notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megkezdődött parlagfű szezon

Hirdetés

Egyre erősebb a parlagfű veszély- 5 millió forint büntetést is kaphat az, aki nem írtja ki a parlagfüvet

Csordás Anna
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 Magyarország Európa leginkább parlagfűvel fertőzött országa. A gyom allergiakeltő, minden ötödik itteni lakosnak okoz valamilyen kellemetlenséget. Ezért is kötelező az irtása. Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese szerint, ha június 30-át követően a hatóság bimbós parlagfüvet talál földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet.

 

parlagfű

Az irtás a földtulajdonos, földhasználó kötelessége

A parlagfű-mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerekkel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.

A parlagfű irtását már jó évtizede szakmaközi szervezet koordinálta és az utóbbi években szankcionálják azt, ha virágzó vagy bimbós növényt találnak valakinek a területén. Korábban a tarlókon virágzott ki hamar ez a gyom, de manapság az aratás után hamarosan elvégzik a tarlóhántást. A napraforgók gyomtalanítására is egyre jobb módszereket használnak.

Megkezdődött a parlagfű szezon

A parlagfű esetében a szezon kezdetét attól a naptól számítják, amikor a napi pollenkoncentráció értéke meghaladja a tüneteket is kiváltható 10 darab pollenszem per köbméteres szintet. Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatához beérkezett adatok alapján az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részén, az ország északkeleti felében (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében), a Szigetköz területén és Budapest környékén is meghaladta ezt a szintet a pollenkoncentráció - írta az ÁNTSZ.

Hirdetés

Az ország egyes területeire már narancsjelzést adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI)

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfű helyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfű-pollen szennyezettsége az ország különböző területein. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A narancsjelzés a harmadik ezen a skálán.

Hirdetés

Ennek kapcsán az ÁNTSZ kiemelte: a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős, például egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a levegőben - tették hozzá.

 

A becslések szerint a magyar lakosság 20 százalékát, körülbelül 2 millió embert érintenek a parlagfű és más allergén növények okozta gondok. Ezért nagyon fontos lenne, hogy mindenki irtsa a saját területén ezt a veszélyes gyomot. Nem a bírság elkerülése miatt kell ezt megtenni, hanem rengeteg allergiától szenvedő emberre kell gondolni és arra, hogy a betegek száma egyre csak nő évről évre. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
335 491
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 919 666
Közösség

kele (búzakeszeg, vérkeszeg, pirosszemű k., Scardinius erythrophtalmus)

a pontyfélék (Cyprinidae)családjába tartozó, álló- és folyóvizeink egyik... Tovább

endospermium (belső táplálószövet)

a —>műgnak főleg fehérjéket, szénhidrátokat és zsíros olajokat raktározó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 192

Átlagos értékelés: 4.7