Paraszt, és amit tudnod kell róla

A sokak szerint buta, tanulatlan paraszt...

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy “csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat?” A tudósok és művészek? /…/ a paraszt buta volt, mert nem járt iskolába? Akkor beszélgessünk, fiam!

A sokak szerint buta, tanulatlan paraszt...

Tudod, az a ‘buta paraszt’ állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát! 

 

Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak a magyar tarkát ismeri a szakirodalom. Tehát amit ez a ‘buta paraszt’ több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen össze-vissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretett!

 

Az a ‘buta paraszt’ ez mellett gabona és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített. /…/ ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények, úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a ‘buta parasztnak’ itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész… A hiba csak ott van, hogy nem ismeri a latin nevét.

Hirdetés

 

Ez a ‘buta paraszt’ ezen kívül még gazdálkodni is tudott a terméssel, egyik évről a másikra meg kellett terveznie, hogy a leendő termésből megéljenek. Továbbá tartalékot kellett képeznie. Az állatállomány ellátására is kellett gondolnia és ami a legfontosabb, megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagról kellett gondoskodnia, hogy a jövő évben mindezt újra megtehesse. Nos ezért jár egy közgazdász diploma és egy raktározási, raktárkezelési, logisztikai végzettség is.

Hirdetés

 

De itt még nincs vége, az állatok levágása, feldolgozása, tartósítása és a hús modern eszközök nélküli tárolása, a növények tárolása, feldolgozása, még egy hentes szakmunkás bizonyítványt, további konzervipari ismereteket is feltételez, és legalább egy élelmiszeripari technikusi bizonyítvány kiosztását is megköveteli. Tovább is van, a következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Ketkes.com

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-16

100. életévébe lépett az ország Bálint gazdája!

A 100. életévébe is belépett az egész országon híressé vált Bálint gazda, bízunk benne, hogy nagyon sokáig hallgathatjuk még szavait, nem régen előadást tartott, ahol az önellátás fontosságára hívta fel a figyelmet.

2019-01-18

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

A póréhagymának számtalan élettani hatása van, éppen ezért lenne fontos mindenkinek fogyasztani. Most elmondjuk, miért olyan fantasztikus finomság a póréhagyma!

2019-02-19

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Minden, amit tudni érdemes a szederről, gondozásáról, neveléséről, szaporításáról. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg te is az egyik legősibb növényünket, ami nem más, mint a szeder!

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-01-09

Így védheted meg kertedet természetes módon a mókusoktól

A mókus egy nagyon aranyos állat, ugyanakkor távol kell tartanod a kertedtől, amennyire csak tudod, ugyanis rendkívül kártékony! Most elmondom, mit kell tudni a mókusról, és azt is, hogyan védheted meg tőle kertedet!

2019-01-07

Az emberi szervezet legjobb vitaminja – Fogyassz minden nap virágport!

A virágpor rendkívül sokoldalú és jótékony, mostani cikkünkben azt fogjuk elmondani, hogy miért érdemes mindenkinek fogyasztania nap, mint nap virágport! Tarts velünk és ismerd meg a virágpor előnyeit!

2019-01-16

Te is szereted a virslit? Akkor nézd meg, miből és hogyan készül…

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy miből készül a virsli, ez a cikk éppen ezért íródott! Most lerántjuk a leplet erről a finomnak látszó valamiről...Ezután te is meg fogod gondolni, hogy egyél-e belőle!

2019-01-17

Gyógyír mindenre – Fogyasszuk egészséggel a téli retket!

A téli retek valódi gyógyír minden bajra, legfőképpen az influenzára, megfázásra, torokfájásra! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a téli retekről, többek között megtudhatjátok azt is, miért érdemes fogyasztanotok minden nap!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gazdaság Mezőgazdaság

hiánybetegségek

1. (növénytermesztés) A kedvezőtlen tápanyagellátottságot a növények megjelenése... Tovább

juhok törzskönyvezése

célja, hogy csak a szabatosan összegyűjtött tenyésztési és termelési adatok segítségével... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 166

Átlagos értékelés: 4.9