Parlagfű – A parlagfű irtása, parlagfűmentesítés, bírság parlagfű miatt

hirdetes

Július 1-től akár 5 millió forintra is büntethetik a kerttulajdonosokat!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Idén is elérkezett a parlagfűszezon, éppen ezért hívjuk fel ismételten mindenki figyelmét arra, hogy védekeznünk kell ezen növények ellen, és nemcsak azért mert egészségtelenek és károsak, hanem azért is, mert bírság jár a védekezés elmulasztása esetén, nézzük a részleteket!

Bírság jár a parlagfűmentesítés elmulasztásáért

Többek között a Pest Megyei Kormányhivatal is felhívta a lakosság figyelmét a parlagfű elleni védekezésre, tájékoztatójukban elmondták, hogy a földhasználók jogkövető magatartásával lehetne visszaszorítani a parlagfűvel való fertőzöttséget. Sokan nem tudják, de belterületen a jegyző, külterületen pedig a növény-, és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani mindazokkal szemben, akik elmulasztják a védekezési kötelezettséget. A bírság mértéke bel-, és külterületen is ugyanannyi, minimum 15 000, maximum 5 000 000 forint. 

Kinek kell írtani a parlagfüvet

Ez eléggé egyértelmű, de fontosnak tartom, hogy leírjam: a parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége! Idézném a 2008. évi XLVI. törvény 17. § 4. bekezdését, mely szerint „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

hirdetes

Parlagfű és a bírság

Nem véletlen, hogy ennyire szigorúak, ha parlagfűről van szó, ugyanis a növény nagymértékű elszaporodása közegészségügyi-, és gazdasági károsító hatással bír. Éppen ezért a bírságot akkor is kiszabják, ha még nem következett be egészségkárosodás. A hatóság feladata a mulasztók költségén elrendelni a közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot kiszabni.

hirdetes

Tehát, ha a földhasználó nem tesz eleget a védekezési kötelezettségének, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni.

A parlagfű elleni védekezés végrehajtásának, illetve az állami-, és a közérdekű védekezés megállapításának, igénylésének részletes szabályairól szóló 221/008. (VIII.30) Kormányrendelet értelmében a közérdekű védekezést belterületen a jegyző, külterületen a növény-, és talajvédelmi hatóság rendeli el. A bírság mértékéről a következő oldalon olvashattok, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Kormanyhivatal.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


E-vitamin-hiány

következménye a fiatal állatok fejl.-ének lassúbbodása, a sejtlégzésben, a szénhidrátok, a... Tovább

atkák (Acariformes)

az ->vízeltlábúak törzsébe, a pókszabásúak osztályába tartozó rend. Kis testűek, a fajok... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert