Ötletek a parafadugó felhasználásához

Remek tippek a parafadugó felhasználásához

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Eddig biztosan te is kidobtad a parafadugókat, pedig jobban járnál, ha nem tennéd, ugyanis számos módja van a felhasználásának. A most következő kreatív cikkben mutatok nektek 9 + 1 remek ötletet, amik biztosan tetszeni fognak. Melyiket próbálod meg elkészíteni? 

Megmutatom, hogyan használhatod fel a parafadugót!

Parafadugó története

A parafa nagyon sokoldalú dolog, használhatjuk sporteszközök gyártására, falak, épületek a sok ezer évvel ezelőtt készített egyiptomi amforákat is parafával zárták le. A rómaiak is előszeretettel használták a parafát, elsősorban méhkasokat készítettek a segítségével. Észak-Afrikában leginkább a halászok használták a parafát, a halászhálót erősítették vele, illetve köpenyt is készítettek belőle, a nők cipője pedig sok esetben parafából volt. A nagy áttörést viszont Don Perignon hozta el. Tudni kell, hogy a szerzetes készítette az első habzóbort, és ő vette észre azt is, hogy a kúp alakú, keményfadugó nem zárja le rendesen a palackot, ezért kipróbálta a parafát. Ettől kezdve a bor maradt az üvegben, soha nem folyt ki, ezek után pedig a parafadugó nélkülözhetetlenné vált a borok palackozásánál. A parafadugó szerencséjére a borral való kereskedés egyre jobban elterjedt, ezzel együtt a parafadugó is.

1750-ben nyitották meg az első parafadugógyárat Portugáliában, ezzel vette kezdetét igazán a parafatölgy ipari feldolgozása. Portugália világelső a parafa feldolgozásában, évente több mint 170 000 tonna parafát dolgoznak fel, Spanyolország a második, 89 000 tonnával. Portugália volt az első ország, aki szigorú törvényekkel védte meg a paratölgyeket, már az 1200-as években bevezették ezt a törvényt, ekkor mindenkinek fizetnie kellett, aki a parafa feldolgozásából élt.

Miből készül a parafadugó?

A parafa többféle fa többéves ágain vagy törzsein keletkező vastag kéreg (más néven „para”), amely lefejthető. Az eredeti parafadugót egy darabban vágják ki a paratölgy kérgéből ezért a legdrágább dugófajta. Szorosan feszül a palackba, semleges ízű és természetes anyag. A préselt dugókhoz a kéreg maradványait használják fel: ezeket megőrlik, majd összeragasztják. Bár a préselt dugók gyakran doh- vagy dugóízűek, termelésük az utóbbi tíz évben csaknem megkétszereződött. A korongdugó úgy készült, hogy a préselt dugó aljára parafa korongot ragasztanak.

Ennyi érdekesség egyelőre elég is a parafáról, nézzük a szuper ötleteket! A következő oldalon folytatom!

Parafadugó felhasználása

1. Koszorú

Készíthetünk csodaszép koszorút parafadugó segítségével, nincs másra szükségünk, csak egy koszorúalapra, ragasztóra és pár darab parafadugóra. Én nem használnék csak ugyanolyan mintájú és méretű dugót, hiszen sokkal jobban mutat, hogyha többféle van rajta. Kenjük be ragasztóval a dugó egyik oldalát, majd helyezzük a koszorúalapra. Ha nem szeretnénk ragasztani, akkor használjunk drótot a dugók rögzítéséhez. 

 

2. Cserép

Ez egy nagyon jó és olcsó ötlet, növényeink is szeretni fogják! Az a jó benne, hogy lehet különböző méretű dugókat használni, lehet kisebbet vagy nagyobbat egyaránt. Egy késsel kezdjük el kiszedni a dugó belsejét, majd segítsük a műveletet egy csavarhúzóval. Ha kellőképpen kitágítottuk a belsejét, akkor jöhet egy kis termőföld, majd a növény. Pofon egyszerű, ugye?

 

3. Asztaldísz

Volt egy törött lámpaburám, amit sehova nem tudtam felhasználni már, ekkor láttam meg ezt az ötletet és meg is valósítottam. Mivel törött volt a bura, így a belsejét kitömtem újságpapírral, hogy ne terjedjen tovább a repedés, meglepődtem, de sikerült a művelet. Ezután jött a ragasztó, pontokat tettem a burára, majd a ragasztóra ráhelyeztem a parafadugókat. Ebben az esetben egyforma méretűeket használtam, és szépen is mutat. A bura azért tökéletes, mivel van egy olyan része, amin tökéletesen megáll.

A következő oldalon folytatom! 

4. Edényalátét

Vagy ragasztót, vagy pedig drótot használjatok, mind a kettő tökéletes. Itt fontos, hogy azonos méretűek legyenek a dugók, ragasszuk össze a dugókat szépen sorban, a legjobb, hogyha ki tudunk rakni egy kör alakot, és én lezárnám egy szalagbilinccsel, hogy biztosan ne essen szét és még tartósabb legyen. 

 

5. Fali dísz

Ez már egy kicsit bonyolultabb, de nagyon mutatós. Ezt egy ismerősöm is elkészítette, ő azt mondta, hogy volt egy törött tükre. Az üveget kiszedte belőle, és mivel a tükörnek volt hátoldala, így fel tudta használni. Pontokat rakott ragasztóval a hátfalra, majd szépen sorban felragasztgatta rá a parafadugókat. Nagyon sokféle mintát ki lehet rakni, és valóban mutatós. 

6. Fiókokhoz

Ez a legjobb, legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Nekem is már sok fióktól lejött a gomb, amikor pedig venni szerettem volna hozzá, majdnem leültem, amikor meghallottam az árát. Egy parafadugó rosszabb esetben is pár száz forintba kerül, és tökéletes megoldást nyújt, praktikus és egyáltalán nem csúnya. Csavar a lyukba, másik felére a parafadugó és már kész is vagyunk! 

És még mindig nincs vége, lapozz tovább!

7. Lámpabura

Díszíthetjük a lámpaburát is parafadugó segítségével. Ragasszuk rá egyesével a dugókat olyan formában, mintában, ahogyan csak szeretnénk. Tompítani fogja a lámpa fényét, ez biztos, viszont lehet kevesebbet is rárakni és máris sokkal jobb!

 

8. Csillárra

Feldobhatjuk vele csillárunkat is, szerintem nagyon mutatós és egyedi ötlet, mindenki vendégednek tetszene. Kis karikákat kell helyezni a dugók tetejére, majd összekötni egy szalag vagy madzag segítésével őket, és már mehet is a csillárra. 

 

9. Bútorok alá

Eleged van abból, hogy billeg az asztal vagy a szék? Itt a legjobb megoldás! A papír nem tökéletes, mindig kicsúszik alóla, és ha lehet látni, akkor nem is olyan szép. Viszont a parafa biztosan ott marad és mutatósabb. Egy kés segítségével vágjunk le akkora darabot, amekkorára szükségünk van és tegyük a billegő láb alá, szuper lesz, majd meglátod!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

génkölcsönhatás

a gének jelleget meghatározó képessége mindig több gén együttes hatása révén... Tovább

laktáció (tejelés, tejtermelés)

—>idegrendszeri és hormonális befolyás alatt álló élettani folyamat. Az —>ellést... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek