Megkezdődött parlagfű szezon

hirdetes

Egyre erősebb a parlagfű veszély- 5 millió forint büntetést is kaphat az, aki nem írtja ki a parlagfüvet

Csordás Anna

 Magyarország Európa leginkább parlagfűvel fertőzött országa. A gyom allergiakeltő, minden ötödik itteni lakosnak okoz valamilyen kellemetlenséget. Ezért is kötelező az irtása. Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese szerint, ha június 30-át követően a hatóság bimbós parlagfüvet talál földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet.

 

parlagfű

Az irtás a földtulajdonos, földhasználó kötelessége

A parlagfű-mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerekkel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.

A parlagfű irtását már jó évtizede szakmaközi szervezet koordinálta és az utóbbi években szankcionálják azt, ha virágzó vagy bimbós növényt találnak valakinek a területén. Korábban a tarlókon virágzott ki hamar ez a gyom, de manapság az aratás után hamarosan elvégzik a tarlóhántást. A napraforgók gyomtalanítására is egyre jobb módszereket használnak.

Megkezdődött a parlagfű szezon

A parlagfű esetében a szezon kezdetét attól a naptól számítják, amikor a napi pollenkoncentráció értéke meghaladja a tüneteket is kiváltható 10 darab pollenszem per köbméteres szintet. Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatához beérkezett adatok alapján az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részén, az ország északkeleti felében (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében), a Szigetköz területén és Budapest környékén is meghaladta ezt a szintet a pollenkoncentráció - írta az ÁNTSZ.

hirdetes

Az ország egyes területeire már narancsjelzést adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI)

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfű helyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfű-pollen szennyezettsége az ország különböző területein. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A narancsjelzés a harmadik ezen a skálán.

hirdetes

Ennek kapcsán az ÁNTSZ kiemelte: a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős, például egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a levegőben - tették hozzá.

 

A becslések szerint a magyar lakosság 20 százalékát, körülbelül 2 millió embert érintenek a parlagfű és más allergén növények okozta gondok. Ezért nagyon fontos lenne, hogy mindenki irtsa a saját területén ezt a veszélyes gyomot. Nem a bírság elkerülése miatt kell ezt megtenni, hanem rengeteg allergiától szenvedő emberre kell gondolni és arra, hogy a betegek száma egyre csak nő évről évre. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


homodinámia

az allélpárok vagy tulajdonságpárok között fennálló olyan kölcsönhatás, amelyben egyik... Tovább

csüd

háziállatokban az ujj csontjait képező ujjpercek közül az első ujjperc, csontos váza a... Tovább

Tovább a lexikonra