kellemetlenséget. Ezért is kötelező az irtása. Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese szerint, ha június 30-át követően a hatóság bimbós parlagfüvet talál földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet.

 

parlagfű

Az irtás a földtulajdonos, földhasználó kötelessége

A parlagfű-mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerekkel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.

A parlagfű irtását már jó évtizede szakmaközi szervezet koordinálta és az utóbbi években szankcionálják azt, ha virágzó vagy bimbós növényt találnak valakinek a területén. Korábban a tarlókon virágzott ki hamar ez a gyom, de manapság az aratás után hamarosan elvégzik a tarlóhántást. A napraforgók gyomtalanítására is egyre jobb módszereket használnak.

Megkezdődött a parlagfű szezon

A parlagfű esetében a szezon kezdetét attól a naptól számítják, amikor a napi pollenkoncentráció értéke meghaladja a tüneteket is kiváltható 10 darab pollenszem per köbméteres szintet. Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatához beérkezett adatok alapján az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részén, az ország északkeleti felében (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében), a Szigetköz területén és Budapest környékén is meghaladta ezt a szintet a pollenkoncentráció - írta az ÁNTSZ.

Az ország egyes területeire már narancsjelzést adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI)

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfű helyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfű-pollen szennyezettsége az ország különböző területein. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A narancsjelzés a harmadik ezen a skálán.

Ennek kapcsán az ÁNTSZ kiemelte: a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős, például egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a levegőben - tették hozzá.

 

A becslések szerint a magyar lakosság 20 százalékát, körülbelül 2 millió embert érintenek a parlagfű és más allergén növények okozta gondok. Ezért nagyon fontos lenne, hogy mindenki irtsa a saját területén ezt a veszélyes gyomot. Nem a bírság elkerülése miatt kell ezt megtenni, hanem rengeteg allergiától szenvedő emberre kell gondolni és arra, hogy a betegek száma egyre csak nő évről évre. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

finom fésűsgyapjú

egyes merinói juhok 6 cm-nél hosszabb, erős, rugalmas, finom, 18—22 um vastagságú, A... Tovább

vérérzékenység (hemofília,haemophilia)

A véralvadás mechanizmusában részt vevő különféle faktorok öröklezes hiánya miatt... Tovább

Tovább a lexikonra